Η ελληνική οικονομία τρέχει με διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, μπορεί και τριπλάσιο, οι επενδυτικές ροές είναι υψηλές και οι τράπεζές μας ανακεφαλαιοποιημένες και ισχυρές, δηλώνει σε συνέντευξή του στη «Ν» ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό των δράσεων του υπουργείου κατά την τελευταία τετραετία, ξεχωρίζει το άνοιγμα των τριών ναυπηγείων και την έναρξη των έργων στο Ελληνικό. Τέλος, αναφερόμενος στα όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση σχετικά με τις πολλές σε αριθμό και αξία απευθείας αναθέσεις της κυβέρνησης τα χαρακτηρίζει «ψευδή».
Κάνοντας ένα γρήγορο απολογισμό των δράσεών σας στο υπουργείο Ανάπτυξης, θα θέλαμε να μας αναφέρετε τις τρεις σημαντικότερες πρωτοβουλίες σας, αλλά και τρία πεδία στα οποία δεν λειτουργήσατε με την ταχύτητα ή την αποδοτικότητα που επιθυμούσατε
«Το γεγονός ότι παραλάβαμε τρία ναυπηγεία κλειστά και παραδίδουμε τρία ναυπηγεία ανοιχτά, ότι ξεκολλήσαμε το Ελληνικό που ήταν κάτι σαν τον “γόρδιο δεσμό” και ότι εφαρμόσαμε το “Καλάθι του Νοικοκυριού”, είναι τρεις πρωτοβουλίες που νομίζω ότι δείχνουν ξεκάθαρα τη φιλοεπενδυτική μας διάθεση, τη διάθεση να λύσουμε προβλήματα.
Δεν έχω να σας πω τρία πεδία που δεν τρέξαμε με ταχύτητα. Θέλω να είμαι ειλικρινής, όλοι οι δείκτες σε όλους τους τομείς αρμοδιότητάς μου μας κατατάσσουν στην πρώτη ή στη δεύτερη ευρωπαϊκή θέση. Πόσο καλύτερα να πηγαίναμε;
Το μόνο που θα μπορούσα να πω ότι έχει μείνει εκκρεμές, είναι ότι δεν πρόλαβα ως υπουργός Ανάπτυξης να δω να πετάνε τα πρώτα υδροπλάνα. Κάναμε τον νόμο, βγήκαν τα προεδρικά διατάγματα, έχουν φτιαχτεί τα πρώτα υδατοδρόμια, έχουν μπει οι δύο εταιρείες, έχουν αγοραστεί αεροπλάνα, αλλά δεν έχουν προλάβει να δρομολογηθούν γραμμές. Για λίγους μήνες δεν πέτυχα και αυτόν τον στόχο».
Πώς σχολιάζετε τα όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση σχετικά με τις πολλές σε αριθμό και αξία απευθείας αναθέσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση από το 2019 έως σήμερα;
«Η αντιπολίτευση ασχολείται με ζητήματα “περί όνου σκιάς”. Πρώτον, στις απευθείας αναθέσεις και τα 8 δισεκατομμύρια που διαρκώς αναφέρει, τα μισά είναι οι αμυντικές δαπάνες, η αγορά των φρεγατών και των Rafale, που είναι μέσω διακρατικής συμφωνίας. Τι θα κάναμε, διεθνή διαγωνισμό για το αν θα τα αγοράσουμε από το γαλλικό κράτος ή όχι; Αυτά είναι κωμικά πράγματα.
Δεύτερον, στα υπόλοιπα 4 δισεκατομμύρια τα 3/4 είναι δαπάνες Covid. Πώς θα κάναμε δαπάνες Covid με διεθνείς διαγωνισμούς; Θα παίρναμε τα αντισηπτικά, τα γάντια και τις μάσκες αφού θα είχε “φύγει” ο κόσμος; Όλα αυτά είναι αστειότητες.
Όλες οι συμβάσεις ούτως ή άλλως έχουν περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Δεν υπάρχει καμία σύμβαση που δεν πέρασε από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων και από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η εικόνα δηλαδή ότι δίναμε απλώς λεφτά είναι ψευδής».
Σε τι βαθμό οι συνθήκες λειτουργίας του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά επιδρούν στη διατήρηση του πληθωρισμού τροφίμων σε υψηλά επίπεδα;
«Είμαι πολύ ευχαριστημένος πια από το πώς δουλεύει ο ανταγωνισμός στην εγχώρια αγορά τροφίμων. Είναι λάθος η εικόνα που περνάμε. Εάν είχαμε πρόβλημα εσωτερικού ανταγωνισμού, δεν θα είχαμε μικρότερο πληθωρισμό από τους άλλους αλλά μεγαλύτερο, δηλαδή τον εισαγόμενο πληθωρισμό συν κάτι. Εμείς έχουμε τον εισαγόμενο πληθωρισμό μείον κάτι».
Σε διεθνές πεδίο υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, λόγω της πρόσφατης τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ και εκ των υστέρων στην Ευρώπη, των υψηλών επιτοκίων, των πληθωριστικών πιέσεων και της γεωπολιτικής κρίσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θεωρείτε ότι η ελληνική οικονομία διαθέτει τα απαραίτητα εφόδια και τις αναγκαίες δυνάμεις να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μιας εντονότερης δυσμενούς συγκυρίας παγκοσμίως;
«Κανείς δεν θέλει να σκέφτεται μια εντονότερη δυσμενή παγκόσμια συγκυρία. Όλοι επιθυμούμε ομαλότητα, να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία όσο γίνεται πιο γρήγορα και να μπει η οικονομία σε μια κανονικότητα.
Τώρα περί σεναρίων, τι να σας πω; Προς το παρόν κρατάμε πολύ καλά, έχουμε διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, μπορεί και τριπλάσιο. Οι τράπεζές μας είναι ανακεφαλαιοποιημένες και ισχυρές. Η οικονομία μας προχωράει ακόμα σε εντυπωσιακά υψηλούς ρυθμούς, παρά το δυσμενές παγκόσμιο περιβάλλον. Δεν θέλω να σκέφτομαι σενάρια παγκόσμιας καταστροφής».
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ραχοκοκαλιά όπως λέγεται της οικονομίας, έτυχαν της χρηματοδοτικής υποστήριξης που δικαιούνται προκειμένου να κερδίσουν ισχυρότερη παρουσία στο εμπόριο και εν γένει στην οικονομία ή βρέθηκαν σε δεύτερη ταχύτητα έναντι των ισχυρών παικτών της αγοράς;
«Καμία κυβέρνηση, τουλάχιστον από τη μεταπολίτευση και μετά, δεν έχει ενισχύσει τη μικρομεσαία επιχείρηση όσο η δική μας. Είμαι εξαιρετικά περήφανος ως μικρομεσαίος επιχειρηματίας για τη δουλειά που κάναμε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Θυμάμαι τον εαυτό μου όταν πήραμε στην “Ελληνική Αγωγή” την πρώτη μας επιστρεπτέα προκαταβολή, την αγαλλίαση που αισθάνθηκα ως ένας επιχειρηματίας 30 χρόνια που για πρώτη φορά η εφορία μού έβαζε λεφτά αντί να μου παίρνει.
Δεν έχει υπάρξει καμία κυβέρνηση σαν τη δική μας για τους μικρομεσαίους. Είμαστε η κυβέρνηση των μικρομεσαίων».