Κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων, αύξηση του κατώτατου μισθού και οι γεωπολιτικές επιπτώσεις του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία, είναι τα θέματα που συζητήθηκαν σήμερα στην εκπομπή της Naftemporiki TV «12:00-14:00» με την Νικόλ Λειβαδάρη και τον Παύλο Πανταζόπουλο, όπου φιλοξενήθηκαν ο Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, και ο Αντώνης Ζαΐρης, αναπληρωτής αντιπρόεδρος του ΣΕΛΠΕ.
«Θέλουμε να βρεθεί ένας τρόπος να επιβιώσει ακόμη μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων. Ζητάμε 120 δόσεις προκειμένου να μην έχουμε κόκκινα δάνεια. Είναι θετικό που η Κυβέρνηση είναι κοντά, στην πραγματικότητα» ανέφερε ο κ. Χατζηθεοδοσίου ερωτηθείς για την ρύθμιση των οφειλών.
«Ακόμα και αν ρύθμιση δεν θα μπορέσει να τους σώσει όλους, θα σώσει ένα μεγάλο μέρος» τόνισε.
Παράλληλα, ο κ. Χατηθεοδοσίου έκανε λόγο για μια πλαστή εικόνα στην αγορά . «Στην χώρα μας για να κλείσει μια επιχείρηση πρέπει να πληρώσει, Οι επιχειρήσεις που ανοίγουν δεν είναι περισσότερες από αυτές που κλείνουν» σημείωσε ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει τους περισσότερους αυτοαπασχολούμενους από κάθε άλλη χώρα.
«Να γίνει μετριοπαθής αύξηση του κατώτατου μισθού»
Μιλώντας για την αγορά εργασίας, ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος του ΣΕΛΠΕ. κ. Ζαΐρης τόνισε πως «Στην ελληνική οικονομία υπάρχει υποαπασχόληση, το ζήτημα της απασχόλησης είναι κορυφαίο. Η οικονομία αυτή τη στιγμή έχει τα περιθώρια να δώσει αύξηση του κατώτατου μισθού, το έχει ανάγκη η αγορά εργασίας, πρέπει να υπάρξει μια μετριοπαθής αύξηση του κατώτατου μισθού, αυτό θα συμβάλλει στην κατανάλωση, κάτι πολύ σημαντικό και για το ΑΕΠ».
Ο κ. Ζαΐρης επεσήμανε επίσης πως στην χώρα μας δεν υπάρχει η κουλτούρα της επιχειρηματικότητας, εκτίμησε πως «Είναι πιθανό να δούμε μείωση του πληθωρισμού και αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου, παρά τους αστάθμητους παράγοντες».
«Η ευρωπαϊκή οικονομία έχει επιδείξει μια ανθεκτικότητα. Υπάρχουν βέβαια ορισμένες ανησυχίες σε σχέση με το αργό πετρέλαιο, καθώς η ζήτηση αυξάνεται», πρόσθεσε.
Ο σεισμός και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις
«Ο σεισμός έχει και γεωπολιτικές επιπτώσεις καθώς οι ΗΠΑ χαλάρωσαν τις κυρώσεις κατά της Συρίας Ο σεισμός θα παίξει ρόλο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, περισσότερο από ότι περιμένουμε» σχολίασε ο στρατιωτικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης, και εξήγησε πως «Η Τουρκία θα πρέπει να μπει σε μια περίοδο εσωστρέφειας προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ο σεισμός προκάλεσε, κάτι που θα επηρεάσει επίσης τις ελληνοτουρκικές σχέσεις , από την άλλη η πολιτική του Τουρκικού Κράτους δεν πρόκειται να αλλάξει, ωστόσο θα είναι διαφορετική η ένταση»,
«Το 1999 ο Ερντογάν ήρθε μετά τον σεισμό, θα φύγει πιθανόν μετά από τον φετινό σεισμό», εκτίμησε ο κ. Καλεντερίδης που επεσήμανε: «Όταν υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν μπορείς να κάνεις προεκλογική εκστρατεία. Ότι και να κάνει δεν μπορεί να κατευνάσει την οργή, η πολιτική ζωή του Ερντογάν φτάνει στο τέλος της».
Σχετικά με την Συρία, τόνισε ότι η διεθνής Κοινότητα πρέπει να δείξει την ίδια αλληλεγγύη με αυτήν που έδειξε στην Τουρκία.