Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο για τους νέους υπουργούς οι οποίοι θα κληθούν να αρχίσουν να υλοποιούν τα μέτρα εκείνα τα οποία θα συμβάλλουν στην στήριξη των εργαζομένων και των συνταξιούχων και τα οποία ουσιαστικά θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται καθόλη τη διάρκεια της 4ετίας.
Μπορεί σημαντικό μέρος των παρεμβάσεων που σχεδιάζονται να αρχίσουν να υλοποιούνται περί τα τέλη του έτους, ωστόσο ήδη η σχετική προετοιμασία θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, αρχές Φθινοπώρου καθώς θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε σχετικό νομοσχέδιο. Θα πρέπει να σημειωθεί μάλιστα ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο και νέων παρεμβάσεων, πέρα από όσα γνωρίζουμε έως τώρα με βάση το πρόγραμμα της Ν.Δ., εφόσον προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος. Κάτι καθόλου απίθανο αν αναλογιστεί κανείς ότι οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα που έχουν εκτιμηθεί στο φετινό προϋπολογισμό που είναι στα 120 ευρώ/MWh.
Για τους συνταξιούχους σχεδιάζεται :
· νέα αύξηση των συντάξεων κατά 3,4% από τον Ιανουάριο του 2024, χωρίς να αποκλείεται να είναι και υψηλότερη. Υπενθυμίζεται ότι ήδη υπάρχει μηχανισμός βάσει του οποίου το ποσοστό αύξησης καθορίζεται με βάση τον πληθωρισμό και τον ρυθμό ανάπτυξης.
· στο τέλος του έτους, είναι πιθανό, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ειδικά εκείνοι που έχουν πέσει θύματα της προσωπικής διαφοράς, να λάβουν μία έκτακτη οικονομική στήριξη, όπως έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν.
· η περαιτέρω μείωση, κάτω από το 30% του ποσοστού της παρακράτησης για τους συνταξιούχους που εργάζονται με στόχο να υπάρχει ένα επιπρόσθετο κίνητρο για τον συνταξιούχο να δουλεύει μόνιμα.
· η μονιμοποίηση της πλήρους απαλλαγής των πρώην δικαιούχων του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.
Αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν και για τους δημόσιους υπαλλήλους καθώς το 2024 σχεδιάζεται αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και αναμόρφωση του μισθολογίου. Θα περιλαμβάνει την αύξηση των επιδομάτων θέσης, ώστε να αμείβονται καλύτερα οι τμηματάρχες, διευθυντές και γενικοί διευθυντές αλλά και την οριζόντια αύξηση στα οικογενειακά επιδόματα.
Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, θα αυξηθεί σταδιακά ο κατώτατος μισθός ώστε να φτάσει στα 950 ευρώ σε βάθος τετραετίας, από 780 ευρώ που είναι σήμερα. Επίσης, στόχος παραμένει η αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027 (στα 1.500 ευρώ από 1.170 ευρώ). Επιπλέον θα υπάρξει περαιτέρω μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα στις ασφαλιστικές εισφορές, αυξάνοντας εμμέσως τον μισθό των εργαζομένων.
Από το νέο έτος σχεδιάζεται να εφαρμοστεί η αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά. Έτσι, για ζευγάρι με 1 παιδί, το αφορολόγητο ανεβαίνει στα 10.000 από 9.000 ευρώ, για ζευγάρι με 2 παιδιά στα 11.000 ευρώ από 10.000, για ζευγάρι με 3 παιδιά αυξάνεται στα 12.000 από 11.000 ευρώ και για ζευγάρι με 4 παιδιά διαμορφώνεται στις 13.000 από 12.000 ευρώ.
Παράλληλα σχεδιάζεται η αναπροσαρμογή και ο εξορθολογισμός συστήματος τεκμηρίων (μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά περίπου 30% μεσοσταθμικά) από 1/1/2025, κατόπιν της υποχρεωτικής εφαρμογής του myData και της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Στο μέτωπο αυτό προγραμματίζεται παράλληλα, η διενέργεια αυτόματων ψηφιακών ελέγχων, εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και διπλασιασμό των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την καθολική χρήση POS για διενέργεια πληρωμών. Παράλληλα, θα υπάρξει νέα διαδικασία για την άμεση επιστροφή ΦΠΑ με τη δημιουργία νέου πληροφοριακού συστήματος, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά. Μάλιστα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προεκλογική περίοδο, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωση των έμμεσων φόρων εφόσον υπάρξουν απτά αποτελέσματα στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
Όσον αφορά το τέλος επιτηδεύματος, η Ν.Δ. έχει προαναγγείλει την σταδιακή κατάργηση ως το 2027, αρχής γενομένης από το 2025, ένας φόρος ο οποίος επιβάλλεται στους ελεύθερους επαγγελματίες.
«Κινητήριος δύναμη» για τη χρηματοδότηση των περισσότερων παρεμβάσεων αποτελούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που εκτιμάται ότι θα καταγράψει η ελληνική οικονομία τα επόμενα έτη. Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας που εστάλη τον Απρίλιο στην Κομισιόν, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,3% και 3% το 2024 και 2025, την ώρα που το πρωτογενές πλεόνασμα από το 2024 θα ξεπερνά το 2% του ΑΕΠ.