Στην Αθήνα βρέθηκαν για τρεις ημέρες οι αναλυτές της UBS προκειμένου να μιλήσουν με στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αλλά και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων. «Ήταν δύσκολο να μην διακρίνει κανείς το θετικό κλίμα στην Αθήνα, αλλά και την ασυνήθιστα μεγάλη για την εποχή κίνηση στο αεροδρόμιο με τουρίστες του εξωτερικού να οδεύουν προς τα νησιά, αλλά και να γεμίζουν τα ξενοδοχεία της πόλης» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Οι ομάδες της Διοίκησης επανέλαβαν τις προσδοκίες για διψήφια αύξηση στις χορηγήσεις των εταιρικών δανείων και στην καλύτερη περίπτωση σταθερούς όγκους στα δάνεια προς νοικοκυριά.
«Αν και η καθοδήγηση για το κόστος των προβλέψεων (CoR) από τις τράπεζες υποθέτουν αύξηση σε ετήσια βάση, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού. Οι εκκαθαρίσεις, οι εισπράξεις και οι πλειστηριασμοί θα βρεθούν στο επίκεντρο φέτος, αλλά επιλεγμένες συναλλαγές τιτλοποίησης εξακολουθούν να βρίσκονται στο πεδίο εφαρμογής», εξηγεί η UBS.
Ο επόμενος σταθμός για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι το να επιστρέψουν στην καταβολή μερισμάτων – κάτι για το οποίο είναι σε συνεννόηση με τον SSM.
Και οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε μία ευρεία γκάμα κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν να κάνουν με τα μακροοικονομικά δεδομένα, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις – ειδικά όσον αφορά στον αντίκτυπό τους στα επιτόκια, τον πληθωρισμό, την ανάπτυξη του ΑΕΠ και το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Πιθανοί κίνδυνοι
Οι πολιτικοί κίνδυνοι, σημειώνει η UBS έχουν μεταξύ άλλων να κάνουν με τη δημοσιονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση, τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής και τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οι τράπεζες υπόκεινται σε ρυθμιστικούς, νομοθετικούς και δικαστικούς κινδύνους, ειδικά αυτούς που έχουν να κάνουν με πιθανές αλλαγές στις λογιστικές πρακτικές και τις υποχρεώσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν από θεωρούμενες περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων.
Οι αποτιμήσεις παραμένουν ελκυστικές
«Στην περίπτωση της Alpha Bank και γενικά όλων των ελληνικών τραπεζών, μας αρέσει η ισχυρή και ακόμη υποτιμημένη επιτοκιακή μόχλευση, το καλύτερο στην Ευρώπη μακροοικονομικό σκηνικό ανάπτυξης και η πιθανή επιστροφή των μερισμάτων» τονίζουν οι αναλυτές της UBS.