Skip to main content

Στην Αθήνα την Παρασκευή ο Μόντι – Οι business που φέρνει στις βαλίτσες του

REUTERS/Altaf Hussain

Τελευταία φορά που είχε επισκεφθεί τη χώρα μας Ινδός ηγέτης ήταν το 1983 - Πού εστιάζει η Αθήνα

Νέους δρόμους για περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών, επιχειρηματικών, επενδυτικών αλλά και αμυντικών σχέσεων ανοίγει η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντα Μόντι στην Αθήνα την Παρασκευή.

Η τελευταία φορά που πρωθυπουργός της πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο βρέθηκε στην Αθήνα ήταν πριν από 40 χρόνια, το 1983, στα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, όπου ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ είχε προσκαλέσει την Ίντιρα Γκάντι στα πλαίσια της «πρωτοβουλίας των έξι», για την παγκόσμια ειρήνη, που τότε βρίσκονταν στα σκαριά.

«Οι επαφές μεταξύ των δύο πολιτισμών μας ξεπερνούν τις δύο χιλιετίες. Στη σύγχρονη εποχή, οι δεσμοί μας έχουν ενισχυθεί από τις κοινές αξίες της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του πλουραλισμού. Η συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως το εμπόριο και οι επενδύσεις, η άμυνα και οι πολιτιστικές και λαϊκές επαφές, έχουν φέρει τις δύο χώρες μας πιο κοντά», υπογραμμίζει ο Ινδός πρωθυπουργός με αφορμή την επίσκεψη του στη χώρα μας.

Ο Ναρέντα Μόντι θα βρεθεί στην Αθήνα λίγα 24ωρα μετά τη συμμετοχή τους στις σημαντικότερες ίσως συνόδους των BRICS στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής με κύριο θέμα την προοπτική δημιουργίας ενός σημείου αναφοράς που προοπτικά θα μπορούσε να υποκαταστήσει μέρος των συναλλαγών με δολάριο.

Οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022, ο όγκος του διμερούς εμπορίου αυξήθηκε κατά 58%, φτάνοντας στο ανώτατο όριο των 1,32 δις. ευρώ, που είναι το υψηλότερο των τελευταίων 5 ετών.

Με τους δύο λαούς να συνδέονται με σχέσεις από την αρχαιότητα, αλλά με τις εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις να έχουν αναπτυχθεί μόλις τα τελευταία 70 χρόνια, η σημερινή συγκυρία φαίνεται να αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα να εκμεταλλευθεί τη δυναμική της ταχύτερα αναπτυσσόμενης οικονομίας του πλανήτη, μιας “ατμομηχανής” που κινείται από 1,3 δις. ανθρώπων που είναι ο πληθυσμός της Ινδίας – ο δεύτερος μεγαλύτερος του κόσμου.

Η δυναμική της ινδικής οικονομίας

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το διάστημα Απρίλιος 2023 – Μάρτιος 2024, η οικονομία της Ινδίας θα αναπτυχθεί με ρυθμό 6% (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 5,9%), μολονότι αναφέρεται σε ασθενέστερη παγκόσμια ζήτηση.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η οικονομία της Ινδίας θα «τρέξει» με ρυθμό 6,3%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ρυθμό ανάπτυξης 6,6%,λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Επίσης ο οίκος αξιολόγησης Fitch μειώνει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ινδίας για φέτος σε 6% από 6,2%. Η προσδοκία ρυθμού ανάπτυξης 6,5% της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας για το ίδιο έτος, η οποία σύμφωνα με τον Διοικητή της κ. Das είναι υψηλότερη από το 5,9% που προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, βασίζεται στην ελπίδα ότι θα πάει καλά η γεωργία, με έναν κανονικό μουσώνα, μια διαρκή άνοδο στον τομέα των υπηρεσιών και με τις καλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης, παρόλο που οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, η επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου και η έξαρση της αστάθειας των χρηματοπιστωτικών αγορών, με εμφανή την κατάρρευση πολλών περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών παραμένουν παράγοντες κινδύνου επιβράδυνσης.

Σε αναζήτηση. νέων εμπορικών διαδρόμων

Μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε., η Ινδία αναζητά νέους εμπορικούς διαδρόμους  για την εξισορρόπηση του εμπορικού της ισοζυγίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Άλλωστε, η χώρα μας έχει αναδειχθεί ως πύλη εισόδου προς την Ευρώπη, τόσο για προϊόντα όσο και για υπηρεσίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρατηρείται σε κλάδους κοινού ενδιαφέροντος στους τομείς των εξαγωγών και των επενδύσεων, όπως τρόφιμα και ποτά, βιομηχανικά προϊόντα, καταναλωτικά προϊόντα κ.α., καθώς και στη διερεύνηση ευκαιριών στον κλάδο της τεχνολογίας, του τουρισμού, των κοσμημάτων κ.λπ.

Προοπτικές για επιχειρηματικά deals

Ενδιαφέρον για επιχειρηματικές συνεργασίες δεν υπάρχει μόνο από την βαριά παραγωγική βιομηχανία της Ινδίας που αναζητά διακαώς το δρόμο προς τη Γηραιά Ήπειρο μέσω της Ελλάδας, αλλά και από τεχνολογικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν στο «ραντάρ» τους ελληνικές νεοφυείς, καθώς και βιομηχανίες στις οποίες υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη στην Ινδία- όπως αυτή των φαρμάκων, της αεροδιαστημικής, της ενέργειας, του τουρισμού, της ναυτιλίας, της εξόρυξης μεταλλευμάτων και των τροφίμων.

Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής γενόσημων φαρμάκων στον κόσμο με τον  φαρμακευτικό τομέα να καλύπτει πάνω από το 50% της παγκόσμιας ζήτησης για εμβόλια. Η ινδική βιομηχανία πληροφορικής είναι σημαντικός εξαγωγέας υπηρεσιών πληροφορικής με έσοδα 196 δισ. δολάρια και απασχολεί πάνω από 4,47 εκατομμύρια ανθρώπους. Η τουριστική βιομηχανία συνεισφέρει περίπου το 9,2% του ΑΕΠ της Ινδίας και απασχολεί πάνω από 42 εκατομμύρια άτομα. Είναι η δεύτερη χώρα παγκοσμίως σε τρόφιμα και αγροτική παραγωγή. Η βιομηχανία τηλεπικοινωνιών της Ινδίας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο από τον αριθμό των χρηστών κινητών τηλεφώνων, smartphone και διαδικτύου. Επίσης, διαθέτει μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός άνθρακα, τσιμέντου και χάλυβα και ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας.

Στον αμυντικό τομέα, Ελλάδα και Ινδία έχουν έρθει πιο κοντά. Στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ-23, με επικεφαλής την Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας, συμμετείχαν για πρώτη φορά μαχητικά αεροσκάφη Su-30MKI της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδίας. Παράλληλα, το πολεμικό πλοίο INS Chennai του Ινδικού Ναυτικού έφτασε πρόσφατα στον κόλπο της Σούδας, όπου πραγματοποίησε επίσης άσκηση διέλευσης με το ελληνικό πολεμικό πλοίο Νικηφόρος Φωκάς. Εκτός από αυτό, ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη αναμένεται να συμμετάσχουν για πρώτη φορά στην ινδική άσκηση «Tarang Shakti» τον Σεπτέμβριο.

Καθοριστικό ρόλο στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών αναμένεται να παίξει και η μεσαία τάξη της Ινδίας. Σύμφωνα με μελέτη του μη κερδοσκοπικού ερευνητικού Κέντρου και δεξαμενή σκέψης της Ινδίας People Research on India’s Consumer Economy, έως το 2047 η μεσαία τάξη της Ινδίας θα ξεπεράσει το 1 δις. άτομα. Η μεσαία τάξη, που αποτελεί βασικό μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης, θα εκτιναχθεί από το 31% του πληθυσμού το 2020-2021 στο 61% το 2046-47. Επίσης, μέχρι το 2030-31, ο αριθμός των υπερπλούσιων νοικοκυριών αναμένεται να αυξηθεί ακόμη πιο γρήγορα, σε 9,1 εκατομμύρια, για να εκτιναχθεί στα 32,7 εκατ. νοικοκυριά μέχρι το 2046-47.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο οι ινδικές επενδύσεις που ξεχωρίζουν στην Ελλάδα είναι αυτές της GMR Airports Limited που μαζί με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμμετέχει στο project του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης καθώς και οι απανωτές επενδύσεις στον χώρο των τροφίμων (Olympic Foods, Κρητών Άρτος, Κουλουράδες, New Bake κ.α) του SwitzGroup.

Από ελληνικής πλευράς δεν υπάρχουν αξιόλογες επενδύσεις στην Ινδία. Η Ελλάδα προσβλέπει σε μία απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Ινδία (οι δύο πλευρές είχαν έρθει πολύ κοντά πριν την πανδημία) η οποία αφήνει σημαντικές υποσχέσεις για τον τομέα του τουρισμού, καθώς και σε συνέργειες σε επίπεδο κινηματογραφικών παραγωγών του Bollywood στην χώρα μας.

ΡΑΛΛΟΥ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ