Λένε ότι ο χρόνος είναι χρήμα. Και στην περίπτωση της νέας κυβέρνησης δεν υπάρχει ούτε μέρα για χάσιμο. Λίγες ώρες μετά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ως ένδειξη της προτεραιότητας που δίνει στην οικονομία αλλά και στην ανάπτυξη.
Στις νέες αρμοδιότητες του υπουργείου έχουν ενταχθεί πλέον η διαχείριση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και των κοινοτικών προγραμμάτων όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Κεφάλαια που ξεπερνούν τα 80 δισ. ευρώ και από την πορεία υλοποίησης και αξιοποίησης τους θα εξαρτηθούν σειρά από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ. «Ιδιαίτερα για το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν έχουμε ούτε λεπτό να χάσουμε. Διότι, όπως γνωρίζετε, οι προθεσμίες είναι σφιχτές. Αλλά και τα έργα τα οποία εκτελούνται είναι πολύ σημαντικά για την ελληνική οικονομία. Και επομένως θα προχωρήσουμε χωρίς καθυστέρηση και με αποφασιστικότητα για να αξιοποιήσουμε αυτό το πολύτιμο εργαλείο ανάπτυξης!» δήλωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια παράδοσης-παραλαβής.
Το επόμενο εξάμηνο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς έως το τέλος του έτους θα πρέπει να ολοκληρωθεί το ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020 αλλά και να μεταφερθούν ομαλά κονδύλια σε προγράμματα στα οποία καταγράφονται μεγάλες υπερδεσμεύσεις προκειμένου να μην χαθούν αλλά και για να μην επιβαρυνθούν τα κρατικά ταμεία.
Το ΕΣΠΑ, όπως τόνισε και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, αποτελεί ένα από τα σημαντικά εργαλεία, παρά τις δυσκολίες και τις αλλεπάλληλες κρίσεις, με το μέσο όρο απορρόφησης να αυξάνεται στο 86% από 27% την τελευταία τετραετία. «Ήδη, για το ΕΣΠΑ 2021-2027 με την εξειδίκευση, καθότι ήμασταν από τις πρώτες χώρες που μετείχαν για την έγκριση του προγράμματος αυτού και την εξειδίκευση, καταφέραμε να έχουν υποβληθεί πάνω από 8.300 αιτήσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους 780 εκατ. ευρώ. Στόχος μας είναι να επιταχύνουμε τον βηματισμό μας, έτσι ώστε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή απορρόφηση» σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης.
Η εφαρμογή του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, μέχρι τώρα, κινείται με ιδιαίτερα ικανοποιητικούς ρυθμούς, δεδομένου μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι η τρίτη κατά σειρά χώρα που έχει υποβάλλει αίτημα για την καταβολή της 3η δόσης. Στις βασικές εκκρεμότητες για τον κ. Παπαθανάση είναι να «κλείσει» μια σειρά από έργα – ορόσημα τα οποία σχετίζονται με τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας, των σιδηροδρόμων, της ψηφιοποίησης σε διάφορους τομείς αλλά και τον εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης.
Όσον αφορά την αναθεώρηση του «Ελλάδα 2.0», αυτό αναμένεται να συμβεί έως το τέλος του έτους, για να συμπεριλάβει, μεταξύ άλλων, πρόσθετες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στο πλαίσιο του REPowerEU. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαρτίου η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή την πρόθεσή της να ζητήσει πρόσθετο δάνειο 5 δις. ευρώ, με στόχο το συνολικό ποσό των δανείων που θα λάβει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να αυξηθεί στα 17,7 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, στις αρμοδιότητες του υπουργείου εντάσσονται πλέον και σειρά αναπτυξιακών εργαλείων, όπως η Αναπτυξιακή Τράπεζα, με στόχο τη διεύρυνση της περιμέτρου μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. «Στόχος μας, με εργαλεία όπως το Know Your Customer, να διευρύνουμε τη βάση κατά 60.000 επιχειρήσεις, κάτι το οποίο με επιτυχία έχει ξεκινήσει εδώ και 1,5 μήνα και η πρόθεσή μας είναι να διευρύνουμε και να ενισχύσουμε τη χρήση αυτού του εργαλείου» επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Στους σχεδιασμούς του νέου οικονομικού επιτελείου είναι και η ενίσχυση της εξωστρέφειας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων η οποία σήμερα συμμετέχει σε πάνω από 16 νέα επενδυτικά σχήματα με 393 εκατ. ευρώ και μοχλεύει συνολικά 1 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές, επιχειρούμε να ενισχύσουμε την εξωστρέφειά μας.
Οι Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα, συνεχίζουν. Αλλωστε την τελευταία 4ετία καταγράφει σημαντική αύξηση. Πλέον υπάρχουν 18 συμβασιοποιημένα έργα, ύψους 2 δισ. ευρώ. Την τελευταία τετραετία εγκρίθηκαν πάνω από 37 έργα ΣΔΙΤ, συνολικού κόστους επένδυσης 6 δισ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται ήδη σε φάση διαγωνιστικής διαδικασίας.
Το «κεφάλαιο» με τις νέες αρμοδιότητες που περνούν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας είναι η δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, δηλαδή η απολιγνιτοποίηση, που είχε ξεκινήσει ήδη από το 2009. Το πρώτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης – πάνω από 1,6 δισ. ευρώ – στοχεύει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στη Δυτική Μακεδονία, στη Μεγαλόπολη, Τρίπολη, Οιχαλία και Γορτυνία.