Νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση (προς τις εφορίες και τις λοιπές φοροεισπρακτικές υπηρεσίες), συνολικού ύψους 3,34 δισ. ευρώ, δημιουργήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Μόνο τον Ιούνιο τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 528 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης ανήλθε σε 104,977 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους, έναντι 104,825 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου του ιδίου έτους. Ο αριθμός των οφειλετών πάντως μειώθηκε σε 4.184.515 στο τέλος Ιουνίου, από 4.471.762 στο τέλος Μαΐου 2023, ενώ κάθε μήνα επιβάλλονται πλέον πάνω από 6.500 κατασχέσεις σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία οφειλετών, με στόχο την άμεση είσπραξη ληξιπρόθεσμων και αρρύθμιστων οφειλών προς τις ΔΟΥ και τις λοιπές φοροεισπρακτικές υπηρεσίες.
Από τον Σεπτέμβριο οι φοροεισπρακτικές υπηρεσίες, οι οποίες ενισχύονται με τη σταδιακή έναρξη της πλήρους λειτουργίας των δύο μεγάλων Κέντρων Βεβαίωσης και Είσπραξης, που έχουν ήδη συσταθεί σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αναμένεται να επιταχύνουν τους ρυθμούς επιβολής κατασχέσεων σε βάρος χιλιάδων οφειλετών που δεν πληρώνουν ή δεν ρυθμίζουν σε δόσεις τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τις εφορίες και τις λοιπές φοροεισπρακτικές υπηρεσίες. Στο στόχαστρό τους θα μπουν περίπου 576.440 φορολογούμενοι με αρρύθμιστα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση. Από τους οφειλέτες αυτούς όσοι χρωστούν ποσά μεγαλύτερα από 500 ευρώ κινδυνεύουν με κατασχέσεις σε κινητά ή ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους.
Σύμφωνα, ειδικότερα, με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ):
- Στο τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους, το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο των οφειλών προς τις ΔΟΥ και τις λοιπές φοροεισπρακτικές υπηρεσίες (Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, Ελεγκτικά Κέντρα κ.λπ.) ανήλθε σε 104.977.286.132,60 ευρώ έναντι 104.825.398.161 ευρώ στο τέλος Μαΐου του ιδίου έτους. Σημείωσε δηλαδή αύξηση κατά 151.887.971,60 ευρώ ή κατά 0,1% μέσα σε έναν μήνα. Ουσιαστικά, επανήλθε σε ανοδική τροχιά μετά από ένα δίμηνο μειώσεων που οφειλόταν στη διαγραφή οφειλών άνω των 10 δισ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί στον ΟΣΕ.
- Στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 3,342 δισ. ευρώ προς τις ΔΟΥ και τις λοιπές φοροεισπρακτικές υπηρεσίες. Εξ αυτών τα 2,841 δισ. ευρώ ήταν χρέη προερχόμενα από φόρους και τα υπόλοιπα 501 εκατ. ευρώ μη φορολογικά χρέη (οφειλές από πρόστιμα που μεταφέρθηκαν για είσπραξη στις ΔΟΥ κ.λπ.). Μόνο τον φετινό Ιούνιο, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 528 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 30% σε σύγκριση με τον περυσινό Ιούνιο.
- Από το σύνολο των παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση εισπράχθηκαν συνολικά 2,648 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Από το ποσό αυτό τα 1.656 δισ. ευρώ ήταν χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέσα στο 2022 και τα 992 εκατ. ευρώ νέα χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα στο πρώτο εξάμηνο του 2023.
- Ο αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης ανήλθε σε 4.184.515 στο τέλος Ιουνίου έναντι 4.471.762 στο τέλος Μαΐου. Από το σύνολο των 4.184.515 οφειλετών της Φορολογικής Διοίκησης 2.031.656 είναι αυτοί εναντίον των οποίων είναι δυνατή η επιβολή κατασχέσεων σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία, καθώς δεν έχουν μεριμνήσει να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν σε δόσεις την αποπληρωμή των χρεών τους. Ήδη, δε, σε 1.455.216 από αυτούς έχουν επιβληθεί τέτοια μέτρα, ενώ στους υπόλοιπους 576.440 τα μέτρα αυτά θα ληφθούν εντός των προσεχών 2,5 – 3 ετών, εκτός εάν ρυθμίσουν ή εξοφλήσουν τις οφειλές τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα οι ΔΟΥ και οι λοιπές φοροεισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ επιβάλλουν κάθε μήνα κατασχέσεις σε περισσότερους από 6.500 οφειλέτες του Δημοσίου εναντίον των οποίων δύνανται να ληφθούν τέτοια μέτρα. Όμως οι ρυθμοί των κατασχέσεων επιταχύνονται κάθε χρόνο. Tο 2022 οι κατασχέσεις υπερδιπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το 2021, ενώ οι κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στο πρώτο πεντάμηνο του 2023 είναι αυξημένες κατά 12,5% σε σύγκριση με τις επιβληθείσες κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Εκτιμάται δε ότι, εάν η οικονομία δεν αντιμετωπίσει κάποια νέα κρίση, θα αυξηθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες, φθάνοντας τα επίπεδα των 20.000 τον μήνα, στα οποία βρίσκονταν μέχρι και πριν από την πανδημία του κορονοϊού.
Τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης
Όπως ήδη έχει επισημάνει η «Ν», οι ρυθμοί επιβολής κατασχέσεων αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά από τον Σεπτέμβριο, όταν:
1ον) Θα έχει παρέλθει ο Αύγουστος, όπου λόγω θερινών αδειών μειώνεται αναπόφευκτα η… παραγωγικότητα των φοροεισπρακτικών υπηρεσιών.
2ον) Θα αρχίσουν να λειτουργούν πλήρως τα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕΒΕΙΣ) σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γεωργίου Πιτσιλή, από τις 25 Σεπτεμβρίου 2023 θα ξεκινήσει η σταδιακή μεταφορά και ενσωμάτωση αρμοδιοτήτων βεβαίωσης και είσπραξης φορολογικών εσόδων από τις ΔΟΥ του νομού Αττικής στο ΚΕΒΕΙΣ Αττικής. Επιπλέον, από τις 22-1- 2024 θα ξεκινήσει η σταδιακή μεταφορά και ενσωμάτωση αρμοδιοτήτων βεβαίωσης και είσπραξης φορολογικών εσόδων από τις ΔΟΥ του νομού Θεσσαλονίκης στο αντίστοιχο ΚΕΒΕΙΣ. Ειδικότερα, οι αρμοδιότητες των Τμημάτων Είσπραξης Οφειλών των ΚΕΒΕΙΣ θα είναι κυρίως οι εξής:
α) Η επιδίωξη είσπραξης οφειλών, όπως οι οφειλές εξειδικεύονται, καθορίζονται και ανακαθορίζονται με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
β) Η λήψη αναγκαστικών, διασφαλιστικών και λοιπών μέτρων για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών.
γ) Η επιδίωξη είσπραξης οφειλών που διέπονται από ειδικές διατάξεις, λόγω υπαγωγής σε διαδικασία αφερεγγυότητας, όπως πτώχευση ή προπτωχευτικές διαδικασίες ή δικαστική διαδικασία ρύθμισης χρεών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, υπαγωγής σε καθεστώς εκκαθάρισης ή δικαστικής εκκαθάρισης κληρονομίας, καθώς και οφειλών σχολαζουσών κληρονομιών.