Θετικό πρόσημο εξακολουθεί να έχει η μεταβολή του κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο, με τη διαφορά ότι το ποσοστό συμπιέζεται πλέον ολοένα και περισσότερο.
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) δημοσίευσε τα στοιχεία για την πορεία των λιανεμπορικών επιχειρήσεων με διπλογραφικά βιβλία κατά τον μήνα Απρίλιο, από τα οποία προέκυψε αύξηση 9,8% συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Θετικό το γεγονός ότι το πρόσημο είναι θετικό -πόσο μάλλον όταν ο τζίρος συνολικά στην αγορά κατά τον συγκεκριμένο μήνα συμπιέστηκε σε σχέση με πέρυσι-, άξιο λόγου, από την άλλη, το ότι έχουμε μονοψήφιο ποσοστό αύξησης ύστερα από πολύ καιρό. Αρκεί να σημειωθεί ότι η ετήσια μεταβολή του Μαρτίου ήταν 21,1%, ενώ ο Απρίλιος είχε μείωση εσόδων σε σχέση με τον Μάρτιο κατά 1,2%.
«Φρενάρισμα»
Δεδομένου ότι λείπουν ακόμη τα στοιχεία των εταιρειών με απλογραφικά βιβλία -μικρότερες επιχειρήσεις μεν, εκατοντάδες χιλιάδες στον αριθμό δε- η εικόνα ακόμη δεν είναι πλήρης για το πώς κινείται το λιανεμπόριο. Ωστόσο, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από την ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και οι ανησυχίες που διατυπώνονται το τελευταίο διάστημα από παράγοντες της αγοράς (μέχρι και ο βροχερός καιρός του Μαΐου και του πρώτου 15νθημέρου του Ιουνίου εκτιμάται ότι έχει επηρεάσει τον τζίρο) αφήνουν σαφείς ενδείξεις ότι μπαίνουμε σε φάση «φρεναρίσματος» του λιανεμπορίου. Βέβαια, το κρίσιμο είναι το τι θα συμβεί κατά το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου, κατά το οποίο «παράγεται» και το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου λιανικής, άρα και το μεγαλύτερο κομμάτι των εσόδων από τον ΦΠΑ. Ο κύκλος εργασιών τον Απρίλιο 2023 ανήλθε σε 3,39 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 9,8% σε σχέση με τον Απρίλιο 2022, που είχε διαμορφωθεί σε 3,09 δισ. ευρώ, και μείωση 1,2% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2023, που είχε διαμορφωθεί σε 3,43 δισ. ευρώ.
Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Απρίλιο 2023 σε σχέση με τον Απρίλιο 2022 είναι:
- Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα, αύξηση 195,5%.
- Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 38,8%.
Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών τον Απρίλιο 2023 σε σχέση με τον Απρίλιο 2022 είναι:
- Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 35,7%.
- Λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου, μείωση 10,2%.
Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Απρίλιο 2023 ανήλ- θε σε 1,13 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 8,5% σε σχέση με τον Απρίλιο 2022 που είχε διαμορφωθεί σε 1,05 δισ. ευρώ.
Στα τρόφιμα
Στα καταστήματα τροφίμων ο τζίρος αυξήθηκε κατά 7,8% και κινήθηκε στο όριο του πληθωρισμού των τροφίμων. Το αντίστοιχο ποσοστό του Μαρτίου ήταν 7,1%, ενώ συγκριτικά με τον Μάρτιο καταγράφεται αύξηση 4,6%, κάτι που δικαιολογείται από τη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών. Συνολικά, ο τζίρος έφτασε στο 1,3 δισ. ευρώ. Στα καύσιμα κίνησης (επίσης μεγάλος τομέας του λιανεμπορίου) τα έσοδα υποχώρησαν κατά 1,2% και ανήλθαν στα 266 εκατ. ευρώ από 269,7 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τον Μάρτιο, ο ρυθμός μείωσης έφτανε στο 5,5%. Όσον αφορά τις πωλήσεις αυτοκινή- των είχαμε αύξηση 19,4%, με τον τζίρο να ανέρχεται στα 579 εκατ. ευρώ από 485 εκατ. ευρώ πέρυσι. Το ποσοστό αύξησης έπεσε τον Απρίλιο στο 19,4% από 61% τον Μάρτιο. Η μείωση από μήνα σε μήνα έφτασε στο 18,9%.
Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου, με εξαίρεση τα οχήματα, τα τρόφιμα και τα καύσιμα, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Απρίλιο 2023 ανήλθε σε 0,46 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 8,4% σε σχέση με τον Απρίλιο 2022, που είχε διαμορφωθεί σε 0,42 δισ. ευρώ.
Χωρίς «οροφή» οι αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά
Τελειωμό δεν έχει η αύξηση των οικοδομικών υλικών. Ο δείκτης τιμών των υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών τον Μάιο έκλεισε με ετήσια αύξηση 7,8%. Ο ρυθμός ανατιμήσεων μήνα με τον μήνα υποχωρεί, ωστόσο τα υλικά γίνονται ολοένα και ακριβότερα. Συγκριτικά με το 2021, η μέση αύξηση έχει ήδη φτάσει το 20%, ενώ σε επιμέρους κατηγορίες ανέρχεται στο 30% ή και στο 40% μέσα σε μόλις μία διετία. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις το ηλεκτρολογικό υλικό, τα πετρώδη υλικά και φυσικά τα καύσιμα που πυροδότησαν σε μεγάλο βαθμό και τον κύκλο των ανατιμήσεων, με τη διαφορά όμως ότι τώρα που οι τιμές υποχωρούν δεν παρασύρουν και τις άλλες κατηγορίες προς τα κάτω. Χαρακτηριστικό ότι σε ετήσια βάση, εκτός από τον δείκτη των καυσίμων μηχανημάτων, της ηλεκτρικής ενέργειας και του νερού που απαιτείται για την ανέγερση οικοδομών, κανένας άλλος επιμέρους δείκτης δεν έχει μείωση.
Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Μάιο 2023, σε σύγκριση με τον δείκτη του Απριλίου 2023, παρουσίασε αύξηση 0,6%, έναντι αύξησης 1,1% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών του έτους 2022. Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2022 – Μαΐου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2021 – Μαΐου 2022, παρουσίασε αύξηση 10,8%, έναντι αύξησης 7,3% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.
Οι κυριότερες μεταβολές των επιμέρους δεικτών τιμών κατηγοριών υλικών ήταν οι ακόλουθες:
- Τούβλα: 18,7%
- Σωλήνες πλαστικοί, συνθετικοί, ινοτσιμέντου: 12,8%
- Υαλοπίνακες ασφαλείας: 12,7%
- Θερμαντικά σώματα: 12,5%
- Παρκέτα: 9,7%
- Μαρμαρόπλακες: 9,3%
- Χρώμα πλαστικό, ακρυλικό, νερού: 9,2%
- Έτοιμο σκυρόδεμα: 8,9%
- Ντουλάπες ξύλινες: 8,7%
- Πλακίδια γενικά (δαπέδου, τοίχου): 8,6%
- Σίδηρος οπλισμού: 8,5%
- Εντοιχισμένα ντουλάπια: 8,1%
- Αγωγοί χάλκινοι: 7,5%
- Κουφώματα αλουμινίου: 7,4%
- Παράθυρα ξύλινα: 7,3%
- Τσιμέντο: 6,7%
- Πόρτες εσωτερικές: 5,8%
- Ανελκυστήρες: 5,4%
- Πετρέλαιο κίνησης: -14,7%
- Ηλεκτρική ενέργεια: -24,1%