Στην εκπομπή «12:00-14:00» του NaftemporikiTV, με τη Νικόλ Λειβαδάρη και τον Παύλο Πανταζόπουλο, την Τρίτη 4 Ιουλίου, εμφανίστηκε ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, Επικεφαλής Γραφείου Προϋπολογισμού Της Βουλής.
Ο κ. Κουτεντάκης σχολίασε πως «Το βασικό μας σενάριο προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,2% για φέτος και τον επόμενο χρόνο, βεβαίως υπάρχει και το πιο αισιόδοξο σενάριο».
Στη συνέχεια ο κ. Κουτεντάκης ανέφερε πως «Η γενική εντύπωση είναι ότι μετά από μια τριετία έντονων οικονομικών διακυμάνσεων, από το 2020 και μετά, φαίνεται να επιστρέφουμε σε φυσιολογικά επίπεδα μεγέθυνσης, για την Ελλάδα υπάρχουν ζητήματα που αναμένεται να παίξουν ρόλο, ένα από αυτά είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ένα άλλο είναι η διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης όπως και άλλοι παράγοντες. Δικαιολογούνται οι αυξήσεις των επιτοκίων από το γεγονός ότι ο δομικός πληθωρισμός παραμένει υψηλός, αυτό είναι η βάση πάνω στην οποία συνεχίζεται η αύξηση των επιτοκίων, με ανησυχεί στον βαθμό που λειτουργεί αρνητικά στην οικονομική μεγέθυνση και δημιουργείται μια αβεβαιότητα στην οικονομία».
Τέλος ο κ. Κουτεντάκης υποστήριξε πως «Δεν θα έλεγα πιο περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, ήδη από το 2022 η Ελλάδα είναι σε θετικό έδαφος, έχει ένα ορατό πρωτογενές πλεόνασμα, οι ρυθμοί μεγέθυνσης σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό λειτουργούν ευνοϊκά για τα δημόσια έσοδα, άρα δεν βλέπω την ανάγκη σύσφιξης, δεν υπάρχει στον ορίζοντα, το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αίσθηση που έχουμε είναι ότι δεν θα είναι πιο αυστηρό από το προηγούμενο, μάλλον θα είναι πιο απλό και πιο ευέλικτο από το προηγούμενο. Τα κράτη θα πρέπει σε καλές περιόδους να συσσωρεύουν αποθέματα ώστε σε περιόδους ύφεσης να μπορούν να ασκήσουν επεκτατική πολιτική για να μπορέσουν να συγκρατήσουν την ύφεση. Φέτος ο πληθωρισμός δεν θα είναι τόσο υψηλός, ούτε όμως η πραγματική μεγέθυνση θα είναι τόσο υψηλή. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών βελτιώθηκε κατά 3 δισεκατομμύρια, είναι μια αισθητή βελτίωση».
Διαβάστε ακόμη
ΓΠΚΒ: Πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,2% τα έτη 2023 και 2024 – Οι αβεβαιότητες και οι κίνδυνοι