Skip to main content

Χρηματoδοτήσεις αειφορίας ύψους 4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Τη διεθνή στροφή προς τους πράσινους τίτλους ακολουθεί η χώρα μας

Τα 4 δισ. ευρώ πλησιάζουν οι χρηματοδοτήσεις αειφορίας στη χώρα μας, με βάση τα στατιστικά της ΤτΕ.

Συγκεκριμένα, σε 3.875 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ανεξόφλητο υπόλοιπο των χρεογράφων βιώσιμης χρηματοδότησης που έχουν εκδοθεί από κατοίκους εσωτερικού, όπως καταμαρτυρούν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ξεκινάει τη δημοσίευση των σχετικών στατιστικών στοιχείων σε μηνιαία βάση.

Πρόκειται για χρεόγραφα τα έσοδα των οποίων διατίθενται για τη χρηματοδότηση έργων που πληρούν κριτήρια ESG και αποτελούν μέρος του σχεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ενσωμάτωση παραμέτρων σχετικών με την κλιματική αλλαγή στη στρατηγική νομισματικής πολιτικής της.

H Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, ακολουθεί τη διεθνή τάση και τη στροφή προς τους πράσινους τίτλους, καθώς από 650 εκατ. τον Δεκέμβριο του 2020 τα χρεόγραφα βιώσιμης χρηματοδότησης ανήλθαν στα 1.425 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2021 και λίγους μήνες μετά, τον Νοέμβριο του 2021, τα ανεξόφλητα υπόλοιπα ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ (3.225 εκατ. ευρώ) και πλέον προσεγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ.

Στα χρεόγραφα βιώσιμης χρηματοδότησης περιλαμβάνονται οι εξής κατηγορίες, κατ’ αντιστοιχία με την πρακτική που ακολουθεί η ΕΚΤ:
(α) πράσινα χρεόγραφα, τα έσοδα της έκδοσης των οποίων διατίθενται για τη χρηματοδότηση πράσινων έργων,
(β) κοινωνικά χρεόγραφα, τα έσοδα της έκδοσης των οποίων διατίθενται για τη χρηματοδότηση κοινωνικών έργων,
(γ) χρεόγραφα αειφορίας, τα έσοδα της έκδοσης των οποίων διατίθενται για τη χρηματοδότηση πράσινων και κοινωνικών έργων συνδυαστικά,
(δ) χρεόγραφα συνδεδεμένα με ρήτρα αειφορίας, οι εκδότες των οποίων δεσμεύονται να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους σε θέματα βιωσιμότητας, χωρίς όμως να υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση των εσόδων της έκδοσης.

Σημειώνεται ότι από τα 3.875 εκατ. ευρώ χρεογράφων βιώσιμης χρηματοδότησης, τα 2.300 είναι πράσινα και τα 1.575 εκατ. ευρώ είναι χρεόγραφα συνδεδεμένα με ρήτρα αειφορίας.

Όπως σημειώνεται από την ΤτΕ, η έλλειψη διεθνώς αποδεκτών και εναρμονισμένων προτύπων σχετικά με τον ορισμό των χρεογράφων βιώσιμης χρηματοδότησης καθιστά τα δεδομένα λιγότερο αξιόπιστα. Η ΕΚΤ χαρακτηρίζει τα στοιχεία αυτά ως «πειραματικά