Skip to main content

Πιο αισιόδοξοι οι σύμβουλοι μάνατζμεντ για την ελληνική οικονομία – Τα εμπόδια στην επιχειρηματική δράση

Τι δείχνουν τα στοιχεία του βαρόμετρου του ΣΕΣΜΑ για το α' τρίμηνο του έτους

Τόνωση της αισιοδοξίας των συμβούλων μάνατζμεντ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με το βαρόμετρο του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης GRe+1, ο οποίος είναι ο μέσος των δεικτών Οικονομικής Συγκυρίας και Παραγωγικών Συντελεστών, αυξήθηκε σε 42,6%, έναντι 30,6% που ήταν η τιμή του τετάρτου τριμήνου του περασμένου έτους. Πολύ μεγαλύτερη ήταν η βελτίωση έναντι της τιμής του GRe+1 πριν ένα χρόνο, πού ήταν 26,8%.

ΣΕΣΜΑ

Ανοδικά ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας

Η αύξηση της τιμής του Γενικού Δείκτη προέρχεται περισσότερο από την αύξηση της τιμής του Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας και λιγότερο από αυτή του Δείκτη Παραγωγικών Συντελεστών. Η εν λόγω βελτίωση συμβαδίζει με την άνοδο του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος το πρώτο τρίμηνο του 2023, έναντι του προηγουμένου.

ΣΕΣΜΑ

Ειδικότερα, ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας σημείωσε νέα σημαντική άνοδο έναντι της τιμής που είχε το προηγούμενο τρίμηνο. Η βελτίωση αυτή μάλιστα είναι συνεχής από το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Συγκεκριμένα, στο τέλος του πρώτου τριμήνου ο μέσος όρος της διαφοράς μεταξύ των ποσοστών «θετικών» και «αρνητικών» αποκρίσεων για τις πέντε μεταβλητές του Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, ανεργία, ιδιωτικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, εξαγωγές και ποσοστό μεταβολής του γενικού επιπέδου των τιμών) αυξήθηκε στο 51,4%, από 32,5% το προηγούμενο τρίμηνο. Αξιοσημείωτη είναι η μεγάλη διαφορά από το χαμηλό 19,1% που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Πού οφείλεται η άνοδος

Σύμφωνα με τον ΣΕΣΜΑ, η βελτίωση αυτή οφείλεται πρωτίστως στην ενίσχυση της αισιοδοξίας για το ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ και την πορεία της ανεργίας. Μικρότερη ήταν η συμβολή της μεταβολής των προβλέψεων για τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, όπου ωστόσο επικρατεί έντονη αισιοδοξία. Αντιθέτως, οι προσδοκίες για την εξέλιξη του πληθωρισμού ελαφρώς μετριάστηκαν. Οι εξελίξεις αυτές οφείλονται πιθανώς στην πολύ ικανοποιητική αύξηση του ΑΕΠ το 2022, στις ευνοϊκές προβλέψεις για την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία, στις αναμενόμενες εισροές από την ΕΕ, στη διαφαινόμενη σταθεροποίηση των επιτοκίων, στη συνεχιζόμενη κάμψη της ανεργίας και στο επίσημο πέρας της πανδημίας.

Περισσότερη αισιοδοξία επικράτησε μεταξύ των συμβούλων μάνατζμεντ για τις εξελίξεις στο μέτωπο των παραγωγικών συντελεστών τους επόμενους 12 μήνες. Η μεταβολή ωστόσο ήταν περιορισμένη έναντι αυτής που καταγράφηκε για τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη.

Ο μέσος όρος της διαφοράς «αισιοδοξίας» και «απαισιοδοξίας» για τις μεταβλητές του Δείκτη Παραγωγικών Συντελεστών (ανθρώπινο δυναμικό, συνθήκες χρηματοδότησης, δημόσιες υποδομές, επιχειρηματικότητα και θεσμικό πλαίσιο) αυξήθηκε σε 33,7% πρώτο τρίμηνο του 2023 και ήταν 5,3% υψηλότερος έναντι του προηγούμενου. Ξεπέρασε ελαφρώς το επίπεδο του πρώτου τριμήνου του προηγουμένου έτους. Η βελτίωση έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2022 προήλθε κυρίως από τη βελτίωση των προσδοκιών για το ανθρώπινο δυναμικό, τη χρηματοδότηση και τις δημόσιες υποδομές. Αντιθέτως, επιδεινώθηκαν οι εκτιμήσεις για το θεσμικό πλαίσιο και την επιχειρηματικότητα.

Οι παράγοντες που «φρενάρουν» την επιχειρηματική δράση

Το πρώτο τρίμηνο του 2023 καταγράφηκαν μερικές αξιοσημείωτες αλλαγές στις εκτιμήσεις των συμβούλων για τα προσκόμματα στην επιχειρηματική δράση. Τα τρία σημαντικότερα εμπόδια εξακολουθούν να σχετίζονται με τη λειτουργία του δημοσίου. Η λειτουργία της δικαιοσύνης παρέμεινε στην πρώτη θέση. Ακολούθησαν η αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση και οι ασυνέχειες στη λειτουργία της κρατικής μηχανής. Στις επόμενες δύο θέσεις βρίσκονται η παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα και οι δυσχέρειες στη χρηματοδότηση. Από την πρώτη πεντάδα απουσιάζουν η έλλειψη σταθερότητας του φορολογικού συστήματος και η υψηλή φορολογία.