Skip to main content

Δανειακή σύμβαση 80 εκατ. ευρώ για την Κοινωνικο-Οικονομική Δίκαιη Μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας

Το πρώτο έργο που ενισχύεται από τον Πυλώνα ΙΙΙ του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν επιλέξιμα έργα σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Τη δανειακή σύμβαση με τίτλο «Κοινωνικο-Οικονομική Δίκαιη Μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας» υπέγραψαν τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ETEπ).

Η νέα δανειακή σύμβαση 25ετούς διάρκειας έχει ως βασικό στόχο τη στήριξη της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Η εν λόγω δανειακή σύμβαση διαρθρώνεται ως πολυτομεακό δάνειο-πλαίσιο συνολικού ύψους 80.712.357 ευρώ και η χρηματοδότησή της θα προκύψει από τον Πυλώνα ΙΙΙ του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης (14.528.224 ευρώ), από τον κρατικό ή περιφερειακό προϋπολογισμό (8.071.236 ευρώ) και από πίστωση ύψους 58.112.897 ευρώ που θα χορηγήσει στο Ελληνικό Δημόσιο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Πρόκειται για το πρώτο έργο που ενισχύεται από τον Πυλώνα ΙΙΙ του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν επιλέξιμα έργα σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕπ, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε σχετικά: «Η σύμβαση-πλαίσιο συνολικής χρηματοδότησης ύψους άνω των 80 εκατ. ευρώ αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην υλοποίηση έργων και δράσεων που θα μετασχηματίσουν την περιφερειακή οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας, στη βάση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και βιώσιμης ανάπτυξης. Με την παροχή πίστωσης ύψους άνω των 58 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Πυλώνα ΙΙΙ του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι στηρίζει ενεργά τους εθνικούς στόχους της χώρας μας για μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Η Ελλάδα, παρά το κλίμα αυξημένης διεθνούς αβεβαιότητας, συνεχίζει να βαδίζει με σίγουρα βήματα στον δρόμο της Πράσινης Οικονομικής Μετάβασης, με υπευθυνότητα, συνέπεια και συστηματικό σχεδιασμό, επιδεικνύοντας όραμα και κοινωνική ευαισθησία».

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος για θέματα ΔΑΜ, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, υπογράμμισε πως «το στρατηγικό σχέδιο για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό Οδικό Χάρτη ο οποίος πλαισιώνεται από πολλαπλές δράσεις. Με τη δανειακή σύμβαση που υπογράψαμε, στηρίζουμε έμπρακτα τη Δυτική Μακεδονία, εξασφαλίζοντας επιπλέον πόρους που θα συμβάλουν καταλυτικά στην προσέλκυση επενδύσεων και θα δώσουν νέα πνοή στην επιχειρηματικότητα της περιοχής. Με ορθολογικό σχεδιασμό προχωράμε στην άμεση εφαρμογή ενός φιλόδοξου σχεδίου, το οποίο θα σημάνει την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της Δυτικής Μακεδονίας, αναγεννώντας την τοπική οικονομία και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας για τους κατοίκους της περιοχής. Με τολμηρές μεταρρυθμίσεις και σαφή προσανατολισμό οικοδομούμε ένα πράσινο, καθαρό και βιώσιμο μέλλον».

Με τη σειρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, επισήμανε πως «με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης εξασφαλίζονται σημαντικοί πόροι για την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς θα χρηματοδοτηθούν σημαντικά έργα σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Τα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης αποτελούν την αναγκαία προϋπόθεση για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που θα διοχετευθούν για τη στροφή των τοπικών οικονομιών των λιγνιτικών περιοχών προς βιώσιμη κατεύθυνση. Πρόκειται, λοιπόν, για έναν σημαντικό σχεδιασμό που θέτει τις βάσεις για την επιτυχία της μετάβασης στις λιγνιτικές περιοχές της χώρας. Με τη συμβολή των κοινοτικών πόρων, μια ακόμη περιοχή της χώρας θα προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Θέλω να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την άριστη συνεργασία για την πρώτη σύμβαση στην Ευρώπη για τον Πυλώνα ΙΙΙ της απολιγνιτοποίησης. Όπως στο ΕΣΠΑ και για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 παραμένουμε πανευρωπαϊκά πρωτοπόροι».

Τέλος, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, σημείωσε πως «μετά από μεθοδική προετοιμασία, διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ξεκλειδώνει τους πόρους του Πυλώνα ΙΙΙ του προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης και κονδύλια ύψους 80 εκατ. ευρώ έρχονται στην Περιφέρειά μας για τη χρηματοδότηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων. Η υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που δίνει τη δυνατότητα αυτή στη Δυτική Μακεδονία, αποκτά μεγαλύτερη αξία, αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι είναι η πρώτη ανάλογη σύμβαση μεταξύ όλων των υπό μετάβαση Περιφερειών της Ευρώπης, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να τρέξουν εμπροσθοβαρώς οι χρηματοδοτήσεις του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Επιπλέον, καταδεικνύει στην πράξη ότι το πρόγραμμα ΔΑΜ αφορά όλη τη Δυτική Μακεδονία, αφού με τα 80 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούνται δεκατρία σημαντικά έργα και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειάς μας, δηλαδή έργα και στις Π.Ε Γρεβενών και Καστοριάς, που ορισμένοι εσφαλμένα διέδιδαν ότι δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου και τους ανθρώπους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που έτρεξαν τη διαδικασία και όλους όσους συνετέλεσαν στην επιτυχή έκβαση της προσπάθειας αυτής και ιδιαίτερα την κυβέρνηση, τους υπουργούς κ. Σταϊκούρα, κ. Παπαθανάση, κ. Σκυλακάκη και κ. Τσακίρη, καθώς και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη για τη στήριξη και γρήγορη διεκπεραίωση των αναγκαίων ενεργειών. Μία ιστορική για τη Δυτική Μακεδονία σύμβαση που της παρέχει σημαντικούς πόρους που ισοδυναμούν με το 1/3 του Επιχειρησιακού της προγράμματος, εξασφαλίζοντας αναγκαία ποσά για την παραγωγική ανασυγκρότησή της».