Τα μπόνους παραγωγικότητας για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν από τα υπουργεία για το έτος 2022 λαμβάνουν ήδη οι πρώτοι δικαιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι. Πρόκειται για υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών καθώς και άλλων οικονομικών υπηρεσιών του Δημοσίου.
Η κυβέρνηση θέτει σταδιακά σε εφαρμογή τις διατάξεις των άρθρων 23 – 27 του ν. 4940/2022 – «Σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και άλλες διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα» – που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2022. Δικαιούχοι των ανταμοιβών παραγωγικότητας είναι περίπου 50.000 υπάλληλοι και τα ποσά που θα εισπράξουν ανέρχονται συνολικά σε 50 εκατ. ευρώ.
Η πρόσθετη ανταμοιβή παραγωγικότητας που λαμβάνει κάθε δικαιούχος υπάλληλος μπορεί να φτάσει έως και το 15% του αθροίσματος του ετήσιου βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης. Το επιπλέον αυτό ποσό δεν θα συμψηφιστεί με τυχόν “προσωπική διαφορά” που είναι ενσωματωμένη στις συνολικές αποδοχές του δικαιούχου υπαλλήλου και θα υπόκειται στις ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις των πρόσθετων αποδοχών.
Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα άρθρα 23 έως 27 του ν. 4940/2022:
1. Στους πολιτικούς υπαλλήλους και στο ένστολο προσωπικό των Γενικών Διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών των υπουργείων, των Οικονομικών Υπηρεσιών της Προεδρίας της Δημοκρατίας, της Προεδρίας της Κυβέρνησης, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Γ.Λ.Κ.), καθώς και στις λοιπές υπηρεσίες και φορείς, που εποπτεύονται ή υπάγονται στο υπουργείο Οικονομικών (Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής, Γενική Διεύθυνση Κρατικών Ενισχύσεων και Αρωγής, Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων, Διαχείρισης Κινητών Αξιών και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Αυτοτελές Τμήμα Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων, Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών, Κτηματικές Υπηρεσίες, Αυτοτελές Τμήμα Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας, Σ.Δ.Ο.Ε., Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, Διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής, Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους) καταβάλλεται Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων (Κ.Ε.Δ.Σ.), με βάση την επίτευξη συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων που καθορίστηκαν ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου 2022, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών για κάθε υπηρεσία.
Οι ποσοτικοί στόχοι σχετίζονται ενδεικτικά με τη δημοσιονομική και ταμειακή διαχείριση, τον έλεγχο και τα αποτελέσματα, τον προγραμματισμό και τον έλεγχο δαπανών, την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, την επεξεργασία σημαντικού αριθμού κανονιστικών πράξεων δημοσιονομικού περιεχομένου, την έκδοση αποφάσεων απονομής συντάξεων σε δημοσίους υπαλλήλους, την ολοκλήρωση δημοσιονομικών, φορολογικών, τελωνειακών και άλλων ελέγχων, την επεξεργασία αιτημάτων επί κρατικών εγγυήσεων και εν γένει ποσοτικούς στόχους συνδεόμενους με την άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής.
Το Κ.Ε.Δ.Σ. του έτους 2023 έχει ήδη αρχίσει να καταβάλλεται στους υπαλλήλους οι οποίοι πέτυχαν τους ποσοτικούς στόχους που τέθηκαν για το 2022. Από το Κ.Ε.Δ.Σ. εξαιρούνται οι υπάλληλοι που θα λάβουν ανταμοιβή εξαιτίας της εμπλοκής τους σε έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και σε έργα συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.
Η συνολική δαπάνη για την καταβολή του Κ.Ε.Δ.Σ. δεν μπορεί να υπερβεί τα 9 εκατομμύρια ευρώ για το έτος 2022.
2. Δικαιούχοι να λάβουν πρόσθετες ανταμοιβές παραγωγικότητας για το έτος 2022 είναι και οι παρακάτω κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων:
α) Οι πολιτικοί υπάλληλοι και το ένστολο προσωπικό του δημόσιου τομέα, οι οποίοι, λόγω αρμοδιότητας, υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής, όπου εντάσσονται τα Ετήσια Σχέδια Δράσης των υπουργείων. Για τους υπαλλήλους αυτής της κατηγορίας, κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Εσωτερικών Μάκη Βορίδη που δημοσιεύθηκε προχθές στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προβλέπει ότι η διαδικασία υπολογισμού και καταβολής των ανταμοιβών εκκινεί εντός 30 ημερών από την έκδοση της Πράξης του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου που θα συνεδριάσει μετά την 27η-3-2023.
β) Οι υπάλληλοι του δημοσίου τομέα, οι οποίοι υπηρετούν στις υπηρεσίες ή είναι μέλη των συλλογικών οργάνων για την παρακολούθηση, τον συντονισμό και την επιτάχυνση της υλοποίησης των Δράσεων, Έργων ή και ομάδας Έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
γ) Οι υπάλληλοι που ορίζονται ρητά από τους φορείς υλοποίησης, φορείς χρηματοδότησης ή υπουργεία ευθύνης ότι υλοποιούν τα έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
δ) Οι υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων-Αποκεντρωμένων Μονάδων Κρατικών Ενισχύσεων, των τεχνικών υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού και στην Προεδρία της Κυβέρνησης, εφόσον εμπλέκονται σε έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
ε) Οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι, στο πλαίσιο της εφαρμογής των προβλέψεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους των δικαστηρίων, των εισαγγελιών και των λοιπών υπηρεσιών στις οποίες απασχολούνται.
Η συνολική δαπάνη για την ανωτέρω ανταμοιβή των παραπάνω κλάδων δεν μπορεί να υπερβεί τα 41.000.000 ευρώ σε ετήσια βάση (20.000.000 ευρώ για την κατηγορία της παραγράφου α, 10.000.000 ευρώ για τις κατηγορίες των παραγράφων β, γ, δ και 11.000.000 ευρώ για την κατηγορία της παραγράφου ε)