Skip to main content

Τελεσίγραφο ΑΑΔΕ στους μεγαλοοφειλέτες: Ρυθμίστε ή στα «μανταλάκια»

Ώρα για πληρωμή φόρων - ρύθμιση οφειλών

Προθεσμία έως την 1η Αυγούστου - Στις 4 Αυγούστου οι κατάλογοι στην κοινή γνώμη

Τελευταία προειδοποίηση απευθύνει σύντομα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στους μεγαλοοφειλέτες, αφού στις 18 Ιουλίου όλοι θα λάβουν μήνυμα στον υπολογιστή τους να τακτοποιήσουν άμεσα τα χρέη τους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματά τους.

Ειδικότερα, τα ηλεκτρονικά «ραβασάκια» της ΑΑΔΕ που θα δουν στις 18 τρέχοντος οι μεγαλοοφειλέτες, σε Εφορίες και ΕΦΑΚ, θα τους καλούν εντός περίπου 15 ημερών να ρυθμίσουν τα χρέη τους έως και την 1η Αυγούστου, ενώ σε διαφορετική περίπτωση στις 4 Αυγούστου όσοι δεν έχουν ενταχθεί σε κάποια από τις ισχύουσες ρυθμίσεις θα γίνουν γνωστοί στο πανελλήνιο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μικρή πίστωση χρόνου

Ωστόσο θα πρέπει να αναφερθεί ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν αποκλείεται να παρεκκλίνει από την ανωτέρω προθεσμία δίνοντας ακόμη μια μικρή πίστωση χρόνου, αφού εξετάζει ήδη σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει πρώτα σε παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για ένταξη των ληξιπρόθεσμων χρεών στις τρέχουσες ρυθμίσεις των 36, 72 και 120 δόσεων, η οποία εκπνέει στις 31 Ιουλίου.

Ταυτόχρονα δε εξετάζονται και βελτιώσεις στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων, που αφορά τα χρέη που γεννήθηκαν στην ενεργειακή κρίση, αφού προς το παρόν τουλάχιστον καταγράφεται χαμηλή προσέλευση, με δεδομένο ότι έχουν υπαχθεί μόνο 9.766 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις με ρυθμισμένο χρέος ύψους 199 εκ. ευρώ.

Ρυθμίσεις δόσεων

Όσον αφορά εξάλλου τις άλλες ρυθμίσεις των 36-72 δόσεων, η οποία αφορά οφειλές περιόδου πανδημίας, καθώς επίσης και των 120 δόσεων έχουν επανενταχθεί 23.037 φορολογούμενοι με το ρυθμισμένο ποσό να φτάνει τα 318 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι τα προγράμματα ρυθμίσεων που βρίσκονται σε ισχύ προβλέπουν:

  • Αναβίωση των ρυθμίσεων των 120 δόσεων και των 36 ή 72 δόσεων για τα κορωνοχρέη. Όσοι έχασαν τις ρυθμίσεις έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν έως τις 31 Ιουλίου 2023 εφόσον δεν έχουν άλλα χρέη και καταβάλουν δυο δόσεις. Στην περίπτωση που έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους για να μπορέσουν να κερδίσουν τις παλαιές ρυθμίσεις θα πρέπει υποχρεωτικά εντός μηνός από την επικύρωση της αναβίωσης να εντάξουν τις αρρύθμιστες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες θα έχουν όλα τα ευεργετήματα των ρυθμίσεων, όπως π.χ. αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, αναστολή κατασχέσεων κ.α.
  • Νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όσους την 1η Νοεμβρίου του 2021, δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 δόσεων και των 36 ή 72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.
  • Επιπλέον για τους οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου του 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου του 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, προβλέπεται η δυνατότητα να μεταφέρουν κι αυτές στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων.
  • Επίσης στην περίπτωση που την 1η Νοεμβρίου του 2021, υφίστανται ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων την οποία μεταγενέστερα απώλεσαν και ταυτόχρονα βεβαιώθηκαν νέες οφειλές, μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021, τότε οι νέες αυτές οφειλές, μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων και ταυτόχρονα, εντός μηνός από την υπαγωγή των νέων οφειλών στη συγκεκριμένη ρύθμιση τα παλαιά χρέη πρέπει υποχρεωτικά να τακτοποιηθούν με την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.
  • Το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ ενώ με την ένταξη των οφειλών στην ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων ενεργοποιούνται τα ευεργετήματα που είχε και η ρύθμιση των 120 δόσεων όπως η αναστολή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών κ.α.