Skip to main content

Με Ηρακλή ΙΙ και άμεσα τα παλιά δάνεια των τραπεζών

Ποιος είναι ο χαρακτήρας των νέων πακέτων Solar, Frontier IΙ και Sunrise III.

Την οδηγία να επαναενεργοποιήσουν το Ηρακλή ΙΙ έλαβε από τους θεσμούς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο να προχωρήσουν απρόσκοπτα πριν το τέλος του έτους και με τους παλιούς όρους της τιτλοποίησης, τα projects Solar, Frontier IΙ και Sunrise III. Και τα τρία projects έχουν λάβει όλες τις σχετικές άδειες από τους θεσμούς ενώ και η Eurostat είχε συμφωνήσει στη μη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού καθώς άλλαξε το μίγμα των αρχικών εγγυήσεων.

Ο αυξημένος επιτοκιακός κίνδυνος και παρά το γεγονός πως οι ελληνικές τράπεζες δείχνουν να μην αντιμετωπίζουν ουσιαστικά προβλήματα νέων κόκκινων δανείων έχουν οδηγήσει τον SSM να κινείται «επιθετικά» σε ότι αφορά παλιές εκκρεμότητες,  μιας και ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη συνεχίζει να δείχνει τα δόντια του.

Έτσι και ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαν ξεκινήσει οι διεργασίες για τη δημιουργία ενός νέου οχήματος ειδικού σκοπού του Ηρακλή ΙΙΙ, δόθηκε η οδηγία να επαναενεργοποιηθεί άμεσα το σχήμα του Ηρακλή ΙΙ το οποίο διαθέτει προς τούτο το απαραίτητο καλάθι εγγυήσεων και να μην χρονοτριβεί η ένταξη των παραπάνω projects στο σχήμα.

Ας σημειωθεί πως οι εκλογές και μια σειρά άλλων παραμέτρων φαίνεται να οδήγησαν προς επανεξέταση τη λειτουργία του Ηρακλή ΙΙ. Ωστόσο τα δεδομένα φαίνεται να οδηγούν σε νέα αλλαγή πλεύσης και έτσι  αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις και η άμεση ολοκλήρωση των projects.

Όσον αφορά τον Ηρακλή ΙΙΙ, αυτός θα υλοποιηθεί κανονικά με όσα πακέτα ετοιμαστούν από τις λοιπές τράπεζες και όχι μόνον,  μόλις λάβει τις σχετικές εγκρίσεις από τους θεσμούς. Σημειώνεται ωστόσο πως η διαδικασία ενός τρίτου σχήματος αποτελεί χρονοβόρο υπόθεση ιδίως σε ότι αφορά την έγκριση των εγγυήσεων και την κοστολόγησή τους και για τον λόγο αυτόν προκρίθηκε οι παλιές τράπεζες να «πάνε» με τον «παλιό» Ηρακλή.

Εν τω μεταξύ σημειώνεται πως όποιες άλλες ενέργειες είχαν δρομολογηθεί και δεν είχαν ολοκληρωθεί σε σχέση με το περιεχόμενο των τριών projects μοιραία στην παρούσα φάση λογικά θα διακοπούν (κυρίως συζητήσεις για νέες ρυθμίσεις με τους οφειλέτες).

Ποιος είναι ο χαρακτήρας των νέων πακέτων

Solar

Πρόκειται για ένα πακέτο  εξασφαλισμένων δανείων  μικρομεσαίων επιχειρήσεων το οποίο έχουν διαμορφώσει και οι τέσσερεις τράπεζες μαζί έχει δε υποβληθεί για ένταξη των senior notes ομολογιών στο πρόγραμμα παροχής κρατικής εγγύησης (Ηρακλής ΙΙ) από τον Αύγουστο του 2022.

Το χαρτοφυλάκιο Solar αποτελεί το μοναδικό εγχείρημα των συστημικών τραπεζών να διαχειριστούν από κοινού απαιτήσεις από δάνεια. Η μικτή λογιστική του αξία εκτιμάται ότι βρίσκεται στο 1,5 δισ. ευρώ.

Frontier II

Το project Frontier II περιλαμβάνει ρυθμισμένα κυρίως δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 1 δισ. ευρώ όλων των κατηγοριών (στεγαστικά, επιχειρηματικά μικρών επιχειρήσεων κλπ.

Το αίτημα κατατέθηκε 13 μήνες πριν στο Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εγκριθούν κρατικές εγγυήσεις έναντι των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior tranche) ύψους 460 εκατ. ευρώ.

Sunrise ΙΙΙ

H Tράπεζα Πειραιώς είχε καταθέσει  και αυτή το σχετικό αίτημα από τον Ιούλιο του 2022 στο Υπουργείο Οικονομικών η για ένταξη στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων «Ηρακλής II».

Το project της τράπεζας με την κωδική ονομασία “Sunrise III”, συνολικής λογιστικής αξίας 506 εκατ. ευρώ διεκδίκησε περίπου τέτοια εποχή πέρισυ την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τον Ν.4649/2019, στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, αξίας 200 εκατ. ευρώ.