Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσίευσε το Κέντρο Ερευνών για τον Κλάδο των Υπηρεσιών της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Κίνας μαζί με την Ομοσπονδία Εφοδιαστικής και Αγορών της Κίνας, τον Ιανουάριο ο δείκτης PMI υπεύθυνων προμηθειών στη μεταποίηση, ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας εκτός της μεταποίησης και ο σύνθετος δείκτης PMI για την παραγωγή έφτασαν το 50,1% (αύξηση 3,1), 54,4% (αύξηση 12,8) και 52,9% (αύξηση 10,3) αντίστοιχα. Η θετική πορεία των τριών αυτών δεικτών αντανακλά τη σημαντική ανάκαμψη της οικονομικής ευημερίας της Κίνας.
Τον Ιανουάριο, χάρη στις νέες εξελίξεις στην πολιτική πρόληψης και ελέγχου της επιδημίας, και με την καθημερινότητα και την παραγωγή να επανέρχονται σταδιακά στους πρότερους ρυθμούς τους, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών στη μεταποίηση έφτασε στο 50,1%, μπαίνοντας πλέον σε μια αναπτυξιακή πορεία.
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης PMI των μεγάλων, μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων ήταν 52,3% (αύξηση 4 μονάδων), 48,6% (αύξηση 2,2 μονάδων) και 47,2% (αύξηση 2,5 μονάδων) αντίστοιχα, αντανακλώντας τη βελτίωση των συνθηκών για όλες αυτές τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών, το ποσοστό των μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ανέφεραν ως αρνητικό παράγοντα την έλλειψη προσφοράς εργασίας ήταν μικρότερο του 11%, μια σημαντική μείωση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποδεικνύει ότι το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού ως παράγοντα περιορισμού της παραγωγής έχει πλέον ελαττωθεί.
Τον Ιανουάριο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών έφτασε το 55,6%, σημειώνοντας αύξηση κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, και ακολουθώντας πλέον μια θετική πορεία ανάκαμψης που αντανακλά τις προσδοκίες των επιχειρήσεων για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της αγοράς. Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην παραγωγή εξοπλισμού για σιδηροδρόμους, πλοία, τον αεροδιαστημικό τομέα, την παραγωγή ηλεκτρονικών μηχανημάτων κ.ά. βιομηχανιών αυξήθηκε δυναμικά ξεπερνώντας το 60%, καθώς οι αντίστοιχες επιχειρήσεις έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις αναπτυξιακές προοπτικές των κλάδων αυτών.
Τον ίδιο μήνα, ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας εκτός της μεταποίησης έφτασε το 54,4%, σημειώνοντας αύξηση κατά 12,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, και επιστρέφοντας επίσης σε μια αναπτυξιακή πορεία που αποδεικνύει την οικονομική ανάκαμψη στους μη μεταποιητικούς κλάδους.
«Η ομαλή αποκατάσταση και ανάπτυξη των κοινωνικών δραστηριοτήτων και των ανθρώπινων ροών, καθώς και η μαζική απελευθέρωση των δυνάμεων της ζήτησης κατά τη διάρκεια της Γιορτής της Άνοιξης συνέβαλαν στην ανάκαμψη του μη μεταποιητικού τομέα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοδιαστικής και Αγορών της Κίνας Τσάι Τσιν (Cai Jin). Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας είκοσι βιομηχανιών αυξήθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ για δεκαέξι βιομηχανίες ξεπέρασε το 50%, αποδεικνύοντας την καθολική ανάκαμψη του μη μεταποιητικού τομέα.
Ο κλάδος των διαπροσωπικών υπηρεσιών παρουσιάζει επίσης μια συνολική και εμφανή τάση ανάκαμψης. Τον Ιανουάριο ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας του κλάδου των υπηρεσιών έφτασε το 54%, βάζοντας τέλος στην καθοδική τροχιά των τελευταίων έξι μηνών και ακολουθώντας πλέον αναπτυξιακή πορεία.