Η Ελλάδα, που δοκιμάζεται από τον καύσωνα με την ονομασία Κλέων, και η Ιταλία (που επίσης βιώνει έντονο καύσωνα με την επωνυμία «Χάρων») εμφανίζουν εξαιτίας των καιρικών συνθηκών τις υψηλότερες χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στην Ευρώπη σήμερα (107,14 και 103,89 ευρώ/ MWh αντίστοιχα), τη στιγμή που στις περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης καταγράφονταν σημαντικά χαμηλότερες τιμές.
Χθες το βράδυ η ζήτηση για ρεύμα κινούνταν λίγο πάνω από τα 9MW και η εγχώρια παραγωγή στα 8,5MW, με το κενό να καλύπτεται από εισαγωγές ρεύματος από τις γειτονικές χώρες -με τις οποίες το Σύστημα της Ελλάδας είναι διασυνδεδεμένο-, το μερίδιο των οποίων στο ενεργειακό μίγμα προσεγγίζει σήμερα το 20%.
Ιταλία: Έρχεται ο «Χάρων» – Προς κατάρριψη του ρεκόρ ζέστης, στην Ευρώπη
Βγήκαν από την «πρίζα» τα αιολικά
Η απουσία των αιολικών σταθμών από την ηλεκτροπαραγωγή (λόγω άπνοιας) περιορίζει τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο 27,53% (που αφορά κυρίως φωτοβολταϊκούς σταθμούς), με το φυσικό αέριο να έχει την πρωτοκαθεδρία στο μίγμα με ποσοστό σχεδόν 35%. Σημαντική η παρουσία του λιγνίτη, με ποσοστό 8,34%, που αυξάνεται τις βραδινές ώρες όταν σταματά η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (ΥΠΕΝ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ηλεκτροπαραγωγοί) βρίσκονται σε επιφυλακή, με την εικόνα να είναι μέχρι στιγμής ενθαρρυντική.
Αφενός τα 3.000MW νέων φωτοβολταϊκών αποδεικνύουν το ειδικό τους βάρος στη στήριξη του συστήματος, αφετέρου η προσθήκη των δύο νέων συμβατικών μονάδων που βρίσκονται σε δοκιμαστική λειτουργία (Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ, μονάδα Αγίου Νικολάου της Mytilineos) δίνει πρόσθετες δυνατότητες, καθώς μπορούν να προσφέρουν πρόσθετη ισχύ της τάξης των 800MW.
Eκτιμάται ότι φέτος το ηλεκτρικό σύστημα εμφανίζει ισχυρές αντοχές, αφού δεν υπάρχουν θερμικές μονάδες με βλάβες ή σε συντήρηση, υπάρχουν αποθέματα λιγνίτη, διατίθεται επιπλέον ισχύς από τις δύο νέες συμβατικές μονάδες, ενώ σε ικανοποιητικό ύψος βρίσκονται και τα αποθέματα ύδατος στους ταμιευτήρες χάρη στις βροχοπτώσεις του Μαΐου και του Ιουνίου.