Διπλά κερδισμένοι στη μάχη απέναντι στην αύξηση των επιτοκίων είναι όσοι δανειολήπτες μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης του 50% της αύξησης του επιτοκίου στις δόσεις των δανείων τους και σε εκείνο που αναμένεται να ανακοινώσουν οι τράπεζες, εντός της μεγάλης εβδομάδας, για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου.
Αναφερόμενος στο δεύτερο πρόγραμμα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, πρόσφατα εκτίμησε ότι οι σχετικές ανακοινώσεις από τις τράπεζες θα πραγματοποιηθούν στις αρχές της εβδομάδας. Προέβλεψε ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση θα έχει διάρκεια, καθώς, όπως είπε, είναι προς όφελος όλων για να μη δημιουργηθεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων.
Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, οι τράπεζες σχεδιάζουν όλα τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, ακόμα κι αυτά που είναι σε ελβετικό φράγκο, να μετατραπούν σε «σταθερού» επιτοκίου μέσω «παγώματος» αυτού για διάστημα 12 μηνών. Αν και η σχετική άσκηση βρίσκεται σε εξέλιξη από την κάθε τράπεζα ξεχωριστά, εκτιμάται ότι αφορά γύρω στα 400.000 με 500.000 δάνεια με συνολικό υπόλοιπο 25 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι δόσεις θα «παγώσουν» μόνο για τα στεγαστικά κύριας ή δευτερεύουσας κατοικία και όχι για όλα τα δάνεια με υποθήκη κατοικία, όπως για παράδειγμα τα επιχειρηματικά. Επίσης, δεν αφορά τα νέα δάνεια, αυτά δηλαδή που θα εκταμιευτούν εφεξής, για τα οποία έτσι και αλλιώς ο δανειολήπτης έχει και την επιλογή του σταθερού επιτοκίου ευθύς εξαρχής.
Δεν αποκλείεται, ωστόσο, ορισμένες τράπεζες να επιβάλουν πλαφόν και στο επιτόκιο επισκευαστικών δανείων που συνδέονται με αγορά α΄ κατοικίας, πρακτική η οποία είχε ακολουθηθεί στο παρελθόν.
Οι τράπεζες θα ορίσουν ένα επιτόκιο αναφοράς στο οποίο θα προστεθεί το ανάλογο επιτοκιακό περιθώριο. Στην περίπτωση πάντως που εντός των 12 μηνών που θα ισχύει το πρόγραμμα τα επιτόκια αρχίσουν να υποχωρούν, τότε θα λειτουργήσει προς όφελος του δανειολήπτη.
Παράλληλα όμως ήδη «τρέχει» το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων δανείων, μέσω του οποίου οι τράπεζες καλύπτουν το 50% της αύξησης που έχουν υποστεί οι ευάλωτοι – ενήμεροι δανειολήπτες από τον Ιούλιο του 2022, οπότε και άρχισαν οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από σύσκεψη του Χρήστου Σταϊκούρα με τις τράπεζες, διευρύνθηκε η περίμετρος των δικαιούχων, αυξάνοντας τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ο βασικός στόχος είναι να μπορέσουν να ενταχθούν περί τους 80.000 δανειολήπτες.
Έτσι, έως και τις 31 Ιουλίου, οι δανειολήπτες με εισόδημα έως 27.300 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού, και περιουσία αξίας έως 234.000 ευρώ, ανάλογα τη σύνθεση του νοικοκυριού, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα. Πρώτο βήμα είναι η έκδοση σχετικής βεβαίωσης ευάλωτου δανειολήπτη μέσω του πληροφοριακού συστήματος της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους.
Δικαιούχοι θεωρούνται πλέον όσοι πληρούν τα εξής κριτήρια:
α) το συνολικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 9.100 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 4.550 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και έως του ποσού των 27.300 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού
β) η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 156.000 για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 19.500 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 234.000 ευρώ.
Η επιδότηση, του 50% της αύξησης του επιτοκίου, καλύπτεται αποκλειστικά από το τραπεζικό σύστημα, με ημερομηνία αναφοράς για τον υπολογισμό της αύξησης την 30ή.06.2022, για διάστημα 12 μηνών και αφορά σε στεγαστικά δάνεια ή και δάνεια μικρών επιχειρήσεων, με εμπράγματη ασφάλεια στην πρώτη κατοικία.