Η πρόσφατη κρίση με τις περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ και ο αναγκαστικός γάμος της UBS με την Credit Suisse επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για μία νέα παγκόσμια τραπεζική κρίση. Πόσο πρέπει να φοβόμαστε για μία επανάληψη των δραματικών εξελίξεων που έζησε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα πριν από 15 χρόνια; Ο Πάολο Φιορέτι, επικεφαλής του ESM για την Ελλάδα, πιστεύει ότι δεν κινδυνεύουμε να ζήσουμε ένα νέο 2008.
«Δεν ανησυχώ για μία κρίση ανάλογη με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008» σημείωσε στο Delphi Economic Forum ο κ. Φιορέτι, επισημαίνοντας ότι οι τράπεζες είναι σήμερα σε πολύ πιο ισχυρή θέση να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, έχοντας περιορίσει την έκθεση στο ρίσκο και έχοντας ενισχύσει κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα. Αυτό ισχύει βεβαίως και για τις ελληνικές τράπεζες, που εμφανίζονται ανθεκτικές.
«Το σύστημα εποπτείας και το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργούν. Δεν θα έχουμε κρίση ανάλογη με το παρελθόν» σημείωσε.
Ωστόσο έσπευσε να επισημάνει ότι αυτό που έχει αλλάξει σήμερα είναι η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται και μεταδίδεται μία αναταραχή. «Η ταχύτητα έχει αυξηθεί. Οι άνθρωποι μιλούν και αντιδρούν πολύ πιο γρήγορα. Αυτό είναι πρόβλημα για τις τράπεζες. Αυτό πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη στο ρυθμιστικό πλαίσιο, την εποπτεία και τα stress tests» τόνισε.
Ένα σημείο στο οποίο πρέπει κατά τη γνώμη του να δοθεί περισσότερη προσοχή είναι η βιώσιμη κερδοφορία. Οι τράπεζες έχουν μεν επιστρέψει σε κερδοφορία, αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι και προσωρινό, αν δεν προσαρμόσουν τις πολιτικές τους στις συνεχείς ανατροπές.
«Πηγαίνουμε από κρίση σε κρίση. Είχαμε την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και η ανησυχία μου είναι πως ίσως οι τράπεζες δεν το λαμβάνουν αυτό αρκετά υπόψη».