Skip to main content

Με αρνητικό πρόσημο η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα τον Μάρτιο

Υποχώρησε κατά 0,2% τον πρώτο μήνα της άνοιξης - Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη άνοδο και τη μεγαλύτερη πτώση

Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκε η βιομηχανική παραγωγή τον φετινό Μάρτιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής υποχώρησε τον πρώτο μήνα της άνοιξης κατά 0,2%, σε σχέση με τον περυσινό Μάρτιο, έναντι αύξησης 8,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2022 με το 2021.

ΕΛΣΤΑΤ

Αντίθετα, σε τριμηνιαία βάση, ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Μαρτίου 2023, παρουσίασε αύξηση 1,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Σε μηνιαία βάση ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Μαρτίου 2023, σημείωσε οριακή πτώση 0,4% συγκριτικά με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2023.

Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη άνοδο και τη μεγαλύτερη πτώση

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση κατέγραψε ο δείκτης του κλάδου κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων, ενώ ο δείκτης του κλάδου κατασκευής λοιπού εξοπλισμού μεταφορών σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση τον φετινό Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2023. Σε ετήσια βάση, η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στον κλάδο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο εξόρυξης μεταλλευμάτων.

ΕΛΣΤΑΤ

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ετήσια πτώση του Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής προήλθε από τις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

1. Από τη μείωση:

• Κατά 28,1% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος

2. Από την αύξηση:

• Κατά 2,5% του Δείκτη Παροχής Νερού.

• Κατά 7,6% του Δείκτη Μεταποίησης.

Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων, παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, βιομηχανίας δέρματος και δερμάτινων ειδών, παραγωγής άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων, παραγωγής προϊόντων καπνού.

• Κατά 16,7% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Η αύξηση αυτή οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης μεταλλευμάτων, εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, λοιπών ορυχείων και μεταλλείων.