Οριακή υποχώρηση παρουσίασαν οι προσδοκίες στη βιομηχανία τον Απρίλιο, σύμφωνα με το δελτίο εξελίξεων του κλάδου του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Συνοπτικά τα στοιχεία:
Οριακή υποχώρηση των προσδοκιών στη Βιομηχανία.
Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία εξασθένισε τον Απρίλιο, ανερχόμενος στις 108,9 μονάδες (από 109,2 μονάδες τον Μάρτιο). Ο δείκτης κινήθηκε οριακά υψηλότερα από το αντίστοιχο περυσινό (108,8 μονάδες).
Μείωση για τη βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.
Υποχώρηση 0,2% στην Ελλάδα, έναντι εντονότερης εξασθένισης 1,3% στην ΕΕ27.
Τον Μάρτιο παρατηρήθηκαν μικτές τάσεις στους κλάδους της βιομηχανίας. Ειδικότερα, καταγράφεται βελτίωση για Ορυχεία (16,5%) και Μεταποίηση, (7,5%), αλλά εξασθένιση για Ηλεκτρικό ρεύμα (-28,2%). Σε κλάδους υψηλής σημασίας για την ελληνική οικονομία, άνοδος καταγράφηκε στα Φάρμακα (14,5%) και τα Τρόφιμα (4,4%), αλλά υποχώρησε στα Βασικά Μέταλλα (-1,2%).
Αν και κυριαρχούν θετικές προσδοκίες, υπάρχει στάση αναμονής ενόψει της οικονομικής πολιτικής που θα διαμορφωθεί μετεκλογικά, καθώς και των υπολοίπων δεδομένων στο ευμετάβλητο παγκόσμιο οικονομικό κλίμα, σημειώνεται στην έκθεση. Παράλληλα, παραμένει η αρνητική επίδραση από τη συνεχιζόμενη, αλλά ηπιότερη, τάση ενίσχυσης των τιμών στα τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά, με την κατανάλωση, ωστόσο να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.
Νέα αύξηση των εξαγωγών της βιομηχανίας, 21,3% τον Φεβρουάριο (y-o-y). Μείωση εμπορικού ελλείμματος στα 3,2 δισ. ευρώ, από 3,7 δισ. ευρώ ένα έτος πριν.
Ο αριθμός απασχολουμένων στη Βιομηχανία ανήλθε σχεδόν στα 425 χιλ. άτομα το 2022, καταγράφοντας υψηλό 12ετίας.
Η Βιομηχανία ο τρίτος τομέας ως προς την απασχόληση μετά το Εμπόριο και τον Πρωτογενή τομέα, και πριν τον Τουρισμό.