Με το ποσοστό των ακινήτων που είναι ασφαλισμένα για φυσικές καταστροφές να κυμαίνεται στα επίπεδα του 15% με 17%, η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% από το 2024 σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων ασφαλίζουν το ακίνητο τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ να ισχύει μόνο για το ακίνητο που είναι ασφαλισμένο και όχι στο σύνολο της περιουσίας που διαθέτει ο φορολογούμενος. Θα χρησιμοποιηθεί δηλαδή ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) που θα πρέπει να «εναρμονιστεί» και με την δήλωση του Ε9 στην περίπτωση που έχουν υπάρξει μεταβολές.
Κρίσιμη παράμετρος που ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει αποτελεί ο χρόνος ασφάλισης του ακινήτου έναντι φυσικών καταστροφών. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τον ΕΝΦΙΑ του 2024 και αναμένεται να ισχύσει για όσους έχουν ήδη ασφαλίσει τα σπίτια τους από τους κινδύνους μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2022. Μένει να ξεκαθαρίσει αν θέτει ως προϋπόθεση η ασφάλιση να είναι για όλο το 2023. Η βασική γραμμή, προφανώς, αφορά στην ετήσια ασφάλιση. Όσοι ασφάλισαν ή θα ασφαλίσουν φέτος κατοικίες που κατέχουν θα δικαιούνται γι’ αυτές την έκπτωση του 10% από το 2025 και εξής, όσοι τις ασφαλίσουν το 2024 από το 2026 και εξής κ.ο.κ. Επίσης, μένει να διευκρινιστεί πως θα διασφαλίζεται ότι η κάλυψη γίνεται για το σύνολο της αξίας του ακινήτου όπως και ποια θα είναι η διαδικασία για την απόδειξη της ασφάλισης.
Ελάχιστο ύψος ασφαλίστρου
Στα σενάρια που εξετάζονται είναι η πιθανότητα να οριστεί και ελάχιστο ύψος ασφάλιστρου προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα με βίλες που θα ασφαλίζονται «εικονικά» για ψίχουλα προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να πάρουν την έκπτωση στον υψηλό ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν. Στο τραπέζι είναι και το ενδεχόμενο να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια.
Υπενθυμίζεται ότι στους ωφελημένους περιλαμβάνονται όσοι έλαβαν στεγαστικά δάνεια μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2022, καθώς για να λάβει κάποιος το δάνειο θα πρέπει να ασφαλίσει το ακίνητο.
Το μέτρο που θα νομοθετηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θεωρείται ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση του να αυξηθεί ο αριθμός των ασφαλισμένων ακινήτων. Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κουλτούρα ασφάλισης των ακινήτων με εξαίρεση τα ενυπόθηκα ακίνητα όπου η ασφάλιση καθίσταται υποχρεωτική από την τράπεζα.
Όσον αφορά το κόστος ασφάλισης ενός ακινήτου, εξαρτάται από την εταιρία όπως επίσης τις καλύψεις, την επιφάνεια του ακινήτου, τον χρόνο κατασκευής κλπ. Για παράδειγμα για ένα μικρό διαμέρισμα 50 τετραγωνικών, η ασφάλιση μόνο κατά του κινδύνου της πυρκαγιάς μπορεί να κοστίζει ακόμη και 60 ευρώ τον χρόνο.