Skip to main content

Παραμένει «παγωμένο» το ενδιαφέρον για κτιριακά ΣΔΙΤ

Το αυξημένο κόστος αναγκάζει την κυβέρνηση σε επανεξέταση των όρων.

Για ακόμα ένα κτιριακό ΣΔΙΤ η κυβέρνηση αναγκάζεται να επανεξετάσει τους όρους της προκήρυξής του και κυρίως τον προϋπολογισμό του, έπειτα από την έλλειψη ενδιαφέροντος για την υλοποίησή του.

Ο λόγος είναι για το ΣΔΙΤ που αφορά την ανέγερση κτηρίου παροχής υπηρεσιών εξατομικευμένης ιατρικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), προϋπολογισμού 71,8 εκατ. ευρώ. Εκκρίθηκε από την αρμόδια Διϋπουργική Επιτροπή 13.12.2017 και προκηρύχθηκε 24.12.2019.

Στη δεύτερη φάση της διαδικασίας πέρασαν οι Άβαξ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ Τέρνα και Intrakat. Αρχικά είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και η κοινοπραξία των ΕΡΕΤΒΟ – ΕΚΤΕΡ η οποία όμως αποκλείστηκε.

Από τη στιγμή που προκηρύχθηκε μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης των οικονομικών προσφορών, Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023, η αγορά των κατασκευών έχει αλλάξει άρδην και κυρίως, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα κόστη. Το αποτέλεσμα είναι ότι για το εν λόγω ΣΔΙΤ δεν υπήρξε καμία προσφορά.

Υπενθυμίζεται ότι σε αλλαγή των όρων του διαγωνισμού έχει προχωρήσει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας για το ΣΔΙΤ δημιουργίας του Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα, επί της οδού Πειραιώς 62, περιοχή Νέο Φάληρο (πρώην εργοστάσιο ΧΡΩΠΕΙ) προβλέποντας, μεταξύ άλλων, χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου στο έργο (αρχικά δεν υπήρχε), ενώ για το ΣΔΙΤ της κατασκευής και λειτουργίας των φοιτητικών εστιών στην Κρήτη, προϋπολογισμού 205,9 εκατ. από τους πέντε αρχικά ενδιαφερόμενους προσφορά κατέθεσε μόνον ο ένας (Intrakat).

Σύμφωνα με πληροφορίες τα δεδομένα για το ΣΔΙΤ του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών θα εξεταστούν εκ νέου με στόχο να προχωρήσει. Με το έργο αυτό προωθείται η κατασκευή σύγχρονης κτιριακής εγκατάστασης υψηλών τεχνικών προδιαγραφών, συνολικού εμβαδού 23.000 τ.μ., με σκοπό να στεγάσει σύγχρονες (state-of-the-art) εργαστηριακές υποδομές, για την ανάπτυξη και προσφορά εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών εξατομικευμένης ιατρικής, σε συνεργασία με διάφορους φορείς, όπως πανεπιστήμια, πανεπιστημιακές κλινικές, ερευνητικά κέντρα, νοσοκομεία – θεραπευτήρια, φαρμακοβιομηχανίες, διαγνωστικά κέντρα, και εταιρείες πληροφορικής στον χώρο της υγείας.

Ο χώρος θα προσφέρεται επίσης προς εγκατάσταση νεοφυών και άλλων καινοτόμων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της βιοτεχνολογίας, διαγνωστικής και ιατρικών εφαρμογών.

Στο μεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων την περασμένη Τετάρτη, ανέφερε ότι εντός των τελευταίων 3,5 ετών έχουν δρομολογηθεί και βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις υλοποίησης 34 έργα ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού 4,6 δισ. ευρώ. Δεν είπε ωστόσο ότι κανένα από τα κτηριακά ΣΔΙΤ δεν έχει φθάσει στο σημείο της ανάθεσης και υλοποίησης.

Τα μόνα κτηριακά ΣΔΙΤ που έχουν ανατεθεί είναι, το 2009 η υλοποίηση 7 πυροσβεστικών σταθμών και δύο το 2014 που αφορούν σχολικές μονάδες.

Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε και σε ένα σημαντικό στοιχείο για τα ΣΔΙΤ. Όπως είπε «φθάσαμε ταβάνι» εξηγώντας πως το πρόγραμμα των ΣΔΙΤ έχει προσεγγίσει τη δυνατότητα που προσφέρει το Μεσοπρόθεσμο για κάλυψη των πληρωμών διαθεσιμότητας έως το 0,24% του ΑΕΠ το 2029 που ανέρχεται σε 590 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι στο εξής η κυβέρνηση θα είναι πιο φειδωλή στο να εγκρίνει νέα ΣΔΙΤ, άλλωστε χρειάζεται επικέντρωση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για όσα έχουν εγκριθεί.