Skip to main content

Μετεκλογικό «ράλι» για το «Ελλάδα 2.0»

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει δύο σημαντικά ζητήματα για τους πόρους του Ταμείου Ανάπτυξης

Κρίσιμο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι το χρονικό διάστημα αμέσως μετά τις εκλογές, καθώς θα κριθεί και η επέκταση των συνολικών διαθέσιμων κονδυλίων ακόμη και πάνω από τα 36 δισ. ευρώ, αλλά και η κατανομή τους μεταξύ των εναλλακτικών προγραμμάτων.

Ενω χθες η Ελλάδα κατέθεσε το τρίτο αίτημα πληρωμής ώστε να εισρεύσει στα κρατικά ταμεία επιπλέον ποσό 1,72 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιδοτήσεων, η χώρα
θα έχει μπροστά της ακόμη δύο (τουλάχιστον χρονικά) ορόσημα. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα κριθεί αν θα εκταμιευτούν υπέρ της χώρας τα επιπλέον 5 δισ. ευρώ που έχουν ζητηθεί από τα αδιάθετα του δανειακού σκέλους του προγράμματος, ενώ η προθεσμία για την όποια αναθεώρηση του προγράμματος θα λήξει στο τέλος του χρόνου.

Επειδή όμως οι όποιες αναθεωρήσεις απαιτούν στενές επαφές και συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρακτικά η πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού του «Ελλάδα 2.0» θα πρέπει να αποτελέσει μια από τις πρώτες μέριμνες της επόμενης κυβέρνησης.

Επιπλέον ποσά

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 30,5 δισ. ευρώ, με τα 17,8 δισ. ευρώ να πηγάζουν από το σκέλος των επιχορηγήσεων και τα 12,7 δισ. ευρώ από το σκέλος των δανείων. Αν προστεθούν και τα περίπου 780 εκατ. ευρώ που θα προέλθουν από το Repower EU, αλλά και τα 5 δισ. ευρώ που έχει ήδη αιτηθεί να εκταμιεύσει η Ελλάδα από το σκέλος των δανείων, τότε τα συνολικά διαθέσιμα κονδύλια θα φτάσουν στα 36 δισ. ευρώ. To αν θα δοθούν αυτά τα 5 δισ. ευρώ στη χώρα, πρακτικά θα κριθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της χώρας, τα χρήματα αυτά θα αξιοποιηθούν πρωτίστως για τη χρηματοδότηση ενεργειακών, ιδιωτικών επενδύσεων -μέσω δανείων και κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών- οι οποίες θα αφορούν:

  • Έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), π.χ. ηλιακή και αιολική ενέργεια, βιομεθάνιο, πράσινο υδρογόνο κ.ά.
  • Έργα ενεργειακής απόδοσης, π.χ. παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια επιχειρήσεων, αναβάθμιση υποδομών και αύξηση της αποδοτικότητας των διαδικασιών παραγωγής.
  • Πρωτοβουλίες για την προώθηση των «καθαρών» μεταφορών.
  • Έργα πρόσβασης σε καθαρή ενέργεια, όπως λύσεις εκτός δικτύου και δίκτυα κατανεμημένης ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS) κ.ά.

Πρακτικά, τα 5 δισ. ευρώ σχεδιάζεται να διοχετευτούν για την ενίσχυση του προγράμματος χορήγησης δανείων σε επιχειρήσεις με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Για το συγκεκριμένο σκέλος του «Ελλάδα 2.0» καταγράφεται υψηλό ενδιαφέρον από τους επενδυτές, καθώς τα δάνεια χορηγούνται με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους (επιτόκιο δανεισμού, σταθερό 0,35% για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και 1% για μεσαίες και μεγάλες), εν μέσω μιας χρονικής περιόδου όπου καταγράφεται, διεθνώς, ραγδαία αύξηση των επιτοκίων.

Και ενώ μέχρι το καλοκαίρι θα οριστικοποιηθεί το αν θα πάρουμε τους επιπλέον πόρους ή όχι -κάτι που ασφαλώς θα προσμετρηθεί στο χρέος, αλλά εκτιμάται ότι θα φέρει πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη μέσω των επενδύσεων, δεδομένου ότι σε όλες τις επενδύσεις που χρηματοδοτούνται με δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης υπάρχει και ίδια συμμετοχή- το αργότερο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει σε ποιο επίπεδο θα αιτηθεί στην Κομισιόν αναθεώρηση του υφιστάμενου προγράμματος. Τυπικά, η προθεσμία εκπνέει στο τέλος του χρόνου.