«Παγωμένες» θα μείνουν οι τριετίες για άλλο ένα έτος. Έτσι παρά την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ, δεν θα μπορέσουν να καρπωθούν το επιπλέον ποσό που δικαιούνται δεκάδες χιλιάδες χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι.
Πρόκειται για όλους εκείνους που τον Φεβρουάριο του 2012, όταν θεσπίστηκε το συγκεκριμένο μνημονιακό «πάγωμα», ή δεν είχαν ενταχθεί στην αγορά εργασίας, ή είχαν ξεκινήσει να εργάζονται, αλλά δεν είχαν προλάβει να συμπληρώσουν εννέα χρόνια προϋπηρεσίας, δηλαδή τρεις τριετίες.
Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι έχουν εγκλωβιστεί στη συγκεκριμένη διάταξη και, όσο δεν αλλάζει, αναγκάζονται να καρπώνονται τις όποιες αυξήσεις, χωρίς το πρόσθετο ποσοστό, που είναι 10% για κάθε τριετία. Αυτό σημαίνει ότι στο ανώτατο πεδίο η αύξηση θα έπρεπε να είναι 30% επί του βασικού μισθού, για όσους έχουν συμπληρώσει ή θα συμπληρώσουν τρεις τριετίες.
Με δεδομένο ότι από την 1η Απριλίου ο νέος κατώτατος μισθός θα είναι 780 ευρώ μικτές αποδοχές, αυτό σημαίνει ότι οι απώλειες για όσους έχουν μία τριετία είναι 78 ευρώ τον μήνα, ανέρχονται στα 156 ευρώ για όσους έχουν δύο τριετίες και φτάνουν στα 234 ευρώ, σε μηνιαία βάση, για όσους έχουν συμπληρώσει τρεις τριετίες.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, όπως έγιναν από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, δεν διαφαίνεται η πρόθεση να αλλάξει το συγκεκριμένο στάτους, όπως έχει διαμορφωθεί εδώ και 11 χρόνια.
Αντίθετα, η όποια επανεξέταση του μέτρου θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2024, σε συνάρτηση με το ετήσιο ποσοστό της ανεργίας. Όπως τονίζεται αρμοδίως, η διάταξη αυτή θα καταργηθεί όταν γίνει μονοψήφιο το ετήσιο ποσοστό της ανεργίας στη χώρα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιανουάριο υποχώρησε στο 10,8% η ανεργία, έστω και αν η μείωση αυτή δεν αφορά τις όποιες τελικές προσαρμογές γίνουν και οι οποίες ενδεχομένως να καταλήξουν σε ένα πιο υψηλό ποσοστό για τον συγκεκριμένο μήνα.
Στο 10,6% η ανεργία
Όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό για το τρέχον έτος, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το ετήσιο ποσοστό της ανεργίας θα υποχωρήσει στο 10,6%, ελάχιστα σε σχέση με το 10,7% που ήταν η πρόβλεψη για το 2022. Άρα, αυτό σημαίνει ότι οι τριετίες δεν θα μπορέσουν να «ξεπαγώσουν» ούτε κατά το 2024.
Ο επόμενος επανέλεγχος θα γίνει τον Ιανουάριο του 2025, με την ελπίδα ότι τότε θα έχει επιτευχθεί ο στόχος του μονοψήφιου ποσοστού στην ανεργία της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όσοι εργαζόμενοι είχαν προλάβει τον Φεβρουάριο του 2012 να συμπληρώσουν κάποια ή κάποιες από τις τριετίες στην προϋπηρεσία τους, θα λάβουν τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό με την ανάλογη προσαύξηση. Σε αυτή την περίπτωση, το ετήσιο όφελος σε 12μηνη αναπροσαρμογή θα είναι από 2.002 ευρώ για μία τριετία, ανέρχεται στα 2.184 ευρώ για δύο τριετίες και φτάνει στα 2.366 ευρώ για τρεις τριετίες.
Υπενθυμίζεται ότι ειδικά ως προς το σκέλος των τριετιών υπήρξε παρέμβαση με εγκύκλιο που εκδόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, από την τότε υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία όμως δεν κατέστη εφικτό να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία. Υπήρξε καταγγελία επί αυτής της πρωτοβουλίας από τον ΣΕΒ, που κατήγγειλε την εν λόγω εγκύκλιο στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή του Συνδέσμου, θεωρώντας ότι η επίμαχη ερμηνευτική εγκύκλιος στερείται εκτελεστού χαρακτήρα. Τονίστηκε επίσης ότι δεν είναι η ερμηνευτική εγκύκλιος, αλλά ο νόμος που παράγει νομική δέσμευση για την καταβολή των τριετιών, ακόμα και αν διατηρούνται «παγωμένες».