Σε αναβάθμιση των προοπτικών (outlook) του ελληνικού αξιόχρεου σε θετικές από σταθερές προχώρησε η S&P διατηρώντας την αξιολόγηση ΒΒ+.
Ο αμερικανικός οίκος διατηρεί έτσι τη χώρα μας ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, δίνοντας όμως σήμα ότι επίκειται αναβάθμιση εντός των επόμενων 12 μηνών.
Οι αναλυτές του οίκου επικαλούνται για την αναβάθμιση του outlook τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την ανθεκτικότητα της οικονομίας, σε συνδυασμό με τη στήριξη των πόρων από την Ε.Ε., τη βελτιωμένη δημοσιονομική θέση της χώρας και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα.
«Μετά την πιο εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή μεταξύ των μελών της Ε.Ε. μέσα στο 2022, το πρωτογενές αποτέλεσμα της κυβέρνησης επέστρεψε σε πλεόνασμα και περιμένουμε περαιτέρω βελτιώσεις σε δημοσιονομικό επίπεδο τα επόμενα χρόνια» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Σημειώνουν ακόμη ότι οι επενδύσεις αυξήθηκαν στο 21% του ΑΕΠ στα τέλη του 2022, δηλαδή κατά 9 μονάδες την τελευταία τριετία. Αυτή η τάση, εκτιμούν, θα έχει συνέχεια, χάρη στα 30,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Το θετικό outlook αντανακλά την άποψή μας ότι η Ελλάδα θα επιμείνει στην ισχυρή επίδοση της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων. Επιπρόσθετα η κυβέρνηση έχει κλείσει το δημοσιονομικό έλλειμμα ταχύτερα του αναμενομένου, μέσω βελτιώσεων, που φαίνονται να είναι βιώσιμες».
Οι εκτιμήσεις για την οικονομία
Για το 2023 ο οίκος βλέπει ρυθμό ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ της τάξης του 2,5% (ύστερα από 8,1% το 2022), ενώ για το 2024 αναμένει ελαφρά επιβράδυνση στο 2,4%. Οι επενδύσεις υπολογίζει ότι θα αυξηθούν κατά 7,5% φέτος και 8% την επόμενη χρονιά, ενώ ως ποσοστό του ΑΕΠ θα διαμορφωθούν στο 21,1% και 21,4% αντίστοιχα.
Οι εξαγωγές υπολογίζεται ότι θα κινηθούν στο 46% του ΑΕΠ το 2023 και στο 45,4% το 2024. H ανεργία αναμένεται να υποχωρήσει στο 11,3% φέτος και 10,6% την επόμενη χρονιά.
Όσον αφορά στο μεγάλο «αγκάθι», τον πληθωρισμό, ο S&P «βλέπει» αποκλιμάκωσή του στο 4,3% φέτος και στο 2,6% το 2024.
Στο δημοσιονομικό πεδίο, ο S&P αναμένει περαιτέρω βελτίωση. Εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει στο 1% του ΑΕΠ φέτος και στο 1,3% την επόμενη χρονιά. Το δημόσιο χρέος από την άλλη προβλέπεται να αποκλιμακωθεί στο 158,6% το 2023 και στο 151% του ΑΕΠ το 2024. Το 2025 αναμένεται να είναι στο 142,8% και την αμέσως επόμενη χρονιά στο 135,6% του ΑΕΠ.
Το θετικό σενάριο
Θα μπορούσαμε να αναβαθμίσουμε το αξιόχρεο της Ελλάδας μέσα στους επόμενους 12 μήνες, εάν η δημοσιονομική πειθαρχία διατηρηθεί. Η αναβάθμιση θα κριθεί επίσης και από το εάν η επόμενη κυβέρνηση διατηρήσει τον ίδιο ρυθμό στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.
Το δυσμενές σενάριο
Θα μπορούσε να υποβαθμιστεί και πάλι το outlook σε σταθερό από θετικό μέσα στους επόμενους 12 μήνες, εάν οι επιδόσεις του προϋπολογισμού αποκλίνουν σημαντικά από τις τρέχουσες εκτιμήσεις μας.
Ο S&P είναι ο δεύτερος διεθνής οίκος αξιολόγησης, που μέσα στο 2023, αναβαθμίζει το outlook σε θετικό με τη βαθμολογία ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
«Πρόκειται για ακόμη μια πολύ θετική εξέλιξη, που ακολουθεί τις 12 αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία 4 περίπου χρόνια, παρά τις διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις.
Εξέλιξη που αποτελεί καρπό – και, ταυτοχρόνως, πιστοποίηση – της υπεύθυνης, αποτελεσματικής και κοινωνικά δίκαιης οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, της διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, της διατήρησης των ταμειακών διαθεσίμων σε ασφαλή επίπεδα και της υλοποίησης ουσιαστικών διαρθρωτικών αλλαγών που οδηγούν τη χώρα μπροστά» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ακόμη ότι η εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια των επίσημων στατιστικών στοιχείων, που ανακοινώθηκαν σήμερα και επιβεβαιώνουν, ότι η Ελλάδα πέτυχε την μεγαλύτερη – πανευρωπαϊκά – δημοσιονομική βελτίωση το 2022. Κατέγραψε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, αφού πέτυχε να αυξήσει το ΑΕΠ της κατά 26 δισ. ευρώ και να μειώσει το δημόσιο χρέος της κατά 23% του ΑΕΠ.
«Καθίσταται, λοιπόν, σαφές ότι η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα. Κινείται, αταλάντευτα, στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας και υπευθυνότητας, διασφαλίζοντας τις συνθήκες για τη συνέχιση της δυναμικής αναπτυξιακής πορείας στην οποία έχει εισέλθει η χώρα. Η σημερινή κίνηση της S&P καταδεικνύει τη δραστική βελτίωση της αξιοπιστίας και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας» τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.