Skip to main content

Αντίστροφη μέτρηση για πληρωμές 4,3 δισ. στην εφορία

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Το νέο φορολογικό «σαφάρι» θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο, οπότε αναμένεται να ανοίξει η αυλαία των νέων φορολογικών δηλώσεων.

«Βαρύ φορτίο» έχουν να σηκώσουν και τον τρέχοντα μήνα εκατομμύρια φορολογούμενοι, καθώς καλούνται να κλείσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις του 2022 και να προετοιμαστούν για τον Μάρτιο που φέρνει τα νέα βάρη του 2023.

Ειδικότερα, στο τέλος του τρέχοντος μηνός οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν στην εφορία 4,341 δισ. ευρώ, προκειμένου να εξοφλήσουν την 8η δόση του πρόσθετου φόρου εισοδήματος, τη 10η δόση του ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορία του 2022, καθώς και να εξοφλήσουν δόσεις τυχόν ρυθμίσεων στις οποίες έχουν υπαχθεί.

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι από την αρχή του έτους και έως το τέλος του πρώτου διμήνου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν καταβάλει στις εφορίες περισσότερα από 8,87 δισ. ευρώ, προκειμένου να μη δημιουργήσουν ληξιπρόθεσμα χρέη που ενδέχεται να τους οδηγήσουν στη «θηλιά» των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεις κινητών και ακινήτων, πλειστηριασμοί κα).

Ο «Γολγοθάς» όμως των φορολογουμένων δεν σταματά τον Φεβρουάριο, αφού από τον επόμενο μήνα, για μια ακόμη χρονιά, δεν θα προλαβαίνουν να «παίρνουν ανάσα» από τους φόρους που θα πληρώνουν, την ώρα μάλιστα που ήδη οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί βρίσκονται στο «κόκκινο» λόγω της ακρίβειας και των συνεχόμενων ανατιμήσεων που «σαρώνουν» την αγορά.

Συγκεκριμένα, το νέο φορολογικό «σαφάρι» θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο, οπότε αναμένεται να ανοίξει η αυλαία των νέων φορολογικών δηλώσεων, ενώ τον Μάιο πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν τον νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, που θα εξοφληθεί σε δέκα μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Μαΐου 2023.

Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο μήνας με τις χαμηλότερες εισπράξεις είναι ο Μάρτιος, αφού θα πρέπει να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία «μόνο» 3,4 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου θα πρέπει να εισπραχθούν συνολικά 25,06 δισ. ευρώ. Είναι αξιοσημείωτο δε, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, ότι πιο «απαιτητικό» είναι το δεύτερο εξάμηνο, αφού θα πρέπει οι εισπράξεις να εκτοξευτούν στα 32,361 δισ. ευρώ.

Κύριοι «αιμοδότες» οι έμμεσοι φόροι

Επισημαίνεται ότι και φέτος το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στηρίζει τις προσδοκίες του για αύξηση των εισπράξεων στους έμμεσους φόρους (ΕΦΚ, ΦΠΑ), που θα αποτελέσουν για μια ακόμη χρονιά τους κύριους «αιμοδότες» των εσόδων, αφού και λόγω των αυξημένων τιμών που κυριαρχούν στην αγορά, σε προϊόντα και υπηρεσίες, θα επιβαρύνουν περαιτέρω τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, μειώνοντας όμως ταυτόχρονα τζίρους από την αγορά.