Skip to main content

Ελληνικός τουρισμός: «Εισαγωγές» εργαζομένων από τρίτες χώρες

ΚΟΝΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩPΓΟΣ EUROKINISSI

Παραμένει το πρόβλημα των κενών θέσεων εργασίας.

Ανοίγει ο δρόμος για να εργαστούν στην Ελλάδα έως 167.925 πολίτες τρίτων χωρών, μετά τη δημοσίευση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, που εστιάζει στη διετία 2023-2024.

Από το σύνολο των θέσεων που προέκυψαν, οι 20.000 αναμένεται να καλυφθούν μέσω των διμερών συμφωνιών που έχει υπογράψει η χώρα μας με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές. Οι υπόλοιπες 147.925 θέσεις ισοδυναμούν με το 39% των 379.165 αιτήσεων που υποβλήθηκαν από όλους τους κλάδους (τουρισμός – εστίαση, πρωτογενής τομέας, υπηρεσίες, κατασκευές, εποχική απασχόληση). Από αυτές, μόλις οι 9.261 αφορούν τον κλάδο του τουρισμού, παρά το γεγονός ότι οι αιτήσεις ήταν 80.316, δηλαδή αισθητά περισσότερες. Ακόμα και έτσι βέβαια, συγκριτικά με τις 2.811 θέσεις που είχαν προβλεφθεί για τον συγκεκριμένο κλάδο την περίοδο 2021-2022, διαπιστώνεται ότι υπάρχει σχεδόν τριπλασιασμός.

Η κατανομή

Η πλειονότητα των θέσεων που προτείνονται (113.467 ή 76,7%) έχει κατανεμηθεί στον πρωτογενή τομέα. Από αυτές 91.630 αφορούν εποχική εργασία διάρκειας 3 έως 9 μηνών, 16.572 εξαρτημένη εργασία τουλάχιστον δωδεκάμηνης διάρκειας και 5.265 σε αλιεργάτες αιγυπτιακής καταγωγής οι οποίοι εισέρχονται στη χώρα για μέγιστο διάστημα 11 μηνών, βάσει σχετικής διμερούς συμφωνίας.

Σημειώνεται ακόμη ότι:

  • Στον κλάδο των κατασκευών το ανώτατο όριο ορίστηκε σε 10.338 θέσεις και αφορά κυρίως ειδικευμένους οικοδόμους, για τους οποίους με βάση τα στοιχεία της ΔΥΠΑ διαπιστώθηκαν μεγάλες ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού. Ιδίως εν όψει της υλοποίησης των έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και την αύξηση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, τα προγράμματα ενεργειακής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων που υλοποιούνται κ.ά.
  • Για τους εργαζόμενους από τρίτες χώρες ισχύει το ίδιο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις των Ελλήνων/Ευρωπαίων εργαζομένων (αμοιβές, κατώτατος μισθός, ωράριο, υγιεινή – ασφάλεια). Επιπλέον, για τους εποχικούς εργαζόμενους θα πρέπει να εξασφαλίζεται κατάλυμα για τη διαμονή τους.

Οι υψηλής εξειδίκευσης

Επισημαίνεται ότι η μετάκληση εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης εγκρίνεται με ειδική διαδικασία. Για αυτούς τους εργαζόμενους προβλέπεται επίσης ότι η αμοιβή δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 1,5 φορά το ύψος του μέσου ακαθάριστου ετήσιου μισθού στην Ελλάδα, όπως αυτός προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Οι διαθέσιμες θέσεις κατανέμονται σε επίπεδο Περιφέρειας και όχι Περιφερειακής Ενότητας όπως ίσχυε μέχρι τώρα.