Από 10.000 έως 11.000 αναμένεται να είναι οι μεγαλοοφειλέτες, με χρέη άνω των 150.000 ευρώ έκαστος, που θα συμπεριληφθούν στη λίστα που έχει ετοιμάσει το ΚΕΑΟ για να δημοσιοποιηθούν τα σχετικά ονόματα ή επωνυμίες εταιρειών.
Η λίστα έχει ήδη μεταφερθεί στο υπουργείο Οικονομικών, όπου εκεί θα προστεθούν και όσοι έχουν δημιουργήσει χρέη προς την εφορία, για να υπάρξει κοινή δημοσιοποίηση άμεσα, ακόμα και εντός της ημέρας. Υπενθυμίζεται ότι υπήρξε ένα βασικό κριτήριο που περιόρισε σημαντικά τον συνολικό αριθμό των οφειλετών προς το ΚΕΑΟ: Αυτό ήταν να μην έχουν ρυθμίσει το χρέος τους, δηλαδή να μην το έχουν εντάξει σε κάποια διαδικασία αποπληρωμής, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών. Όσοι έχουν πράξει κάτι τέτοιο, ανεξάρτητα αν έχουν επιλέξει κάποια από τις ρυθμίσεις των 72 ή των 120 δόσεων -αν πληρούσαν τα κριτήρια- ή την πάγια των 24 δόσεων, γλιτώνουν από το να δουν το όνομά τους στη σχετική λίστα.
Βασική προϋπόθεση, φυσικά, είναι να καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις μηνιαίες δόσεις που προκύπτουν από τη διαδικασία εξόφλησης στην οποία έχουν ενταχθεί. Την ίδια στιγμή, χρέος προς την Κοινωνική Ασφάλιση που δεν ξεπέρασε τα 726 εκατ. ευρώ κατέστη εφικτό να συγκεντρώσουν οι τρεις ρυθμίσεις που βρίσκονταν σε ισχύ μέχρι το τέλος Ιουλίου.
Ταυτόχρονα, προσέγγισαν τους 51.200 οι οφειλέτες που επέλεξαν την ενεργειακή ρύθμιση των 72 δόσεων, τη ρύθμιση της περιόδου Covid και αναβίωσαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων, ενδεικτικό του
περιορισμένου ενδιαφέροντος που υπήρξε. Όλα αυτά την ώρα που το συνολικό χρέος που έχει συγκεντρωθεί στο ΚΕΑΟ φτάνει τα 45,9 δισ. ευρώ, για 2.326.793 οφειλέτες.
Τα στοιχεία που παρουσιάζει η «Ν» δείχνουν ότι για τη ρύθμιση των 72 δόσεων που αφορούσε την περίοδο Covid, υποβλήθηκαν μόλις 1.355 αιτήσεις, με το συνολικό χρέος που τακτοποιήθηκε να ανέρχεται στα 15,5 εκατ. ευρώ. Στη λεγόμενη «ενεργειακή» ρύθμιση, επίσης 72 δόσεων, υποβλήθηκαν περίπου 34.600 αιτήσεις και ρυθμιζόμενο ποσό στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ.
Το σχέδιο του ΚΕΑΟ
Σε ό,τι αφορά τις αναβιώσεις της μεγάλης ρύθμισης των 120 δόσεων, αυτές ανήλθαν στις 15.195, με το ποσό που ρυθμίστηκε να μην υπερβαίνει τα 210 εκατ. ευρώ. Πρέπει να τονιστεί, ωστόσο, ότι υπήρξαν και περίπου 2.500 περιπτώσεις που μετά την ένταξή τους στη διαδικασία κατέστη εφικτό να εξοφλήσουν το σύνολο του χρέους τους.
Υπενθυμίζεται ότι έως το τέλος του 2022 είχαν απομείνει ενεργές άλλες 348.248 ρυθμίσεις, όπως προκύπτει από το επιχειρησιακό σχέδιο του ΚΕΑΟ, με το συνολικό ρυθμιζόμενο χρέος να υπερβαίνει τα 2,32 δισ. ευρώ. Αν σε αυτά τα ποσά προστεθούν και όσα κατέστη εφικτό να προκύψουν από τις τρεις νέες ρυθμίσεις που ενεργοποιήθηκαν στο πρώτο μισό του τρέχοντος έτους, τότε πρακτικά οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ θα πρέπει να αναμένουν να εισπράξουν κάτι παραπάνω από 3 δισ. ευρώ τα επόμενα 6 – 10 έτη, από τις σχεδόν 400.000 ενεργές ρυθμί-
σεις.
Σε κάθε περίπτωση, ειδικά για τη φετινή χρονιά, ο στόχος που έχει τεθεί από το ΚΕΑΟ είναι να εισπραχθούν, είτε από ρυθμίσεις είτε από εφάπαξ καταβολές, ποσά 1,57 δισ. ευρώ. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει να εφαρμοστούν συγκεκριμένες δράσεις, όπως αναδεικνύονται από το επιχειρησιακό σχέδιο για τη φετινή χρονιά.