«Έχουμε μπει ήδη στην εποχή της κατάκτησης του στόχου όσον αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη και την καινοτομία», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας σήμερα στο 17ο Πολυσυνέδριο Καινοτομία και Ανάπτυξη με θέμα «Προοπτικές και προκλήσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας».
Το συνέδριο ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, θέμα για το οποίο ο κ. Καλαφάτης είπε: «Πρέπει να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες για το πολύνεκρο δυστύχημα και να κάνουμε οτιδήποτε απαιτείται για να μην ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο».
«Το ελληνικό σύστημα καινοτομίας διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και καταγράφει υψηλές αποδόσεις. Η κυβέρνηση στηρίζει την καινοτομία αυξάνοντας συνεχώς τις δαπάνες προς την κατεύθυνση αυτή», ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών υπενθυμίζοντας ότι η Θεσσαλονίκη έχει αποκτήσει ήδη δύο από τα πέντε κέντρα καινοτομίας που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, με τα 30 και πλέον μεγάλα έργα, και διευκρίνισε πως αναμένεται η δημιουργία ενός εκ των δύο κέντρων αριστείας που θα δημιουργήσει η Google στην Ελλάδα.
Όσον αφορά τα επιτεύγματα της χώρας μας στο κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ο ίδιος σημείωσε ότι στο πρώτο δεκάμηνο του 2022 οι ΑΠΕ στη χώρα μας συμμετείχαν κατά 47% στο ενεργειακό μείγμα της, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στη δεύτερη θέση στον κόσμο από πλευράς επενδύσεων σε αυτόν τον τομέα.
Για την κλιματική και την ενεργειακή κρίση, ο κ. Καλαφάτης επεσήμανε ότι η χώρα μας, παρά τα προβλήματα που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως την έχει καθορίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στον ΟΗΕ, και πρόσθεσε πως είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το περιβάλλον και να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής διασφαλίζοντας τη χρήση καθαρής ενέργειας από όλο και περισσότερους ανθρώπους. «Η καινοτομία που περνά μέσα από τη βιώσιμη ανάπτυξη, η επιχειρηματικότητα που περνά μέσα από την πράσινη οικονομία, συνιστούν απαντήσεις στην κλιματική αλλαγή και σε αυτό είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά του λόφου», υπογράμμισε ο υφυπουργός Εσωτερικών.
«Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι μία έννοια ομπρέλα, την οποία πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε ουσιαστικά», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, σημειώνοντας πως η δημοτική Αρχή κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση με τρόπο συστηματικό «υλοποιώντας μια σειρά δράσεων για το περιβάλλον και για την ευημερία των πολιτών».
Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως τόνισε ο κ. Ζέρβας, είναι πολύ σημαντικός για τη βιωσιμότητα και έκανε αναφορά στις δράσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης για την αύξηση του τουρισμού, την έναρξη δημόσιων έργων υποδομής, την αύξηση επενδύσεων, της στήριξη νοικοκυριών και τη μείωση κατά 30% των δημοτικών τελών. «Εμείς υλοποιούμε, δεν μαλώνουμε, δεν μεταθέτουμε τις αποφάσεις για το μέλλον. Προσθέτουμε και δεν αφαιρούμε», επεσήμανε ο κ. Ζέρβας για να συμπληρώσει: «Για εμάς, στον Δήμο Θεσσαλονίκης, η βιωσιμότητα είναι θεμέλιος λίθος».
Για τη σημασία της συνεργασίας των φορέων για καλύτερα αποτελέσματα μίλησε, κατά τον χαιρετισμό της, η αντιπεριφερειάρχης ΜΕ Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, υπογραμμίζοντας πως στο επίπεδο του τουρισμού για την πόλη έχουν γίνει πολλά αλλά πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα. «Κερδίζουμε τις εντυπώσεις, πρέπει να κερδίσουμε την αξιοπιστία των προτάσεων μας», σημείωσε η κ. Πατουλίδου, η οποία δεν παρέλειψε κατά την αρχική τοποθέτησή της να κάνει αναφορά στο «φρικαλέο συμβάν», όπως χαρακτήρισε το σιδηροδρομικό δυστύχημα που κόστισε 57 ανθρώπινες ζωές.
Για τη συμβολή των επιμελητηρίων στην καινοτομία και την ανάπτυξη έκανε λόγο ο οικονομικός επόπτης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Κώστας Ιακώβου, τονίζοντας πως οι δράσεις πρέπει να φέρνουν αποτελέσματα.