Λιγότερες από τρεις εβδομάδες απομένουν για τη διεξαγωγή των εκλογών με την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων να εντείνεται. Ένα από τα ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο είναι η φορολογική πολιτική που θα ακολουθηθεί την «επομένη» των εκλογών. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να επιλύσει άμεσα ειδικά το σκέλος των φόρων. Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η παροχή κινήτρων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και οι διορθώσεις στις τιμές ζώνης δήμων.
Ψηλά στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου που θα προκύψει από τις εκλογές αναμένεται να βρεθούν :
Οι διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες
Το Φθινόπωρο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αναμένεται να ξεκινήσουν οι πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων τον προσδιορισμό των τιμών ζώνης στις περιοχές που η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών αποφασίσει ότι υπάρχουν στρεβλώσεις μετά την τελευταία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Η επιτροπή του ΥΠΟΙΚ βρίσκεται στο στάδιο ελέγχου των αιτήσεων- ενστάσεων που υπέβαλαν σχεδόν οι μισοί Δήμοι της χώρας και οι οποίοι ζητούν μείωση των αντικειμενικών αξιών. Οι νέες τιμές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ, κάτι που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ που καταβλήθηκε το 2022 και ενδεχομένως και του 2023. Υπενθυμίζεται ότι περίπου 145 δήμοι ζήτησαν, με αιτιολογημένη γνώμη, τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022. Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, ο επανακαθορισμός των αντικειμενικών τιμών θα γίνει σε εκείνες τις περιοχές όπου θα αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων των δημοτικών αρχών.
Η επέκταση των αντικειμενικών αξιών στο σύνολο της επικράτειας
Αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι εντός του πρώτου εξαμήνου 2023, οι εκτιμητές θα παρέδιδαν τις εισηγήσεις για τον καθορισμό τιμών ζώνης σε 2.167 περιοχές που απομένουν για να ενταχθούν στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, φαίνεται ότι η διαδικασία θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.
Η φοροδιαφυγή
Τα κίνητρα περιορισμού της φοροδιαφυγής σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση του προοδευτικά ακατάσχετου λογαριασμού. Η εφαρμογή για τις συσκευές κινητών «appodixi» έχει τεθεί σε εφαρμογή σε μια προσπάθεια μείωσης των πλαστών αποδείξεων. Ωστόσο αν και είχε ανακοινωθεί ότι θα υπάρξει μπόνους σε όσους εντοπίσουν πλαστές αποδείξεις, η σχετική διάταξη με τις λεπτομέρειες παραμένει σε εκκρεμότητα. Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι στις περιπτώσεις που από την καταγγελία διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση έχει «πειράξει» τον φορολογικό μηχανισμό και εκδίδει πλαστές αποδείξεις, ο καταγγέλλον θα λαμβάνει ποσό πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης. Το κατώτατο όριο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανέρχονταν γύρω στα 200-300 ευρώ και το ανώτατο θα ξεπερνούσε τα 2.000 ευρώ. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα ποσά αυτά θα τηρηθούν. Ταυτόχρονα η ρύθμιση η οποία δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους που οφείλουν στην εφορία να «χτίσουν» ένα κλιμακωτό ακατάσχετο λογαριασμό, αν και έχει ψηφιστεί από το 2019, παραμένει «ανενεργή».
Παράλληλα, μετά τις εκλογές αναμένεται να προχωρήσει η διαδικασία ψηφιοποίησης των ζωνών σε όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών και τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα ενταχθούν όλες οι πληροφορίες που αφορούν το ακίνητο.
Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές
Στο «τραπέζι» θα βρεθεί επίσης, η αναμόρφωση του μέτρου παροχής κινήτρων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές καθώς το μέτρο της έκπτωσης φόρου έως 2.200 ευρώ με αποδείξεις από 20 κατηγορίες επαγγελματιών φαίνεται ότι δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.