«Στην Ελλάδα χρωστάμε ένα σημαντικό μάθημα: όσο άσχημη και αν δείχνει μία κρίση, μπορείς να την ξεπεράσεις. Ή αλλιώς, μην αφήσεις ποτέ μία κρίση να πάει χαμένη». Αυτό επεσήμανε στο The Economist Impact Events SE Europe o Τζιμ Ο’ Νιλ ερωτηθείς για την πορεία της χώρας μας την τελευταία δεκαετία. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι η ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας είναι «ζήτημα χρόνου».
Ο Ο’ Νιλ, εμπνευστής του ακρωνυμίου BRICs, μίλησε στον Βασίλη Κωστούλα και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κεντρικές τράπεζες στη μάχη κατά του επίμονα υψηλού πληθωρισμού. «Ίσως οι Γερμανοί να είχαν δίκαιο» παρατήρησε, αναφερόμενος στην επιμονή της γερμανικής Bundesbank να προειδοποιεί για πληθωρισμό, την ώρα που οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούσαν για αποπληθωρισμό. Όπως είπε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είχε σταματήσει από καιρό να είναι χρήσιμο. Σημείωσε πάντως πως είναι μάλλον υπερβολή να φοβόμαστε ότι ο πληθωρισμός θα είναι για πάντα.
Προειδοποίησε επίσης πως παρόλο που η συγκέντρωση του ρίσκου δεν είναι τόσο ισχυρή όσο στο παρελθόν, δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε νέα προβλήματα στις τράπεζες. «Κάθε φορά που τα επιτόκια αυξάνονται απότομα, το χρηματοπιστωτικό σύστημα ανακαλύπτει ότι δεν είμαστε όλοι όσο έξυπνοι νομίζαμε» τόνισε.
Αναφερόμενος στα σενάρια περί αποδολαροποίησης της παγκόσμιας οικονομίας, είπε πως «επί 40 χρόνια, κάθε 5 χρόνια, όλοι μιλούν για το τέλος του δολαρίου. Αναρωτιέμαι ποιος θα είναι ο διοικητής μιας κεντρικής τράπεζας των BRICS; Η Δύση είναι τυχερή με το γεγονός ότι η Ινδία και η Κίνα δεν συμφωνούν ποτέ για τίποτα».
Σημείωσε ακόμη πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να επικεντρωθούν στον πλούτο τους και όχι στο μέγεθος. «Όσο μεγαλύτερη θα γίνεται η Κίνα, τόσο πλουσιότερες θα είναι οι ΗΠΑ. Κι εν πάση περιπτώσει, γιατί δεν θα πρέπει μία χώρα με 4 φορές περισσότερους ανθρώπους να μην είναι τουλάχιστον όσο μεγάλη χώρα είναι οι ΗΠΑ» αναρωτήθηκε;
Παραδέχθηκε μάλιστα πως όταν ήταν υπουργός και έλαβαν την απόφαση κατά της Huawei στο Ηνωμένο Βασίλειο, «το κάναμε γιατί μας πίεσαν οι Αμερικανοί. Δεν ήταν επειδή είχαμε αυθεντικές ανησυχίες για την ασφάλεια».
Αναφερόμενος τέλος στο Brexit, σχολίασε πως «αποδεικνύεται μια καταστροφή» και εξέφρασε την εκτίμηση πως αν γινόταν το δημοψήφισμα σήμερα, θα ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα.