Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές παραγωγού στην εγχώρια βιομηχανία τον περασμένο Απρίλιο, εξέλιξη που καλλιεργεί προσδοκίες για αποκλιμάκωση των υψηλών τιμών στο ράφι. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία υποχώρησε κατά 13,3% τον φετινό Απρίλιο συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, έναντι αύξησης 48,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2022 με το 2021.
Καθοδικά κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης και σε μηνιαία βάση, υποχωρώντας κατά 0,3% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο του 2023, έναντι αύξησης 2,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2022.
Ωστόσο, σε επίπεδο 12μηνου ο μέσος Γενικός Δείκτης της περιόδου Μαΐου 2022 – Απριλίου 2023, παρουσίασε αύξηση 19,2% σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 2021 – Απριλίου 2021, έναντι αύξησης 26,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.
Τι ωθεί καθοδικά τις τιμές
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ετήσια μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Παραγωγού τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2022, οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών, δηλαδή:
α. Στη μείωση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Eξωτερικής Aγοράς κατά 13,9%. Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων της ταξινόμησης NACE Αναθ. 2, ως εξής:
β. Στη μείωση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εγχώριας Αγοράς κατά 13,1%.
Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων της ταξινόμησης NACE Αναθ. 2, ως εξής:
naftemporiki.gr