Λίγο από Ελλάδα θα έχει το “μενού” της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο. Από ελληνικής πλευράς, στις συνεδριάσεις των Eurogroup και Ecofin, θα συμμετάσχουν ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Πελαγίδης και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού.
Αν και τα βασικά θέματα συζήτησης είναι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί έως τώρα γύρω από τον σχεδιασμό του ψηφιακού ευρώ αλλά και ο προγραμματισμός των εργασιών για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, έως τον Μάρτιο του 2024, στην ατζέντα περιλαμβάνεται και η μεταπρογραμματική έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση για την ελληνική οικονομία, επισημαίνεται ότι το 2022 αναπτύχθηκε με σταθερούς ρυθμούς αν και αναμένεται να μετριαστεί φέτος και τα 2024. Οι επιπτώσεις από την πανδημία φαίνεται να έχουν κάνει τον κύκλο τους, όμως στο προσκήνιο έρχονται πλέον οι πιο αυστηρότερες συνθήκες νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής και το ακόμη δύσκολο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον.
Μάλιστα στην έκθεση αναφέρεται στην επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε πρωτογενή πλεονάσματα 0(0,1% του ΑΕΠ) από το 2022, έστω και οριακά και παρά τη σχετικά μεγάλη δημοσιονομική στήριξη που δόθηκε σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Όσον αφορά το 2023 αλλά και μετά, σημειώνεται ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα αυξηθούν περαιτέρω καθώς τα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την πανδημία καταργούνται σταδιακά ενώ το δημοσιονομικό κόστος των ενεργειακών μέτρων είναι πιθανό να είναι χαμηλότερο από το αναμενόμενο.
Στο μέτωπο των τραπεζών, τονίζεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί σημαντικά. Γίνεται αναφορά στην πρόοδο που κατεγράφη για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών ελλείψεων που απομένουν, ιδίως με την προώθηση κωδικοποίησης της εργατικής νομοθεσίας και του κτηματολογίου καθώς και τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας και των ιδιωτικοποιήσεων.
Σημειώνεται ότι στην έκθεση συστήνεται η παρακολούθηση των προγραμμάτων ρύθμισης φορολογικών οφειλών αλλά και η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Ειδικά στο ζήτημα των πρόσφατων ρυθμίσεων οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, η Κομισιόν εκφράζει την πάγια θέση της για τον κίνδυνο υπονόμευσης της κουλτούρας πληρωμών.