Ενα μαζικό sell off έπληξε τόσο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όσο και το ελληνικό αλλάζοντας τα δεδομένα με τρόπο δραματικό σε ότι αφορά τις τράπεζες. Επικεντρωμένοι στα χαρτοφυλάκια ομολόγων που φέρουν τα πιστωτικά ιδρύματα, οι επενδυτές επιχειρούν να υπολογίσουν ενδεχόμενα funding gap που θα προκύψουν και ρευστοποιούν χωρίς έλεος μετοχές.
Ετσι μετά τη μικρή αλλά κρίσιμη Silikon Valley Bank και τη Signature οι καμπάνες χτυπούν για την Credit Suisse από τη στιγμή που οι Αραβες μέτοχοί της, αρνούνται να χρηματοδοτήσουν το πιστωτικό ίδρυμα και είναι θέμα χρόνου να ληφθούν αποφάσεις κρίσιμες για το μέλλον της τράπεζας.“Δεν μπορούμε, γιατί θα πάμε πάνω από το 10%. Είναι ένα ρυθμιστικό ζήτημα”, δήλωνε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, Ammar Al Khudairy.
Το χτύπημα στον τραπεζικό κλάδο έχει αναγκάσει τη Moody’s να αναθεωρήσει τις προοπτικές του Αμερικανικού Τραπεζικού Συστήματος, σε “αρνητικές”, από “σταθερές”, επισημαίνοντας “την επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος στον κλάδο.
https://www.youtube.com/watch?v=_x2lgX6H6n0&feature=youtu.be
Ωστόσο είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτό που θα πράξει σήμερα η ΕΚΤ. Αν η ένταση με την οποία θα αυξηθούν τα επιτόκια μείνει αμείωτη, το σήμα για τις αγορές δεν θα είναι θετικό.
Θα πρέπει να θεωρείται περίπου βέβαιο πως η εποπτεία στην Ευρώπη θα λάβει μέτρα σχετικά και καθόλου δεν αποκλείεται να ζητήσει από τις τράπεζες αναθεώρηση στα μοντέλα υπολογισμού των κινδύνων αλλά και στα κεφαλαιακά μοντέλα αντιστοίχως. Η συντηρητική εξάλλου Ευρώπη ας μην ξεχνάμε πόσο αρνιόταν στο πλαίσιο της εποπτείας της τη δυνατότητα αραβικών κεφαλαίων να αποκτούν πλειοψηφίες σε ευρωπαϊκές τράπεζες.
Πολλών μετοχών η διαπραγμάτευση διεκόπη χθες στις διεθνείς αγορές. Οι μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων της Credit Suisse, της Societe Generale και της ιταλικής Monte dei Paschi και της UniCredit, σταμάτησαν τη διαπραγμάτευση καθώς οι τιμές υποχώρησαν κάθετα.
Ο χρησμός της Moody’s
Την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η πιστοληπτική αξιολόγηση της Moody’s, η οποία έχει το Ελληνικό αξιόχρεο τρία επίπεδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (“Βa3”, σταθερή προοπτική).
Χθες η υποχώρηση του γενικού δείκτη ήταν από τις μεγαλύτερες που σημειώθηκαν το τελευταίο εξάμηνο.
Εάν οι εποπτικές αρχές στη νέα αυτή κρίση δράσουν απολύτως περιοριστικά είτε με μεγάλη αύξηση των επιτοκίων είτε με πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις από τις τράπεζες ο κίνδυνος να υπάρξει μεγαλύτερη ύφεση στην οικονομία είναι ορατός.
Επομένως οι αναλυτές εκτιμούν πως σε αυτήν την κρίση οι αντιδράσεις των εποπτικών αρχών δεν μπορεί παρά να είναι ένα διαρκές βλέποντας και κάνοντας έως ότου ξεδιπλωθεί το κουβάρι των συνεπειών της συνεχούς ισχυρής ανόδου των επιτοκίων το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα οι τράπεζές μας παρά το γεγονός πως παίρνουν προβλέψεις για νέα κόκκινα δάνεια, ελάχιστες είναι οι πιθανότητες να υπάρξουν στην πραγματικότητα νέα κόκκινα δάνεια λόγω του τρόπου που οι τράπεζες χρηματοδότησαν ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Εκείνο ωστόσο που αποτελεί πρόβλημα για τα πιστωτικά ιδρύματα είναι πως επιχειρήσεις και ιδιώτες αποπληρώνουν δάνεια στο πλαίσιο του υψηλού τους κόστους κάτι που χτυπάει στην πιστωτική επέκταση και στο τέλος της ημέρας και στα αποτελέσματα των τραπεζών.