Skip to main content

Ρωσία: Πάνω από τα 100 ρούβλια, το ευρώ

Το ευρωπαϊκό νόμισμα σκαρφάλωσε στα 102 ρούβλια-ενισχυμένο κατά 3% σε σχέση με χθες, ενώ το δολάριο έφτασε τα 93,3 ρούβλια, καταγράφοντας άνοδο 2,5%  με ενίσχυση άνω του 2,5%. 

Το ρωσικό νόμισμα συνεχίζει την πτωτική του πορεία, με το ευρώ να ξεπερνά σήμερα το ψυχολογικό όριο των 100 ρουβλιών, για πρώτη φορά από τις 28 Μαρτίου, του 2022.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα σκαρφάλωσε στα 102 ρούβλια-ενισχυμένο κατά 3% σε σχέση με χθες, ενώ το δολάριο έφτασε τα 93,3 ρούβλια, καταγράφοντας άνοδο 2,5%  με ενίσχυση άνω του 2,5%.

Η διοικήτρια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, Ελβίρα Ναμπούλινα απέδωσε την συνεχιζόμενη αποδυνάμωση του εθνικού νομίσματος στην απότομη μείωση του ρωσικού εμπορικού πλεονάσματος. «Η συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου υποχωρεί τώρα υπό την επίδραση της δυναμικής του εξωτερικού εμπορίου», δήλωσε η Ναμπιούλινα κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Οικονομικό Συνέδριο της Τράπεζας της Ρωσίας, στην Αγία Πετρούπολη.

«Στη χώρα μας, πρέπει να δούμε πρώτα απ’ όλα τη δυναμική του εξωτερικού εμπορίου. Καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την κίνηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας», εξήγησε η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας. «Αν συγκρίνουμε το θετικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το πρώτο τρίμηνο του έτους, έχει πέσει πέντε φορές σε σύγκριση με την κορύφωση του περασμένου έτους. Ως εκ τούτου, το κυμαινόμενο επιτόκιο αλλάζει υπό την επίδραση του εξωτερικού εμπορίου, αλλά επιτρέπει την καλύτερη απορρόφησή των εξωτερικών κραδασμών από την οικονομία μας» τόνισε η Ναμπιούλινα.

Η διοικήτρια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας απηύθυνε έκκληση να μην διατυπώνονται «θεωρίες συνωμοσίας» ότι ένα αδύναμο ρούβλι συμφέρει τον προϋπολογισμό. Σημείωσε επίσης ότι τώρα η δυναμική της συναλλαγματικής ισοτιμίας εγκυμονεί κινδύνους για την αύξηση του πληθωρισμού και η ρυθμιστική αρχή θα τους λάβει υπόψη κατά τη λήψη των αποφάσεών της.