Σε 41 ανέρχονται οι χώρες με «προνομιακό φορολογικό καθεστώς», δηλαδή έχουν συντελεστή φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών ίσο ή κατώτερο από το 60% του συντελεστή φορολογίας των αντίστοιχων κερδών στην Ελλάδα.
Όπως προκύπτει από τον κατάλογο που περιέχεται στην απόφαση (Α. 1027/2023) του υπουργείου Οικονομικών, στη συγκεκριμένη ομάδα των χωρών εντάσσονται όλες οι χώρες στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας (Βουλγαρία, Β. Μακεδονία και Αλβανία), ενώ περιλαμβάνονται επίσης και γειτονικές χώρες όπως η Κύπρος, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο. Η διαφορά των φορολογικών συντελεστών αποτελεί δέλεαρ για Έλληνες επιχειρηματίες να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στις χώρες αυτές για να γλιτώνουν από την καταβολή σημαντικού ύψους φόρων ή ακόμη και να διακινδυνεύουν να προσφεύγουν σε μεθοδεύσεις φοροαποφυγής με εικονικές μεταφορές εδρών.
Παράλληλα, σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΟΙΚ, δεν εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα των ελληνικών επιχειρήσεων το σύνολο των δαπανών που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι φορολογικός κάτοικος σε κράτος μη συνεργάσιμο ή που υπόκειται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς, εκτός εάν ο φορολογούμενος αποδείξει ότι οι δαπάνες αυτές αφορούν πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές και δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών ή εισοδημάτων ή κεφαλαίων με σκοπό τη φοροαποφυγή ή τη φοροδιαφυγή.
Η διάταξη αυτή δεν αποκλείει την έκπτωση των δαπανών που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι φορολογικός κάτοικος σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ, εφόσον υπάρχει η νομική βάση για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Ελλάδας και αυτού του κράτους-μέλους.
Τα 41 κράτη με «προνομιακό φορολογικό καθεστώς» είναι κατά αλφαβητική σειρά: Άγιος Ευστάθιος, Αλβανία, Ανατολικό Τιμόρ, Ανγκουίλα, Ανδόρα, Βανουάτου, Βερμούδες, Β. Μακεδονία, Βοσνία -Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Γιβραλτάρ, Γκέρνσεϊ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιρλανδία, Κατάρ, Κιργιστάν, Κόσσοβο, Κύπρος, Λιχτενστάιν, Μακάο, Μαλδίβες, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Μογγολία, Μονακό, Μπαρμπάντος, Μπαχάμες, Μπαχρέιν, Μπελίζ, Μπονέρ, Νήσοι Κέιμαν, Νήσοι Μάρσαλ, Νήσοι Τερκς και Κάικος, Νήσος του Μαν, Ουγγαρία, Παραγουάη, Σάμπα, Σαουδική Αραβία, Τζέρσεϊ, Τουρκμενιστάν.
Οι συντελεστές
O συντελεστής του εταιρικού φόρου στη Βουλγαρία είναι μόλις 10%, ο χαμηλότερος μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στην Ελλάδα είναι 22%. Ακόμη και το άθροισμα εταιρικού και προσωπικού φόρου εισοδήματος στη Βουλγαρία είναι σημαντικά χαμηλότερο από τον συντελεστή φόρου εισοδήματος που ισχύει για τις εταιρείες με έδρα την Ελλάδα. Ο συνολικός συντελεστής φόρου φθάνει το 15% στη Βουλγαρία, καθώς στον πολύ χαμηλό εταιρικό φόρο του 10% προστίθεται άλλο ένα 5% καταβλητέου φόρου σε περίπτωση που ο επιχειρηματίας με έδρα τη Βουλγαρία θελήσει να μεταφέρει στον ατομικό του τραπεζικό λογαριασμό τα κέρδη της εταιρείας του.
Καθεστώς φορολογικού συντελεστή 10% ισχύει για τα εταιρικά κέρδη στη Β. Μακεδονία, αλλά για τα νομικά πρόσωπα/εταιρείες που ιδρύονται στη συγκεκριμένη χώρα υπό καθεστώς μόνιμου κατοίκου τόσο επί του κέρδους που προκύπτει από τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο έδαφός της όσο και από τα εισοδήματα που παράγονται στο εξωτερικό. Για εταιρείες που ιδρύονται από μη μονίμους κατοίκους της φορολογούνται με τον συντελεστή 10% μόνο για τα κέρδη που παράγουν από την επιχειρηματική δραστηριότητα στο έδαφός της.
Στην Αλβανία ο συντελεστής φόρου εισοδήματος είναι μηδενικός (0%) για εταιρείες με κύκλο εργασιών μέχρι 36.000 ευρώ, ενώ ανέρχεται στο 15% για εταιρείες με κύκλο εργασιών άνω των 36.000 ευρώ. Επιπλέον, ισχύει και συντελεστής φόρου 15% επί των μερισμάτων.
Στην Κύπρο ο συντελεστής φορολογίας των εταιρειών είναι 12,5%.