Skip to main content

Δελφοί – Κικίλιας: «Σπάμε τα κοντέρ» στον τουρισμό το 2023

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

«Πλέον ο τουρισμός δεν είναι εποχικός, είναι φτιαγμένος στρατηγικά να διαρκεί όλο και περισσότερο, να αφήνει όλο και περισσότερο εισόδημα στους Έλληνες».

«Το 2022 ήταν μία χρονιά ρεκόρ με έσοδα 17,6 δισ. – 2,6 δισ. πάνω από τον προϋπολογισμό, με 20% αύξηση της κρουαζιέρας και του οδικού τουρισμού και ρεκόρ απευθείας πτήσεων» τόνισε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Το 2023 θα σπάσουμε τα κοντέρ όσον αφορά τη μέση δαπάνη» εκτίμησε ο κ. Κικίλιας, που εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «τίποτα δεν μπορεί να διαταράξει το τουριστικό προϊόν της χώρας», καθώς, όπως είπε, πλέον «είμαστε ένα πολύ ισχυρό παγκόσμιο brand».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «το μεγαλύτερο στοίχημα της επόμενης τετραετίας είναι τα έργα υποδομής για τον τουρισμό», ενώ πρόβλημα που πρόκειται να αντιμετωπιστεί είναι ο κατακερματισμός και η πολυδιάσπαση κλάδων και αρμοδιοτήτων του τουρισμού σε διάφορα υπουργεία, υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τη δημιουργία μιας fast track πλατφόρμας που θα ενώνει όλες τις κρίσιμες υποδομές.

Όπως έκανε γνωστό, στην Αθήνα και γενικά στην Αττική δε σταμάτησε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου να υπάρχει τουριστικό προϊόν το 2022 και το 2023 και πρόσθεσε ότι όλοι οι μεγάλοι οίκοι επενδύουν στη χώρα.

Έκανε λόγο για την προστιθέμενη αξία από την κρουαζιέρα, αλλά και τις πολλές επιλογές εναλλακτικών τουριστικών προορισμών. Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, «πλέον ο τουρισμός δεν είναι εποχικός στη χώρα. Είναι φτιαγμένος στρατηγικά για να διαρκεί όλο και περισσότερο, να είναι όλο και πιο ποιοτικός και να αφήνει όλο και περισσότερο εισόδημα στους Έλληνες».

Σύμφωνα με τον υπουργό, στα κέρδη και στα έσοδα από τον τουρισμό συμμετέχουν όλο και περισσότεροι Έλληνες, καθώς 280.000 τουριστικές επιχειρήσεις συνδέονται με τον τουρισμό, ενώ και ο ΕΟΤ κάνει καμπάνια 12 μήνες τον χρόνο για αγορές στην Ελλάδα.

Ο κ. Κικίλιας επανέλαβε ότι το 25% του ΑΕΠ της χώρας συνδέεται έμμεσα ή άμεσα με τον τουρισμό και υπενθύμισε ότι διατέθηκαν 105 εκατομμύρια ευρώ στον κοινωνικό τουρισμό, ποσό που επέτρεψε σε χιλιάδες Έλληνες να κάνουν αξιοπρεπείς διακοπές σε όλη την Ελλάδα.

Όσον αφορά τις θέσεις και τις συνθήκες εργασίας, ο υπουργός χαιρέτισε τη συμφωνία μεταξύ επιχειρηματιών και εργαζομένων για Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας που προβλέπουν αυξήσεις, ενώ προέτρεψε τους επιχειρηματίες για παροχή καλών μισθών στους εργαζόμενους, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να παταχθεί η «μαύρη» εργασία.

Όσον αφορά τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, τις χαρακτήρισε ως «σωτηρία» για πολλούς πολίτες. Ωστόσο, επεσήμανε ότι «όσοι μπαίνουν στον μανδύα αυτών των ανθρώπων και προσφέρουν στην ουσία ξενοδοχειακές υπηρεσίες με δεκάδες καταλύματα, είναι πρόβλημα για εμάς» και εξήγγειλε ότι θα ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Επιπλέον, ο υπουργός επεσήμανε ότι «είμαστε πάντα υπέρ της άποψης ότι πρέπει να μειώνεται η φορολογία και να διαμορφώνουμε επενδυτικές και αναπτυξιακές συνθήκες» και πρόσθεσε ότι «οι εταίροι μας που στρατηγικά κερδίζουν από τον τουρισμό έχουν εκπονήσει υψηλού επιπέδου μελέτες, προκειμένου να διατηρήσουμε την ταυτότητα του τουριστικού προϊόντος».

Ο κ. Κικίλιας εξήγγειλε φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα για παραδοσιακά ταβερνάκια σε ορεινούς ή παραθαλάσσιους προορισμούς, προκειμένου να διατηρηθεί η ταυτότητα του τόπου και αναφέρθηκε στο τεράστιο success story της Ηπείρου.

Με αφορμή τα φαινόμενα αυθαιρεσιών στο νησί της Μυκόνου, ο υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι «πλέον αποδεικνύεται πως η κοινωνία και οι πολίτες είναι πολύ ώριμοι να αφομοιώσουν και να επικροτήσουν το γεγονός ότι υπάρχουν κανόνες και νόμοι για όλους. Νόμοι για τους ισχυρούς και τους μη ισχυρούς, για τους πολλούς και τους λίγους, κι αυτό πρέπει να ξεκινάει από τους ισχυρούς, γιατί έτσι αποδεικνύεται ότι κανείς δεν είναι πάνω από τον νόμο» ανέφερε χαρακτηριστικά.