Ο πληθωρισμός κερδών ή ο πληθωρισμός απληστίας αποτελεί ένα από τα βασικότερα πλέον προβλήματα στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ακρίβειας. Φαινόμενο το οποίο δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη.
Τα κέρδη των επιχειρήσεων αυξάνονται συνεχώς καθώς πέρα από το αυξημένο κόστος που δημιουργήθηκε λόγω της ενεργειακής κρίσης και των πρώτων υλών το προηγούμενο χρονικό διάστημα, οι εταιρείες βρήκαν αφορμή να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό. Την ίδια ώρα οι μισθοί, παρά τις αυξήσεις που έχουν γίνει είτε άμεσα είτε έμμεσα μειώνονται εξαιτίας της ακρίβειας.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΔΝΤ αλλά και Κομισιόν εδώ και καιρό έχουν χτυπήσει το «καμπανάκι» για την κερδοσκοπία των επιχειρήσεων. Δεν είναι λίγες οι επισημάνσεις ότι η αύξηση των περιθωρίων κέρδους αποτελεί ένας από τους λόγους που καθυστερεί η μείωση του πληθωρισμού. Από το συγκεκριμένο δεν αποτελεί εξαίρεση η Ελλάδα.
Όπως τόνιζαν αρμόδιες πηγές, πρώτα αυξήθηκαν οι τιμές, κατόπιν το ποσοστό κέρδους και μετά οι μισθοί. «Πρέπει να υπάρχει για τις τιμές συνδρομή της δημοσιονομικής πολιτικής και στο πλαίσιο αυτό να τονιστεί το πρόβλημα. Δεν πρέπει να υπάρξει σπιράλ μισθών και τιμών που θα εκτινάξει τον πληθωρισμό» σημείωναν χαρακτηριστικά. Όπως εξηγούσαν, οι μεταρρυθμίσεις διευρύνουν την παραγωγική βάση σε αγαθά και υπηρεσίες διεθνούς εμπορίου που ωθούν τον ανταγωνισμό. Συμπλήρωναν μάλιστα ότι «το ένα είναι ο ανταγωνισμός και το άλλο το παραγωγικό μοντέλο που πρέπει να δούμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό».
Το πόρισμα της Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα πορίσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το Μάιο, σε ειδικό κεφάλαιο ανέφερε ότι στην Ελλάδα ενώ το 2022 το υψηλό ενεργειακό κόστος τροφοδοτούσε την αύξηση των τιμών, φέτος και το 2024 οι βασικές πηγές των ανατιμήσεων αναμένεται να είναι τα κέρδη των εγχώριων επιχειρήσεων αλλά και τα αυξημένα κόστη μέσω εισαγωγών για μη ενεργειακά προϊόντα.
Πιο συγκεκριμένα, η Κομισιόν σημειώνει ότι το 2023 και κυρίως το 2024 οι τιμές της ενέργειας αναμένεται να μειωθούν συμβάλλοντας στην επιβράδυνση του πληθωρισμού. Αυτή η επιβράδυνση ωστόσο εκτιμάται ότι θα αντισταθμιστεί κυρίως από τα κέρδη των εγχώριων επιχειρήσεων τα οποία εμφανίζονται αυξημένα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Υψηλή είναι και η επίπτωση από τις τιμές των μη ενεργειακών προϊόντων που έχουν εισαχθεί στη χώρα μας.
Όσον αφορά το εγχώριο κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος δεν προκάλεσε πιέσεις στις τιμές. Πέρυσι, μεγάλο μέρος της αύξησης του πληθωρισμού στην Ελλάδα οφείλονταν στις εισαγωγές ενέργειας και στα εγχώρια κέρδη. Επίσης, το κόστος που πέρασε από τους εταίρους της Ε.Ε. αύξησε ακόμα περισσότερο τις τιμές κατανάλωσης και επενδύσεων στην χώρα μας.