Αγωνία για το πώς θα αποτυπωθεί συνολικά στην οικονομική δραστηριότητα του β’ τριμήνου η ακρίβεια, το υψηλό κόστος του χρήματος, οι πιέσεις που δέχονται οι ευρωπαϊκές οικονομίες και φυσικά η προεκλογική περίοδος που κυριάρχησε στο διάστημα Απριλίου – Ιουνίου.
Τρία είναι τα «ευρήματα» που προκαλούν ανησυχία όσον αφορά το πιθανό ποσοστό ανάπτυξης που θα καταγραφεί:
- Πρώτον, οι ενδείξεις συγκράτησης του ρυθμού αύξησης του τζίρου των επιχειρήσεων κατά τον Απρίλιο, με τα στοιχεία των επιχειρήσεων με διπλογραφικά βιβλία να αποτυπώνουν μείωση σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
- Δεύτερον, οι συνεχιζόμενες ανατιμήσεις, ειδικά στα τρόφιμα, οι οποίες μένει να φανεί κατά πόσο έχουν φρενάρει συνολικά την ιδιωτική κατανάλωση, η οποία και εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει πολύ υψηλό ποσοστό του ΑΕΠ, άνω του 70%.
- Τρίτον, η συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους του χρήματος αλλά και το πώς αυτή θα επηρεάσει το εξαιρετικά κρίσιμο για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ μέγεθος που είναι οι επενδύσεις.
Σε αυτούς τους τρεις ουσιαστικούς λόγους ανησυχίας έρχονται να προστεθούν και άλλοι δύο τεχνικού ή συγκυριακού χαρακτήρα. Ο πρώτος έχει να κάνει με τη σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ο πήχης είναι από πέρυσι πολύ ψηλά καθώς στο β’ τρίμηνο καταγράφηκε -με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία
της ΕΛΤΑΤ- τριμηνιαίος ρυθμός ανάπτυξης 7,3% (από 7,8% στο α’ τρίμηνο του 2022), με αποτέλεσμα για να καταγραφεί ανάπτυξη της τάξεως του 2% και στο β’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς θα πρέπει να φτάσει το ΑΕΠ στα 49 δισ. ευρώ τουλάχιστον, υψηλότερα και από το α’ τρίμηνο. Ο δεύτερος «τεχνικός λόγος» έχει να κάνει με τη μεταβολή των αποθεμάτων. Η συμμετοχή του συγκεκριμένου μεγέθους το 2022 στη διαμόρφωση του συνολικού ΑΕΠ ήταν πολύ μεγάλη. Ήδη καταγράφηκε σημαντική μείωση στο α’ τρίμηνο, η οποία φρενάρισε τον ρυθμό ανάπτυξης για την περίοδο Ιανουαρίου Μαρτίου στο 2,1%. Το ίδιο είναι πολύ πιθανό ότι θα συμβεί και στο β’ τρίμηνο.
Τα… υπέρ
Στα… υπέρ της οικονομικής δραστηριότητας του β’ τριμήνου είναι το γεγονός ότι παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές της ενέργειας. Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο θα είναι σημαντικά συρρικνωμένο και στο β’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς καθώς, παρά τα σκαμπανεβάσματα στις τιμές, το κόστος ανεφοδιασμού της χώρας με πετρέλαιο και φυσικό αέριο παραμένει σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι και σαφώς χαμηλότερο σε σχέση με τις προβλέψεις στις οποίες στηρίχθηκε ο προϋπολογισμός της φετινής χρονιάς.
Στα θετικά και το γεγονός ότι προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί κάμψη στην κατανάλωση. Τα στοιχεία του πενταμήνου δείχνουν επίσης αύξηση εσόδων από τον τουρισμό, αν και το κρίσιμο θα είναι να ανακοινωθεί σημαντική άνοδος στα έσοδα του Ιουνίου, μήνα κατά τον οποίο η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ αρχίζει και γίνεται σημαντική.
Οι επενδύσεις
Καταλυτικός παράγοντας για το τελικό ποσοστό ανάπτυξης του τριμήνου θα είναι και οι επενδύσεις. Σε αυτό το πεδίο υπάρχει ο «τροφοδότης» που είναι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, ένας παράγοντας που λειτουργεί προς το παρόν ως ανάχωμα στην αύξηση του κόστους του χρήματος.
Μένει, φυσικά, να φανεί ποιος θα είναι ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων μέσα στο β’ τρίμηνο, καθώς είναι ερώτημα το κατά πόσο έχει επιδράσει αρνητικά η αναμονή για την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.