Skip to main content

Εξαγωγές: Πού αποδίδεται η κάμψη τους μετά το ανοδικό σερί 26 μηνών

ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME NEWS

Ενθαρρυντικά σήματα από τα στοιχεία του 4μήνου - Ποιοι κλάδοι κατέγραψαν άνοδο και ποιοι κινήθηκαν πτωτικά

Σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά ύστερα από πολλούς μήνες ανοδικής πορείας, βρέθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές τον Απρίλιο, βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων ΣΕΒΕ, το ιστορικό ρεκόρ των εξαγωγών, οι οποίες κατέγραψαν άνοδο για 26 διαδοχικούς μήνες (συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, συμπεριλαμβανομένων πετρελαιοειδών) κράτησε από τον Φεβρουάριο του 2021 μέχρι τον Μάρτιο του 2023.

Τον Απρίλιο του 2023 οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 4,3% συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2022, με τον Ιανουάριο του 2021 να είναι ο τελευταίος μήνας στον οποίον είχε καταγραφεί μείωση.  Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή η αξία των ελληνικών εξαγωγών υποχώρησε στα 3,954 δισ. τον φετινό Απρίλιο, από 4,133 δισ. τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Σχετικά με τους λόγους της κάμψης των εξαγωγών, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων σημειώνει πως η αρνητική συγκυρία σε διεθνές επίπεδο, και ειδικότερα η πίεση που ασκεί ο υψηλός πληθωρισμός στο εισόδημα των καταναλωτών στους βασικούς προορισμούς των ελληνικών προϊόντων έχει πλήξει τη δυναμική των διεθνών πωλήσεων της χώρας.

«Για πρώτη φορά ύστερα από πολλούς μήνες παρατηρείται κάμψη των ελληνικών εξαγωγών. Μια εξέλιξη που σχετίζεται άμεσα με την γενικότερη αρνητική συγκυρία σε διεθνές επίπεδο. Ο υψηλός πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων, το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών και η επιβράδυνση των ρυθμών της παγκόσμιας ανάπτυξης αρχίζουν πλέον και επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων» σχολίασε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη. Η κ.  Σακελλαρίδη εξέφρασε την ελπίδα να αποδειχθεί συγκυριακή η πτώση και οι ελληνικές εξαγωγές θα επανέλθουν σύντομα σε ανοδική τροχιά. «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την πορεία των διεθνών αγορών, αλλά και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες εξαγωγείς» διεβεβαίωσε.

Ενθαρρυντικά σήματα από τα στοιχεία του 4μήνου

Ενθαρρυντικά πάντως παραμένουν τα μηνύματα από το πρώτο τετράμηνο, με την αξία των εξαγωγών να αυξάνεται κατά 12% αγγίζοντας τα 17,677 δισ. από 15.780,0 εκατ. το ίδιο διάστημα του 2022. Η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 981,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή 8,9% και η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 924,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή 8,4%, σε σχέση με το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2022

Ποιοι κλάδοι κατέγραψαν άνοδο και ποιοι κινήθηκαν πτωτικά

ΣΕΒΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάστηκε το ΙΕΕΣ του ΣΕΒΕ, καθοδική στο τετράμηνο ήταν η πορεία των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων (141,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή 5,3%), πρώτων υλών (39,7 εκατ., δηλαδή 6,0%) και μη ταξινομημένων προϊόντων (38,9 εκατ., δηλαδή 17,1%). Αντίθετα, οι υπόλοιποι κλάδοι κατέγραψαν αύξηση εξαγωγών. Συγκεκριμένα, ανοδική πορεία κατέγραψαν οι εξαγωγές τροφίμων (262,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή 11,9%), χημικών (176,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή 8,8%), μηχανημάτων και οχημάτων (156,6 εκατ., δηλαδή 10,2%), διάφορων βιομηχανικών (157,4 εκατ., δηλαδή 15,5%), λιπών και ελαίων (449,1 εκατ., δηλαδή 158,3%) και ποτών και καπνών (85,5 εκατ., δηλαδή 27,3%).

naftemporiki.gr