Skip to main content

3+1 εκκρεμότητες για τις τράπεζες στη συνάντηση Χατζηδάκη – Στουρνάρα

Ξεκίνησαν οι διαγωνισμοί  για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες - Τι συζήτησαν Χατζηδάκης - Ξηρουχάκης 

Μια πολυθεματική ατζέντα με κυρίαρχο τον Ηρακλή αλλά και θέματα όπως η επενδυτική βαθμίδα, οι θεσμικές δυνατότητες ανάπτυξης η αναβαλλόμενη φορολογία θα είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητήσουν στην σημερινή τους συνάντηση ο νέος τσάρος της Οικονομίας κ. Κωστής Χατζηδάκης μαζί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα.
Χθες ο κ. Χατζηδάκης είχε συνάντηση με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και συζήτησαν τις εκκρεμότητες και τις γενικές κατευθύνσεις πέριξ της αποεεπένδυσης του Ταμείου από το χαρτοφυλάκιο τουλάχιστον των συστημικών τραπεζών.
Ο κ. Χατζηδάκης από τους πλέον μεθοδικούς υπουργούς της κυβέρνησης ασφαλώς θέλει να γνωρίζει σε ποιο σημείο παραλαμβάνει τις εκκρεμότητες σε κάθε τομέα και να σχεδιάσει το χρονοδιάγραμμα της διεκπεραίωσής τους.

Ηρακλής

Το θέμα του Ηρακλή αναμένεται να απασχολήσει τη συνάντηση τουΥπουργού με τον Διοικητή για δύο λόγους:

  • Υπάρχει ένα σημαντικό υπόλοιπο κόκκινων δανείων από τις συστημικές τράπεζες. Πρόκειται για το Frontier II της Εθνικής Τράπεζας. λογιστικής αξίας 1 δισ. ευρώ , το Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς λογιστικής αξίας 506 εκατ. ευρώ και το πακέτο Solar που φθάνει τα 1,5 δισ. ευρώ και αφορά όλες τράπεζες. Για το υπόλοιπο αυτό ενώ έχουν γίνει όλες οι ενέργειες και ελήφθησαν όλες οι εγκρίσεις από το εξωτερικό δεν προχώρησε παρά το γεγονός πως τα προβλήματα που υπήρχαν με τον εθνικό προϋπολογισμό ξεπεράστηκαν. Ωστόσο η εκλογική αναμέτρηση πήγε πίσω κάποια πράγματα μεταξύ των οποίων και αυτό.
  • Από την άλλη πλευρά επικράτησε η άποψη να δημιουργηθεί ένας Ηρακλής ΙΙΙ ο οποίος τελικώς θα συμπεριλάβει και τα σημαντικά κόκκινα δάνεια των μη συστημικών τραπεζών.
    Τα θέματα αυτά σε συνδυασμό με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό θα αποτελέσουν το χαρτοφυλάκιο του νέου γενικού γραμματέα πιστωτικών θεμάτων το όνομα του οποίου δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Επενδυτική βαθμίδα

Η επενδυτική βαθμίδα ιδιαίτερα μετά από τον “χρησμό” του κ. Διοικητή στο Bloomberg TV που αναπτέρωσε το ηθικό των επενδυτών φαίνεται να μην  απέχει πια πολύ.

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται η αξιολόγηση από της DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για έναν  από τους οίκους που μπορούν να μας δώσουν επενδυτική βαθμίδα ενώ  στις 4 Αυγούστου αναμένεται η αξιολόγηση της Scope, του γερμανικού οίκου αξιολόγησης  που όμως ακόμη δεν έχει τη βαρύτητα στις αγορές των άλλων τεσσάρων γνωστών οίκων αξιολόγησης.

Να διενεργηθεί κάποια αξιολόγηση ενδιάμεση και όχι προγραμματισμένη δεν θεωρείται εξαιρετικά πιθανό μιας και οι οίκοι προβαίνουν σε κάτι τέτοιο όταν υπάρχει πολύ σπουδαίος λόγος. Στην περίπτωσή μας αυτό συνέβαινε την περίοδο του μνημοσίου που η χώρα κατρακυλούσε βαθμίδες.

Επιτόκια

Η διαρκής άνοδος των επιτοκίων και η εκτίμηση του Διοικητή γύρω από το θέμα αυτό σίγουρα θα τεθεί στην ατζέντα των δύο ανδρών αφού σε κάθέ περίπτωση τα αυξημένα επιτόκια αποτελούν έναν αυξημένο κίνδυνο για τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων παρά το γεγονός πως τούτο δεν έχει ακόμη φανεί στις τράπεζες.
Βέβαια μέχρι στιγμής τουλάχιστον τα αυξημένα επιτόκια επιτρέπουν στις τράπεζες να έχουν κέρδη και να αντιμετωπίζουν την αναβαλλόμενη φορολογία αλλά δεν βοηθούν σε κάθε περίπτωση την πιστωτική επέκατση.
Τα επιτόκια είναι  και μια παράμετρος η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νέους πλειστηριασμούς ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Αποεπένδυση – Ξεκίνησαν οι διαγωνισμοί από το ΤΧΣ

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης χθες του κ. Χατζηδάκη με κλιμάκιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συζητήθκαν θέματα αποεπένδυσης.
Το ισχύον νομικό πλαίσιο λειτουργίας του ΤΧΣ, ορίζει το τέλος του 2025 ως ημερομηνία λήξης της λειτουργίας του Ταμείου .

Η Στρατηγική Αποεπένδυσης στηρίζεται στις αρχές που ορίζονται στο νομικό πλαίσιο λειτουργίας του ΤΧΣ καθώς και σε όλες τις σχετικές νομικές και κανονιστικές διατάξεις. Το Ταμείο έχει σκοπό να διαθέσει τις συμμετοχές του στις συστημικές Ελληνικές τράπεζες εγκαίρως σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που θέτει ο νόμος (δηλαδή την 31η Δεκεμβρίου του 2025), εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου του. Ηδη το ΤΧΣ έχει ενεργοποιήσει διαγωνισμούς πρόσληψης συμβούλων οικονομικών και νομικών για την πώληση της συμμετοχής του.

Αυτά ως προς τις συστημικές τράπεζες. Σε ότι αφορά τις μη συστημικές, τούτο θα αποτελέσει μια άλλη τάξης συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση πάντως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει ενεργούς διαγωνισμούς για την πρόσληψη συμβούλων αποεπένδυσης.

Σημειώνεται πως η Eurobank λόγω της μικρής συμμετοχής του Ταμείου θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα βρεθεί εξ ολοκλήρου στον ιδιωτικό τομέα αν και, ακόμη και στην περίπτωση της Eurobank θα διενεργηθεί διαγωνισμός κι ας έχει αυτός τυπικό χαρακτήρα.

Το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ ελέγχει στην παρούσα φάση,  το 40,39% στην Εθνική Τράπεζα, 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, 9% στην Alpha Bank και 1,4% στη Eurobank.