«Στις περισσότερες εκλογές αυτό που μετράει είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας και κυρίως οι προοπτικές της οικονομίας τα επόμενα χρόνια, η ελληνική κοινωνία θέλει και επιζητεί μια σταθερότητα και πρόοδο και προτίμησε τη Ν.Δ. έναντι μιας περιπετειώδους υπόσχεσης που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι τα προσέλαβε η κοινωνία και έδωσε αυτό το συντριπτικό αποτέλεσμα», ανέφερε ο καθηγητής και πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και στην εκπομπή «12:00-14:00», με τη Νικόλ Λειβαδάρη και τον Παύλο Πανταζόπουλο.
Αναφερόμενος στα επιδόματα, ο κ. Χριστοδουλάκης σχολίασε πως «άργησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, πιο πριν θα έπρεπε να είχε θέσει κάποιους κανόνες σχετικά με το πού μπορούν να φτάσουν και με ποια κριτήρια χορηγούνται οι ενισχύσεις, και κυρίως πώς ελέγχονται οι δικαιούχοι. Εδώ στην Ελλάδα έγινε ένα πανηγύρι τα προηγούμενα χρόνια με τα επιδόματα που τα λάμβαναν άπαντες, χωρίς πολλά κριτήρια, και τα εξέτρεπαν σε κατανάλωση. Πρέπει στην οδηγία που έδωσε η Ε.Ε. να προσθέσει και μία εντολή, να μπουν εισοδηματικά κριτήρια για να πηγαίνουν τα επιδόματα σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη». «Εγώ δεν είμαι εναντίον των ενισχύσεων, ίσα ίσα, θέλω να φύγουν οι πλασματικές ενισχύσεις για να μεγιστοποιηθούν και να αποδώσουν καλύτερα οι πραγματικές ενισχύσεις», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, σημείωσε ότι καλό θα είναι να γίνονται έλεγχοι σε διάφορα επίπεδα. Όπως τόνισε, είναι ολέθρια συνταγή ο ΦΠΑ 24% σε υπηρεσίες ελευθέρων επαγγελματιών σχετικά με τη συλλογή των φορολογικών εσόδων. Ο κ. Χριστοδουλάκης υποστήριξε πως «θα έπρεπε να ελαττωθούν έως και μηδενισμού οι συντελεστές ΦΠΑ σε επαγγέλματα εικαζόμενης μεγάλης φοροδιαφυγής», ώστε «να μπορούν να ζητούν αποδείξεις οι καταναλωτές χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση του κόστους που θα κατέβαλαν και να υποχρεώσουν τους ελεύθερους επαγγελματίες να υποβάλουν δηλώσεις εισοδήματος». «Έτσι κι αλλιώς δεν εισπράττει τίποτα το κράτος, φοροδιαφεύγουν κατά τεκμήριο» σημείωσε.
«Πρέπει να δούμε μια αύξηση της δαπάνης σε υποδομές και επενδύσεις, είναι μια ευκαιρία με το Ταμείο Ανάκαμψης να ενισχύσουμε τις υποδομές, χρειάζονται αρκετές μεταρρυθμίσεις, σε τομείς όπως η παιδεία και η επαγγελματική κατάρτιση» σημείωσε εξάλλου ο κ. Χριστοδουλάκης και πρόσθεσε: «Έχουν γίνει βήματα στον τομέα των επενδύσεων, πρέπει όμως να είναι πραγματική επένδυση με προστιθέμενη αξία για να αποδώσει».