Με παραινέσεις προς τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων να κινηθούν γρηγορότερα και να ρυθμίσουν οφειλές προχωρά η διαδικασία περαιτέρω βελτίωσης του εξωδικαστικού μηχανισμού. Η σχετική τροπολογία με τις αλλαγές κατατίθεται την Τρίτη στη Βουλή για να ψηφιστεί την Τετάρτη.
Βασικός στόχος των βελτιώσεων είναι να μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό περισσότερες οφειλές προς το Δημόσιο και τις τράπεζες αλλά και να καταστεί πιο ελκυστικός τόσο για τους οφειλέτες όσο και για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους servicers.
«Βοηθάμε τους πολίτες να ρυθμίσουν συνολικά το ιδιωτικό τους χρέος, γιατί παλιά ένας ρύθμιζε τράπεζα και άφηνε την εφορία ή το ασφαλιστικό ταμείο. Λέμε στους πολίτες ρυθμίστε καλύτερα.» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα περισσότεροι από 3.600 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει χρέη προς το Δημόσιο και τους χρηματοδοτικούς φορείς, ύψους 1,18 δις. ευρώ. Μάλιστα το ποσοστό εγκρισιμότητας έχει ανέβει στο 70% με αυξητική τάση.
Παρόλα αυτά, ο κ. Σταϊκούρας συνεχίζει να παροτρύνει τράπεζες και διαχειριστές δανείων να κινηθούν ταχύτερα λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες.
Όσον αφορά το σκέλος των ακινήτων που είναι συνδεδεμένα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σημείωσε ότι ο αριθμός τους ανέρχεται σε 600.000 εκ των οποίων 300.000 αφορούν κατοικίες (το 80% έχει ρυθμιστεί διμερώς) και τα υπόλοιπα είναι συνδεδεμένα με βιομηχανικά κτίρια, αποθήκες, πάρκινγκ.
Αναφορικά με τις βελτιώσεις που θα έρθουν στη Βουλή, αυτές αφορούν:
· Την υποχρεωτική αιτιολόγηση μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος, τόσο των χρηματοδοτικών φορέων όσο και του οφειλέτη. Μάλιστα απαιτείται δημόσια ανάρτηση της αιτιολόγησης στην πλατφόρμα καθώς τυχόν άρνηση των χρηματοδοτικών φορέων σε πρόταση ρύθμισης θα τεκμηριώνεται από πλήρως αιτιολογημένες συνθήκες που αφορούν στον εκάστοτε οφειλέτη.
· Διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού, καθώς εντάσσονται οφειλέτες και με μία και μοναδική οφειλή προς τους χρηματοδοτικούς φορείς, όπως για παράδειγμα τα νοικοκυριά με ένα στεγαστικό δάνειο.
Εντάσσονται νέες κατηγορίες οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση όπως τα χρέη προς τους δήμους.
Καταργείται η ποινή προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο. Δηλαδή θα αφαιρούνται, στο ακέραιο, οι τόκοι που αντιστοιχούν στις υπολειπόμενες δόσεις, ενώ παράλληλα θα επωφελείται ο πολίτης από όλα τα ευεργετήματα της ρύθμισης, όπως είναι η διαγραφή τόκων, προσαυξήσεων, ή ακόμη και της βασικής οφειλής.
Μειώνεται το επιτόκιο ρύθμισης, στο 3% σταθερό, από euribor συν 5% που είναι σήμερα. Μία παρέμβαση ιδιαίτερα σημαντική τη στιγμή που η ΕΚΤ έχει ήδη προχωρήσει σε πέντε αυξήσεις επιτοκίων και ετοιμάζεται για την έκτη τον Μάρτιο.
Υπενθυμίζεται ότι για τα χρέη προς το δημόσιο η ρύθμιση προβλέπει έως 240 δόσεις και για τις οφειλές προς τράπεζες/servicers έως και 420 δόσεις.