Σταθερό διατήρησε το τιμολόγιό της για τον Αύγουστο η ΔΕΗ (για τρίτο συνεχόμενο μήνα), με ορισμένους προμηθευτές να ακολουθούν το παράδειγμά της. Αλλοι πάροχοι πάλι προχώρησαν σε μικρές μειώσεις των ονομαστικών χρεώσεων, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς που επεσήμαιναν τις προηγούμενες ημέρες ότι παρά την άνοδο των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού τον Ιούλιο μέχρι στιγμής στα επίπεδα των 113 ευρώ/MWh (έναντι 91,5 ευρώ/MWh τον Ιούνιο), εντούτοις η υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF της Ολλανδίας που αναμένεται να αποτυπωθεί στις χρεώσεις του επόμενου μήνα αύξανε την ευελιξία των παρόχων. Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένοι «παίκτες» επέλεξαν να κινηθούν με ασφάλεια (σε έναν μήνα με αυξημένη ζήτηση ηλεκτρισμού) και άλλοι επέλεξαν να αξιοποιήσουν τα περιθώρια διαμόρφωσης πιο ανταγωνιστικών τιμολογίων, προσβλέποντας σε αύξηση του μεριδίου αγοράς τους,
Συγκεκριμένα οι χρεώσεις που ανακοίνωσε η ΔΕΗ λίγο πριν τα μεσάνυχτα παραμένουν στο επίπεδο του τρέχοντος μήνα, δηλαδή 15,5 σεντς ανά κιλοβατώρα αν η κατανάλωση είναι έως 500 κιλοβατώρες και 16,7 σεντς αν η κατανάλωση του μήνα υπερβεί τις 500 κιλοβατώρες. Για το νυχτερινό ρεύμα η χρέωση παραμένει επίσης στα 11,4 σεντς.
Ενδεικτικά τα τιμολόγια από τους λοιπούς προμηθευτές
- Protergia Οικιακό Value: 0,0946 ευρώ ανά κιλοβατώρα (από 0,11115 για τον Ιούλιο)
- Ήρων SIMPLY GENEROUS HOME 0,0855 ευρώ/κιλοβατώρα (από 0,1125 για τον τρέχοντα μήνα)
- Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: 0,085 ευρώ/κιλοβατώρα (από 0,092 ευρώ/κιλοβατώρα)
- Elpedison Green Economy: 8 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 11,1 τον τρέχοντα μήνα)
- NRG on time: 13,7 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 13,2)
- Watt&Volt Value: 9,46 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 11,15)
- Volterra: 13,98 σεντς ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητο)
- Zenith Home Now: 14,4 σεντς ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητο)
Πηγές εκτιμούν ότι το «σήμα» σταθερότητας στις ονομαστικές χρεώσεις Αυγούστου που έστειλε η ΔΕΗ, ο μεγαλύτερος «παίκτης» της αγοράς ανοίγει -εκτός απροόπτου- το δρόμο για τη χορήγηση κρατικής επιδότησης 0,015 λεπτά/κιλοβατώρα για τρίτο συνεχόμενο μήνα, με το ΥΠΕΝ πάντως να αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του για τις επιδοτήσεις Αυγούστου την επόμενη εβδομάδα.
Στη ΔΕΘ τα σπουδαία για τα έκτακτα μέτρα
Στο μεταξύ τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου αναμένονται οι αποφάσεις για το πλαίσιο που θα ισχύει ως προς τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας από τον Οκτώβριο, (οπότε λήγει η ισχύς του έκτακτου μηχανισμού που εφαρμόζεται από πέρυσι το καλοκαίρι), με τις ανακοινώσεις να γίνονται δια στόματος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ.
Το θέμα βρέθηκε πψηλά στην ατζέντα της χθεσινής επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θέλει να αξιολογήσει τα «σήματα» της αγοράς ενέργειας και να έχει μια όσο γίνεται πιο ξεκάθαρη η εικόνα για την πορεία των τιμών από το φθινόπωρο. Στόχος είναι να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να αποσύρει τα μέτρα και στη συνέχεια να υποχρεωθεί να τα ενεργοποιήσει εκ νέου, σε περίπτωση αναζωπύρωσης της ενεργειακής κρίσης τους επόμενους μήνες.
Καθώς όμως η άρση των έκτακτων μέτρων στη λιανική αγορά προϋποθέτει ενημέρωση των καταναλωτών από τους προμηθευτές δυο μήνες πριν (δηλαδή στις 30 Ιουλίου το αργότερο), προκειμένου να διευκολυνθούν οι προμηθευτές, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε τροποποιήσεις στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (που είναι αρμοδιότητα του ΥΠΕΝ και προϋποθέτει νομοθετική ρύθμιση), στη βάση εισήγησης της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).
Μία από τις αλλαγές θα είναι ο χρόνος προαναγγελίας να μειωθεί στις 30 ημέρες, από τις 60 ημέρες που είναι τώρα και να επιτρέπεται να γίνεται είτε έντυπα, είτε ηλεκτρονικά. Αυτό σημαίνει ότι η προθεσμία για την ενημέρωση των καταναλωτών θα μεταφερθεί στις 31 Αυγούστου, δίνοντας περισσότερο χρόνο στους προμηθευτές.
Το «σήμα» που στέλνει το ΥΠΕΝ είναι ότι οι προμηθευτές πρέπει να συνεχίσουν την προετοιμασία τους έχοντας ως «υπόθεση εργασίας» ότι τα μέτρα θα λήξουν την 1η Οκτωβρίου και να είναι έτοιμοι να ενημερώσουν εγκαίρως τους πελάτες τους, είτε δοθεί παράταση, είτε όχι.
Διαβάστε ακόμα:
Στο «κόκκινο» η ζήτηση για ρεύμα: Έσπασε το φράγμα των 10 GW