Skip to main content

Στη μέγγενη ακρίβειας και υψηλών επιτοκίων τα νοικοκυριά

Παρά τα στοιχεία για αποκλιμάκωση στον ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο

Οριοθετούνται -και μάλιστα με ευδιάκριτα όρια- τα νέα μεγάλα «μέτωπα» που θα δοκιμάσουν τις αντοχές των προϋπολογισμών των νοικοκυριών, καθώς θα συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα.

Το πρώτο έχει να κάνει με τις τιμές των τροφίμων, οι οποίες συνεχίζουν να ανεβαίνουν με διψήφια ποσοστά, και το δεύτερο είναι οι δόσεις των δανείων, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα «απαντήσει» με νέα αύξηση επιτοκίων στον υψηλό ευρωπαϊκό πληθωρισμό.

Σε υψηλά επίπεδα

Τα στοιχεία αποκλιμάκωσης στον ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού στην Ελλάδα -διαμορφώθηκε στο 6,5% τον Φεβρουάριο από 7,3% τον Ιανουάριο«επισκιάστηκαν» από τη συγκράτηση του πληθωρισμού στα πολύ υψηλά επίπεδα του 8,5% στην Ευρωζώνη. Και επειδή η ΕΚΤ λαμβάνει τις αποφάσεις της με βάση τη συνολική εικόνα -αλλά και την πορεία του πληθωρισμού στις μεγάλες οικονομίες, όπως η γαλλική και η γερμανικήη νέα αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης σε 15 μέρες θεωρείται πλέον δεδομένη.

Η εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός στο μέτωπο της ενέργειας θα αρχίσει να υποχωρεί ταχύτατα -κάτι που άλλωστε είχε ήδη φανεί από την πορεία των τιμών λιανικήςεπιβεβαιώθηκε και από τα κλαδικά στοιχεία της Eurostat.

Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός στην ενέργεια είναι πλέον αρνητικός, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά 5,8%, όταν τον Ιανουάριο κινούνταν για τελευταία φορά ανοδικά με ρυθμό 0,7%. Έτσι, λόγω της μείωσης των τιμών στα καύσιμα κίνησης αλλά και στο πετρέλαιο θέρμανσης, όπως και του «κλειδώματος» της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στα 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα, το «καλάθι» της ενέργειας κοστίζει πλέον φθηνότερα απ’ ό,τι πέρυσι.

Διατήρηση της πτώσης

Τα αρνητικά ποσοστά αναμένεται να διατηρηθούν -εκτός συνταρακτικού απροόπτου βέβαιακαι κατά τον Μάρτιο. Πρώτον, διότι θα αποτυπωθούν οι πολύ χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου και στη λιανική -η έννοια χαμηλή αφορά βέβαια τη σύγκριση σε σχέση με πέρυσι-, και, δεύτερον, διότι οι συγκρίσεις των τιμών του φετινού Μαρτίου θα γίνουν με τις πολύ υψηλές τιμές του Μαρτίου του 2022.

Πέρυσι τον Μάρτιο η αμόλυβδη πωλούνταν πάνω από 2 ευρώ και το πετρέλαιο θέρμανσης σκαρφάλωνε λίγο πριν από τη λήξη της χειμερινής σεζόν ακόμη και στο 1,5-1,6 ευρώ το λίτρο, όταν φέτος διατίθεται προς 1,2 ευρώ. Εκτιμάται ότι αν οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα (δηλαδή κάτω από τα 50 ευρώ και στα 80-85 δολάρια αντίστοιχα), ο αρνητικός πληθωρισμός της ενέργειας θα γίνει διψήφιος ειδικά μετά τον Απρίλιο και μέχρι τον Αύγουστο (τότε κορυφώθηκαν πέρυσι οι τιμές, ειδικά στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα).

Το μέτωπο των τροφίμων παραμένει εξαιρετικά ασταθές και απρόβλεπτο. Στην Ελλάδα η εικόνα ήταν καλύτερη από την Ευρωζώνη, καθώς καταγράφηκε αποκλιμάκωση στο 12,3% τον Φεβρουάριο από 12,8% τον Ιανουάριο.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι ο δείκτης της ΕΛΣΤΑΤ είναι ο εναρμονισμένος (αφενός) και (αφετέρου) περιλαμβάνει και άλλα προϊόντα πέραν των τροφίμων. Στα μέσα Μαρτίου, που θα ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ η λεπτομερής εικόνα του πληθωρισμού και τα στοιχεία του Εθνικού Δείκτη, θα φανεί και η «καθαρή» μεταβολή στον δείκτη των τροφίμων, η οποία εκτιμάται ότι θα κινείται για έναν ακόμη μήνα στην περιοχή του 14%-15%.

Όπως και να ’χει, τα τρόφιμα είναι αυτή τη στιγμή η νούμερο ένα «πληγή» για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, καθώς όσο συνεχίζονται τα διψήφια ποσοστά (που σημαίνει ότι συνεχίζονται οι ανατιμήσεις), τόσο βαθαίνει αυτή η πληγή.

Στην Ευρωζώνη

Με θετικό πληθωρισμό στο μέτωπο της ενέργειας (13,7% από 18,9% τον Ιανουάριο), αλλά και τον κλαδικό δείκτη των τροφίμων στο +15% (από 14,1% τον Ιανουάριο), ο μέσος δείκτης για το σύνολο της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 8,5%, καταγράφοντας οριακή επιβράδυνση σε σχέση με το 8,6% του Ιανουαρίου.

Στη Γερμανία ο πληθωρισμός ενισχύθηκε από 9,2% στο 9,3% και στη Γαλλία από το 7% στο 7,2%, στην Ισπανία από 5,9% τον Ιανουάριο επιταχύνθηκε στο 6,1% τον Φεβρουάριο, ενώ στην Ιταλία ο δείκτης υποχώρησε από 10,7% στο 9,9%.

Διψήφια ποσοστά πληθωρισμού κατέγραψαν οι: Λετονία 20,1%, Εσθονία 17,8%, Λιθουανία 17,2%, Σλοβακία 15,5%, Κροατία 11,7% και Αυστρία 11%. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται πλέον στις χώρες με τον χαμηλότερο πληθωρισμό. Κάτω από το 7% διαμορφώθηκε για τον Φεβρουάριο ο δείκτης στο Λουξεμβούργο (4,8%), στην Κύπρο (6,7%), στην Ισπανία (6,1%) και στο Βέλγιο (5,5%).