Διευρύνεται η περίμετρος για τα ευάλωτα ενήμερα νοικοκυριά που θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα στήριξης των δανείων τους από την πλευρά των τραπεζών οι οποίες επιδοτούν το μισό της αύξησης στη δόση των δανείων όπως αυτή ενισχύεται εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων.
Πλήρης ήταν η χθεσινή επιβεβαίωση του σχετικού ρεπορτάζ της «Ν» καθώς η συνάντηση μεταξύ τραπεζών και του Υπουργείου Οικονομικών που πραγματοποιήθηκε χθες απέδωσε καρπούς.
Μετά το πέρας της συνάντησης αυτής το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
Ενίσχυση περιμέτρου
«Το Υπουργείο Οικονομικών, επιδιώκοντας την ενίσχυση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού ευάλωτων ενήμερων πολιτών με στεγαστικά δάνεια, οι οποίοι επιβαρύνονται από τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων εξαιτίας της συσταλτικής νομισματικής πολιτικής, συμφώνησε με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ανακοινώνει τη διεύρυνση κατά 30% των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης στεγαστικών δανείων.
Διεύρυνση προθεσμίας
Παράλληλα, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στο πρόγραμμα παρατείνεται κατά τρεις μήνες, έως τις 31.07.2023, έτσι ώστε να αιτηθούν και να επωφεληθούν από αυτό περισσότεροι δανειολήπτες.
Για τη διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων του προγράμματος θα κατατεθεί άμεσα σχετική νομοθετική διάταξη και θα ακολουθήσει Υπουργική Απόφαση με την οποία τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται έως τα 27.300 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 21.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, ενώ τα περιουσιακά κριτήρια αυξάνονται έως τα 234.000 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 180.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.
Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση, ποσοστού 50% της αύξησης του επιτοκίου, καλύπτεται αποκλειστικά από το τραπεζικό σύστημα χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, με ημερομηνία αναφοράς για τον υπολογισμό της αύξησης την 30ή.06.2022, για διάστημα 12 μηνών και αφορά σε στεγαστικά δάνεια ή και δάνεια μικρών επιχειρήσεων, με εμπράγματη ασφάλεια στην πρώτη κατοικία. Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών θα συνεχίσει να συνδράμει στην υλοποίηση του προγράμματος, εκδίδοντας τη βεβαίωση ευαλώτου με τα διευρυμένα, πλέον, κριτήρια.
Το Υπουργείο Οικονομικών αποδεικνύει έμπρακτα ότι αφουγκράζεται τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και παρεμβαίνει συντονισμένα και αποφασιστικά, σε συνεργασία και με το τραπεζικό σύστημα και τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, προκειμένου να στηρίξει ουσιαστικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην αντιμετώπιση των έκτακτων δυσκολιών της τρέχουσας περιόδου».
Πρακτικά θέματα προς αντιμετώπιση
Ας σημειωθεί πως η τροπολογία αναμένεται να είναι έτοιμη προς ψήφιση αύριο Τετάρτη.
Τα πρακτικά θέματα που εκκρεμούν και που θα λυθούν μέσω αυτής της τροπολογίας είναι αν όσοι απορρίφθηκαν λόγω μη εκπλήρωσης των κριτηρίων θα πρέπει να επαναλάβουν την αίτησή τους ή τώρα η πλατφόρμα θα επαναξιολογήσει τις αιτήσεις αυτές.
Αξίζει να σημειωθεί πως από τις 28.500 αιτήσεις που ήταν στην ουρά μόνον 1508 αιτήσεις κρίθηκαν επιλέξιμες μέχρι στιγμής και δεν αναμενόταν το κονδύλι που είχαν προβλέψει οι τράπεζες να μπορούσε να εξαντληθεί πριν την διεύρυνση κριτηρίων.
Τα κριτήρια διευρύνθηκαν τόσο όσο οι τράπεζες να μη χρειαστούν επιπλέον budget.
Αλλωστε ο λόγος για τον οποίον οι τράπεζες προχωρούν στην αποδοχή αυτής της διεύρυνσης είναι γιατί ο αριθμός των δανειοληπτών που μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτήν με τα παλιά κριτήρια ήταν ελάχιστος. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις ενήμερους δανειολήπτες που να είναι και ευάλωτοι συγχρόνως. Οι περισσότεροι εξ αυτών βρίσκονται στους servicers και δεν είναι ενήμεροι.
Oι τράπεζες ξεκαθάρισαν πως αν χρειαστεί περαιτέρω budget δηλαδή νέες εγκρίσεις από τον SSM θα δυσκολευτούν να το εξυπηρετήσουν.
Υπολογίζεται πως οι δικαιούχοι θα ανέλθουν σε 70.000. Από αυτούς ωστόσο εκείνοι που θα λάβουν τελικώς θα λάβουν το βοήθημα δεν θα ξεπεράσουν τις 10.000 μιας και οι άλλοι δεν είναι ενήμεροι.
Περαιτέρω παροχές
Οι τράπεζες ωστόσο δεν θα σταματήσουν εδώ. Χωρίς να το διαφημίσουν και χωρίς να μπορούν να δώσουν μαζικό και ίδιο χαρακτήρα στην παρακάτω υπηρεσία, έχουν σχεδιάσει εργαλεία ανακούφισης για τους ενήμερους δανειολήπτες προκειμένου να ξεπεραστεί η εξαιρετικά αυξημένη δόση που ενδέχεται να δημιουργήσει νέα κόκκινα δάνεια.
Ο σχεδιασμός αυτός αφορά μόνον ιδιώτες και περιλαμβάνει πιθανό πάγωμα του ύψους των δόσεων για κάποιο διάστημα , ακόμη και πάγωμα των ίδιων των δόσεων σε μια λογική balloon όπου το υπόλοιπο που χρωστάει ο δανειολήπτης θα επιμεριστεί στο υπόλοιπο δάνειο μετά την τρόπο τινά περίοδο του παγώματος των υποχρεώσεων.
Δεν πρόκειται για ρυθμίσεις χαριστικές αλλά για ρυθμίσεις ανακουφιστικού χαρακτήρα που στο τέλος της ημέρας δεν αλλάζουν το χαρακτήρα του δανείου.
Επιτόκια καταθέσεων
Ασφαλώς τα επιτόκια καταθέσεων αποτέλεσμα και αυτά τμήμα των συζητήσεων με το Υπουργείο Οικονομικών.
Οι τράπεζες επισημαίνουν πως ν τα επιτόκια καταθέσεων μετά και τη νέα αύξηση στις προθεσμιακές καταθέσεις έχουν ξεπεράσει το 1% και σε ορισμένες περιπτώσεις κινούνται ακόμη υψηλότερα αν πρόκειται για ειδικά και πιο σύνθετα προϊόντα.
Βεβαίως η χώρα μας δεν είναι αυτή που δίδει τις μεγαλύτερες αποδόσεις σίγουρα.
Ωστόσο αρκετές χώρες της Ευρωζώνης είχαν χαμηλότερες επιδόσεις σε ότι αφορά τα επιτόκια καταθέσεων στις προθεσμίες. Η Ελλάδα παραμένει κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης ο οποίος διαμορφώνεται στο 1,85% στο τέλος του Φεβρουαρίου.
Τέλος Φεβρουαρίου λοιπόν σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ η Ελλάδα επιβράβευσε τους καταθέτες της με αποδόσεις 1,08%, η Ιταλία στο 2,95%, η Γαλλία 2,58% η Πορτογαλία στο 0,56%, η Ισπανία στο 0,71% και η Κύπρος στο 0,59%.