Skip to main content

Τράπεζα Πειραιώς: Χρηματοδότηση 2,46 δισ. σε 35 projects  

Στην χρηματοδότηση 35 projects, ύψους 2,46 δισ. προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς όπως αναφέρθηκε στην διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Ανάπτυξη που στηρίζει κάθε αύριο: Εξελίξεις, προκλήσεις και προοπτικές για τις επιχειρήσεις» που πραγματοποίησε η τράπεζα με στόχο την ενημέρωση των ελληνικών επιχειρήσεων καθώς και τα διαθέσιμα Αναπτυξιακά εργαλεία και Χρηματοδοτικά προϊόντα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στις ισχυρές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και κάλεσε τους επιχειρηματίες να μην εφησυχάσουν αλλά να προχωρήσουν σε επενδύσεις, αξιοποιώντας τις δυνατότητες χρηματοδότησης που παρέχει ο τραπεζικός τομέας και οι ευρωπαϊκοί πόροι.

«Στην Tράπεζα Πειραιώς διαθέτουμε σχέδιο, τεχνογνωσία, κεφαλαιακή επάρκεια και είμαστε δίπλα σε κάθε επιχειρηματία που σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του», είπε ο κ. Μεγάλου.

Όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, η Πειραιώς έχει αναλάβει τη διαχείριση πόρων άνω του 1 δισ. ευρώ και έχει ήδη προχωρήσει σε χρηματοδότηση 35 επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους 2,46 δισ. ευρώ, συνδυάζοντας πόρους του Ταμείου ύψους 700 εκατ. ευρώ και δικά της κεφάλαια ύψους 580 εκατ. ευρώ. Επίσης, μέσω του Αναπτυξιακού νόμου, η Τράπεζα εξετάζει επιχειρηματικά σχέδια προϋπολογισμού περίπου 1 δισ. ευρώ.

O Chief Εconomist της Τράπεζας Πειραιώς Ηλίας Λεκκός ανέλυσε το μακροοικονομικό περιβάλλον, σημειώνοντας ότι βάσει τριών διαφορετικών παραγόντων διατηρείται η πρόβλεψη για αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ το 2023 κατά 3,6%.

Κατ’ αρχάς, υπάρχει ο στατιστικός παράγοντας καθώς, εάν παραμείνει το ΑΕΠ στο επίπεδο των €48,7 δισ. κάθε τρίμηνο, όπως έκλεισε δηλαδή στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, αυτό και μόνο προσθέτει 1,5% αύξηση στο ΑΕΠ.

Δεύτερον, η ανάπτυξη θα υποστηριχθεί επίσης με «παθητικό» τρόπο από την αντιστροφή του αρνητικού σοκ των όρων του εμπορίου που έπληξε την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία το 2022. Η μερική αντιστροφή – η άνοδος των τιμών ενέργειας και τροφίμων αφαίρεσε σχεδόν 2,5% μονάδες της αύξησης του ΑΕΠ – θα συμβάλει θετικά στην αύξηση του ΑΕΠ.

Τρίτον, υπάρχει ένας «ευμετάβλητος» παράγοντας καθώς αναμένεται ότι η ανάπτυξη θα προέλθει από την ανάκαμψη των επενδύσεων, οι οποίες είναι αναγκαίες και μπορούν να χρηματοδοτηθούν, μεταξύ άλλων, και με προνομιακούς όρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτός ο τελευταίος παράγοντας, τόνισε ο κ. Λεκκός, παρουσιάζει μεγάλη μεταβλητότητα καθώς επηρεάζεται, μεταξύ άλλων, από το οικονομικό κλίμα, το στάδιο του επιχειρηματικού κύκλου, το επίπεδο των επιτοκίων, την έκταση της πολιτικής αβεβαιότητας.

Ο Δημήτρης Βερελής, Senior Director, Head of Development, Sustainable Banking & Bank Relations της Τράπεζας Πειραιώς, παρουσίασε τα αναπτυξιακά προγράμματα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, τα οποία όσον αφορά τις άμεσες ενισχύσεις, φθάνουν συνολικά σε κεφάλαια της τάξης των 50 δισ. ευρώ. Περί τα 18,5 δισ.ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, περίπου 1 δισ.ευρώ ετησίως από τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο ενώ στα 26 δισ.ευρώ ανέρχονται οι συνολικοί πόροι του ΕΣΠΑ με ορίζοντα έως το 2027 και 4,1 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν επιδοτήσεις επενδυτικών σχεδίων, ειδικές ενισχύσεις του Αναπτυξιακού Νόμου (φοροαπαλλαγή, επιδότηση εργασίας, leasing) και Vouchers, σημείωσε ο κ. Βερελής.

Tα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει η Tράπεζα Πειραιώς, σε συνεργασία με Αναπτυξιακούς Φορείς, για την κάλυψη επενδυτικών και εμπορικών αναγκών χρηματοδότησης, παρουσίασε ο Γιώργος Αντωνιάδης, Sustainable & Development Banking Manager της Τράπεζας Πειραιώς. Πρόκειται για φορείς όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και άλλοι, όπως το European Investment Fund, η EBRD, η Ευρωπαίκή Τράπεζα Επενδύσεων.