Η κεφαλαιακή θωράκιση των ελληνικών τραπεζών ίσως και να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ατού τους αυτήν την περίοδο μιας και η αυστηρή εποπτεία δεν άφησε περιθώρια για κάτι διαφορετικό.
Σε κάθε περίπτωση όπως σημειώνουν και αξιωματούχοι της Ε.Ε. άλλο η Ελβετία και άλλο η υπόλοιπη Ευρώπη που ούτως ή άλλως χαρακτηρίζει ασφαλέστερα τα ομόλογα AT1 σε περιπτώσεις Bail In.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι ελληνικές τράπεζες στην παρούσα φάση έχουν εκδώσει ομόλογα Additional Tier 1 ύψους 1 δισ. ευρώ μόνον (δύο από αυτές) ενώ καμία, σύμφωνα με την ΤτΕ, ελληνική τράπεζα δεν έχει έκθεση στους τίτλους της Credit Suisse.
Aυτό που προεξοφλούν ωστόσο οι αγορές είναι ότι θα αυξηθεί η συντηρητικότητα των τραπεζών περαιτέρω στοιχείο το οποίο θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση ενώ τα αποτελέσματα των τραπεζών θα χάσουν την πρόσφατη λάμψη τους.
Εν τω μεταξύ συναντήσεις με τις τράπεζες και με μια ατζέντα που έλκει τη θεματολογία της και από την πρόσφατη διεθνή τραπεζική κρίση θα έχουν αυτήν την εβδομάδα οι θεσμοί με τα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.
Υπό το βάρος των νέων δεδομένων και της διεθνούς τραπεζικής κρίσης που μεταφέρθηκε από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, η άσκηση των stress tests που βρίσκεται σε εξέλιξη δείχνει προχυμένη.
Σε ότι δε αφορά την θωράκιση των ελληνικών τραπεζών αυτή μπορεί να είναι γεγονός, ωστόσο αν η κρίση διεθνώς βαθύνει κι άλλο ασφαλώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και την εγχώρια τραπεζική δραστηριότητα.
Η επίδραση δεν εξαντλείται και δεν αγγίζει τις καταθέσεις όμως μπορεί να αγγίξει τη χρηματοδότηση της εθνικής οικονομίας και την ανάπτυξη.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές οι ελληνικές καταθέσεις δεν κινδυνεύουν και βάσει νόμου αφού το 70% αυτών βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του ΤΕΚΕ. Το γιατί είναι φανερό: Οι περισσότερες καταθέσεις είναι μικρές και όπως προβλέπει το ενωσιακό δίκαιο όλες οι καταθέσεις μέχρι τα 100.000 ευρώ ανά καταθέτη ανά πιστωτικό ίδρυμα είναι πλήρως εγγυημένες.
Η πρόσφατη όμως αύξηση των επιτοκίων έχει παγώσει την πιστωτική επέκταση στις ελληνικές τράπεζες η οποία λόγω των μεγάλων αποπληρωμών στην οποία προβαίνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, βαίνει αρνητική από τις αρχές του έτους.
Κάτι τέτοιο επηρεάζει αρνητικά τα αποτελέσματα των τραπεζών αλλά κυρίως της ανάπτυξη της οικονομίας.
Σε αυτούς τους παράγοντες ρίχνει το βάρος της και η ατζέντα των θεσμών.
Δανειακό χαρτοφυλάκιο και επισφάλειες. Ποιοτική εξέταση των επισφαλειών. Προοπτικές
Tα κόκκινα δάνεια θα εξεταστούν εκ νέου και ποιοτικά και ποσοτικά αναφέρει η ατζέντα με τη οποία προσέχονται στη συζήτηση οι θεσμοί με τις ελληνικές τράπεζες την ερχόμενη εβδομάδα.
Οι θεσμοί θα ζητήσουν να ενημερωθούν για νέα δάνεια που εισέρχονται στην τρίμηνη καθυστέρηση αλλά θα ζητήσουν από τις τράπεζες και επανακαθορισμό για τα δάνεια που περνούν στο στάδιο 2 και κυρίως για όσα έχουν ρυθμισθεί και επανεισέρχονται σε φάση καθυστέρησης. Κοινώς θα περάσουν από “κόσκινο” όλα τα παραπάνω δάνεια και όσα έτυχαν να εισέλθουν σε μορατόρια- η συμπεριφορά τους στη συνέχεια- αλλά και όσα δάνεια επίσης έτυχαν ευεργετικών διατάξεων και εντάχθηκαν στα σχέδια Γέφυρα αλλά και για τα προγράμματα επιδότησης των ευάλωτων νοικοκυριών που στηρίζουν οι ίδιες οι τράπεζες.
Οι αρχές θα προχωρήσουν ένα βήμα παραπάνω, εξετάζοντας και τη συγκέντρωση ανά κλάδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων βγάζοντας συμπεράσματα και για την πορεία της εγχώριας οικονομίας.
Οι θεσμοί θα μιλήσουν με τις ελληνικές τράπεζες για τους κεφαλαιακούς σχεδιασμούς τους συμπεριλαμβανομένης και της διαχείρισης των TLTRO III. Οι ελληνικές τράπεζες προχωρούν σε ευρείες επιστροφές των τίτλων αυτών.
Έμφαση θα δοθεί σε ότι αφορά τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
Έμφαση θα δοθεί και στην κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων και τις πηγές της κερδοφορίας αυτής.