Skip to main content

Α. Λυμπεροπούλου στη «Ν»: Οι διεθνείς συνεργασίες της ΕΑΤΕ και ο στόχος να διακρατηθεί η τεχνολογική κυριαρχία στην Ευρώπη

Οι πόροι των 2,1 δισ. ευρώ, ο στόχος της εξωστρέφειας και πώς θα κρατήσουμε την καινοτομία στην Ευρώπη

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) διαχειρίζεται σήμερα συνολικούς πόρους 2,1 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (1,6 δισ. ), αλλά και το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης (500 εκατ. ευρώ). Αυτά επενδύονται σε ελληνικές επιχειρήσεις και τους δίνουν μία σημαντικότατη χρηματοδοτική ανάσα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εξωστρέφεια για αυτό και η ΕΑΤΕ έχει προωθήσει μία σειρά από συνεργασίας με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, αλλά και με το επενδυτικό ταμείο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Mudabala. Για όλες αυτές τις πρωτοβουλίες μίλησε στην κάμερα του Naftemporiki TV η Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΑΤΕ και πρόεδρος του ευρωπαϊκού δικτύου EVFIN.

«Έχουμε πάρει 500 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης τα οποία τα πενδύουμε στην αγορά μέσω δύο προγραμμάτων: Innovate Now και Q – Equity. Είναι σημαντική επιτυχία το γεγονός ότι η ΕΑΤΕ αποτελεί την πλατφρόρμα ιδίων κεφαλαίων για το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης. Είναι μία πρόταση που κάναμε, η οποία έγινε αποδεκτή και αξιοποιούμε τα κεφάλαια για να επενδύσουμε σε ελληνικές επιχειρήσεις» ανέφερε η κ. Λυμπεροπούλου, τονίζοντας ότι είμαστε η πρώτη χώρα για την οποία εγκρίθηκε το σχέδιο για equity επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ήδη και το πρώτο fund, το Βig Pi με 50 εκατ. ευρώ αφού «χωρίς το ιδιωτικό χρήμα, δεν ξεκλειδώνει το δημόσιο χρήμα».

H σημασία της συνεργασίας και των βέλτιστων πρακτικών

Τα funds που στηρίζει η Τράπεζα επενδύουν σε startups αλλά και σε πιο ώριμες επιχειρήσεις σχεδόν σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας: τεχνολογία, ενέργεια, περιβάλλον, τρόφιμα, μεταποίηση. Στόχος είναι η προσέλκυση και κεφαλαίων από το εξωτερικό, αλλά και η προώθηση των βέλτιστών πρακτικών και της συμπερίληψης. Για την επίτευξη του η ΕΑΤΕ συνεργάστηκε και συνεργάζεται με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

«Είμαστε από τα ιδρυτικά μέλη του EVFIN του ευρωπαϊκού δικτύου αντίστοιχων οργανισμών, στον οποίο όλοι ανταλλάσσουμε μεταξύ μας τις βέλτιστες πρακτικές και γινόμαστε καλύτεροι. Ένας στόχος μας είναι να μεταλαμπαδεύσουμε τις βέλτιστες πρακτικές, να προωθήσουμε τα ESG και να ενθαρρύνουμε την είσοδο περισσότερων γυναικών στην αγορά. Η ενθάρρυνση αυτή για τη συμπερίληψη σιγά – σιγά φέρνει καρπούς. Έχουμε δει λίγες, αλλά πολύ σημαντικές γυναίκες στον χώρο αυτό, που σύντομα πιστεύω ότι θα γίνουν περισσότερες. Ήδη στην ΕΤΑΕ η πλειονότητα των στελεχών είναι γυναίκες» σημείωσε η κ. Λυμπεροπούλου.

Έρχεται τρίτη επένδυση από τη Mudabala

Εκτός Ευρώπης, «έχουμε μία καταπληκτική συνεργασία με την Μubadala, μία επενδυτική συμφωνία ύψους 400 εκατ. ευρώ». Πρόκειται για μία συμφωνία που ξεκίνησε πριν από 4,5 χρόνια περίπου και τώρα έχει ωριμάσει. Ήδη έχουν γίνει από κοινού επενδύσεις σε δύο ελληνικά funds, ένα στην τεχνολογία και σε ένα στην εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ πολύ σύντομα έρχεται επένδυση και σε ένα τρίτο fund, το οποίο θα επενδύει σε πιο ώριμες επιχειρήσεις. Σε εξέλιξη βρίσκεται και μία μεγάλη στρατηγική συμφωνία με την ADQ για ένα επενδυτικό πρόγραμμα 4 δισ. ευρώ που θα μπει σε μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια. «Έχουμε χρέος δε να αξιοποιήσουμε και τα κεφάλαια που θα έρθουν από την Ε.Ε.» τόνισε η κ. Λυμπεροπούλου.

Πώς θα μείνει η καινοτομία στην Ευρώπη

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συμμετοχή της ΕΑΤΕ στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία προώθησης της καινοτομίας «Scale up». Με αυτή, όπως εξήγησε η κ. Λυμπεροπούλου, στόχος δεν είναι απλά να στηριχθούν οι startups, «αλλά να διακρατήσουμε την τεχνολογική κυριαρχία στην Ευρώπη».

«Οι περισσότερες startups όταν μεγαλώνουν και ανοίγουν τα φτερά τους αναζητούν χρηματοδότηση σε Αμερική και Ασία. Θα πρέπει λοιπόν να ενδυναμώσουμε το ευρωπαϊκό οικοσύστημα για να κρατήσουμε αυτές τις εταιρείες στην Ευρώπη» υπογράμμισε. «Είμαστε πρωτοπόροι και πάμε καλά. Για το καλό της Ελλάδας και το καλό της ελληνικής επιχειρηματικότητας πρέπει να να φέρουμε τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να φύγουν πίσω και να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερους» κατέληξε.